ARHAVİ-Arhavi Doğa Koruma Platformu tarafından yapılan açıklamada; “İşadamına sahip çıkan AKP’li Belediye Meclisi’nin verdiği ve mahkemenin kararına rağmen 9 aydır iptal edilmeyen imar planı mahkeme tarafından ‘hukuka ve mevzuata aykırı’ bulunup iptal edildi.
Artvin’in Arhavi ilçesinde, Rize İdare Mahkemesi’nin hileli bulup 7 ayrı gerekçeyle ÇED olumlu kararını iptal ettiği Kavak HES projesine AKP’li Belediye Başkanı’nın verdiği destek, mahkemenin kararıyla bozuldu. Mahkemenin 9 ay önce verdiği karara rağmen hukuku çiğneyerek talana izin veren Arhavi Belediye Meclisi’nin Kavak HES için verdiği imar planı, mahkemenin kararıyla iptal oldu.
Rize İdare mahkemesi bu kez de; 1/1000 ölçekli uygulama ve 1/5000 ölçekli nazım imar planını, mahkeme kararına rağmen iptal etmeyen, vatandaşların sözlü ve yazılı müracaatlarını değerlendirmeyip konuyu imar komisyonuna bile taşımayan Arhavi Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu’na adeta bir hukuk dersi verdi. Uygulama ve imar planlarının ÇED olumlu kararı doğrultusunda verildiğini hatırlatan Mahkeme, “Ortada hukuken geçerli bir ÇED Olumlu Kararı bulunmaması, dolayısıyla anılan yönetmelik hükmü uyarınca ÇED olumlu kararı veya ÇED Gerekli Değildir kararı alınmadıkça projeye iliksin hiçbir onay ve izin verilemez. 04. 09. 2013 tarih ve 27 sayılı Arhavi Belediye Meclis Kararı ve bu meclis kararı ile onaylanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı ve 1/5000 ölçekli nazım imar planı ile bu planlara dayalı 11. 11. 2014 tarih ve 1554 sayılı uygulama işleminde hukuka ve mevzuata uyarlık görülmemiştir” hükmüyle imar planını iptal etti.
Rize İdare Mahkemesi, kamuoyunda çığlın HES olarak bilinen Kavak HES’in ÇED olumlu kararını Ağustos 2014’te durdurmuş, 18 Eylül 2014’te de iptal kararı vermişti. ÇED olumlu kararının iptal edilmesi üzerine Arhaviler çok sayıda imza ile Arhavi Belediyesine başvurmuşlar ve imar planının onanmasının hukuki temeli kalmadığı gerekçesiyle imar planlarının iptal edilmesini talep etmişti. Vatandaşların ısrarlı müracaatları üzerine İmar Komisyonun AKP’li üyesi Turgay Hatinoğlu, imar planlarının iptal edilmesi gerektiği yönünde hazırladığı raporu Belediye Meclisi’ne sunmuş ancak Arhavi Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu , “komisyon raporunun meclise gelmedi” gerekçesiyle iptal talebinin onaylanmasını erteletmişti. 7 Ocak 2015 tarihinde de planlara yapılan itirazlar ret edilmişti. 9 ay boyunca Arhavi Belediye Başkanı ve meclis üyelerinin iptal etmediği imar planı, Rize İdare Mahkemesinin 2014/37 esas sayılı davada 2015/269 sayılı kararı ile 3 Haziran 2015 tarihinde iptal oldu.
Kavak HES projesinin Arhavi Belediyesi sınırları içerisinde kalan bölümüne dair onaylanan imar planlarının iptaliyle de Arhavi Belediyesi Meclisi ve Belediye Başkanı’nın, yasal zorunluluğa karşı hukuku çiğneyerek halkın değil işadamının yanında durduğu da tespit edilmiş oldu.
Mahkeme, Kavak HES için yapılan acele kamulaştırma kararını, Orman Bölge Müdürlüğü tarafından verilen izni de iptal etmişti. Ancak mahkeme kararlarına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeniden ÇED raporunu onaylamıştı. Arhavi Doğa Koruma Platformu bileşenleri, küçük hilelerle aynı ÇED raporunun onaylandığı gerekçesiyle yeni bir iptal davası açmış ancak Artvin Valiliği, 24 saat çalışma izni vererek mahkeme sürecinde gece gündüz talana izin vermişti. Arhavi’de yalnızca 14 ayrı HES’lere dereler değil hukuk da talan ediliyor” ifadelerine yer verildi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 07.06.2015 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle