Arhavi Doğa Koruma Platformu MNG’nin almış olduğu 24 saat esaslı çalışma iznine karşılık basın açıklamasında bulundu.
Arhavi Doğa Koruma Platformu yaptığı basın açıklamasında; “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı´nı yanıltarak ÇED raporu aldığı, bilirkişi raporuyla kanıtlanan MNG firması, şimdi de mahkemenin yürütmeyi durdurma ve iptal kararı olasılığına karşı KAVAK HES projesini tamamlayabilmek için Artvin İl Mahalli Çevre Kurulundan gece gündüz 24 saat çalışma izni aldı.
Bildiğiniz gibi Arhavi Doğa Koruma Platformu üyeleri, Artvin´in Arhavi ilçesinde inşa edilen Kavak HES projesi ÇED olur raporunun iptali için Rize İdare Mahkemesi’ne dava açmıştı. Mahkemenin atadığı bilirkişi, "can suyu hesaplamaları yapılırken, projenin etkilemediği bir alandan alınan en kesitlerin kullanıldığı ve bu şekilde hile yapılarak cansuyu miktarlarının düşük gösterildiği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının hileli hesaplamalarla yanıltıldığı ve ÇED raporunu onaylattığı" yönde hazırladığı raporu mahkemeye gönderdi.
MNG ÇED İptal Kararı İptali İhtimali Nedeniyle 24 Saat Çalışma İzni Aldı!
MNG, Mahkemenin, Bilirkişi raporu doğrultusunda ÇED olumlu kararını iptal edebileceği varsayımıyla, (ekte yer alan) İl Mahalli Çevre Kurulu kararıyla 24 saat çalışma izni aldı. Kurul, 60 metre ilerisinde evlerin bulunduğu alanda inşaat yapan MNG´ye gece gündüz çalışma izni vermiştir. Arhavi doğa Koruma Platformu olarak, Kurul´un kararına itiraz ettik. MNG firmasına verilen 24 saat aralıksız çalışma izni yasa dışı bir izin. Ayrıca iletim Tünelinin ağzı Konaklı Köyündeki evlere 60 metre mesafede.
Gece ve hafta sonu çalışan iş makinelerin gürültüsü burada yaşayan halkı rahatsız etmekte. Yönetmeliklere uygun olmadığı gibi, 24 saat izinle adeta yangından mal kaçırılıyor. Mahkemenin iptal kararı verme olasılığı çok yüksek. Bu nedenle firma, geri dönüşü imkânsız bir şekilde inşaatı tamamlamaya çalışıyor. Hukuksuz, geri dönüşü imkânsız zararla bitirilmeye çalışılan inşaatla suç işleniyor.
Arhavi halkı olarak bugüne dek HES adı altında yapılan birçok usulsüzlüğü ortaya çıkardık ancak yetkililer yine gereğini yapmadı. DSİ, ´dere yatağı daraltılarak, kurumumuzdan izinsiz ve danışılmadan yapılan kaçak köprü, halkın can ve mal güvenliği tehlike altında bırakılmış´ ifadesiyle MNG´ye yazı göndermiş ancak Başbakanlık Genelgesi doğrultusunda ´ köprünün yıkılması´ için yazması gereken yazıyı halen Artvin İl Özel idare Müdürlüğü´ne göndermedi.
MNG´nin inşaat ulaşım yolu için kaçak olarak inşa ettiği köprü halen, olası sel durumunda vatandaşın can ve mal güvenliğini tehdit eder durumda. Mahkeme, yalnızca kavak HES değil, Kamilet Vadisi´ni talan ederek inşa edilen Orta HES ulaşım yolunu da ´usulsüz´ bularak durdurmuştu. Aynı şekilde hafriyatları dereye döktüğü için de ceza almıştı. MNG, yasaları çiğneyerek, devletin kurumlarını yanıltarak, geri dönülmesi imkansız zararlara yol açarak HES yapmaya çalışıyor. MNG´nin hileli ve usulsüz işlerinden dolayı, su kullanım anlaşmasının iptal edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Enerji üretme adına doğamızı yok etmesine göz yummayacak, MNG´ye geçit vermeyeceğiz. Arhavililer hafta sonu yapılacak çalışma iznine karşılık, yapılmaması için bir dilekçe hazırladı.
İl Mahalli Çevre Kurulu’na (iletilmek üzere) Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne
ARTVİN
Konu: Kavak HES şantiyesinde hafta sonu çalışması yapılmaması yönünde taleptir.
Arhavi İlçesinde yapımı planlanan Kavak HES projesi için inşaat çalışmaları Konaklı Köyünde su iletim tüneli yapımı faaliyetleri ile başlamış bulunmaktadır. İnşaat faaliyetleri ÇED Raporundaki taahhütlere aykırı olarak hafta sonu sürdürülmekte olup, hafta sonu devam eden inşaat faaliyetlerinden etrafında yaşayan ve konaklayan vatandaşlar olarak rahatsız olmaktayız. İletim Tünelinin ağzı Konaklı Köyündeki evlere çok yakın bulunmakta olup, 60 metre mesafeden başlayarak evler bulunmaktadır. Bu durum hafta sonu dinlenmesi esnasında köyde konaklayan bizlerin rahatsız olmasına neden olmaktadır.
4 Haziran 2010 tarih ve 27601 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren “Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği” nin “Şantiye alanlarından çevreye yayılan gürültü seviyesi ve gürültünün önlenmesine ilişkin kirterleri” başlıklı 23’ üncü maddesi c) bendinden bulunan “Hafta sonu ve resmi tatil günlerinde gerçekleştirilecek şantiye faaliyetlerine, konut bölgeleri ve yakın çevresinden gelen şikayetlerin yoğunluğu dikkate alınarak, İl Mahalli Çevre Kurulu Kararı ile yasaklama getirilebilir” hükmü doğrultusunda Cumartesi ve Pazar günleri çalışma yapılmaması yönünde yasaklama getirilmesini, bu talebimizin İl Mahalli Çevre Kurulunun olağanüstü toplantıya çağrılarak karar bağlanmasını, yapılan işlem hakkında tarafımıza bilgi verilmesini talep ediyoruz. ”
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 03.08.2014 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle