Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Mehmet Duman “Dünyada ve Türkiye’de yüksek öğretimin dinamiklerinden bihaber kişiler sosyal mekânlarda bir araya geldiklerinde Üniversitemizin gelişimi hakkında bazı istifhamlar üretiyorlar. Öğrenci ve öğretim kadrosunu müşteri olarak gören bu insanlar ticari beklentileriyle endişelerini Üniversitemiz üzerinden tartışıyorlar”.
Yaptığı sert ve eleştirel çıkışlarla tanınan Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Mehmet Duman geçtiğimiz günlerde Artvin Çoruh Üniversitesinde düzenlenen 8. Mezuniyet töreninde de öğrencileri kendilerini geliştirmek için çaba göstermemekle eleştirirken toplumun bazı kesimlerinde öğrenci ve öğretim kadrosunu müşteri olarak görmelerinden dert yandı.
Duman üniversiteyi kazanan öğrencilerin önemli bir kısmının kitap alıp okumadığını, derslere katılmadığını ifade ederek “Öğrenciler derslerde uyumaya, ödevlerini internetten hazır ödevler indirerek geçiştirmeye, hasbelkader mezun olduktan sonra zinhar kendini geliştirmemeye azmetmiş görünüyor” dedi
Oldukça isteksiz bir öğrenci kitlesiyle karşı karşıya bulunduklarını dile getiren Duman bu öğrenci kitlesinde öğrenme ve araştırma isteği yaratmanın oldukça zor olduğunu söyledi. Duman “Böylesi bir kitle ciddi fikirler geliştiremez, ciddi analizler yapamaz, ciddi olarak üretken olamaz, ancak ve yalnızca başkaları tarafından üretilmiş basmakalıp sloganları tekrarlayabilir. Bu yüzden ülkemizde matematik ve yabancı dil başarısı oldukça düşüktür. Bu durumun toplumun refahına olumsuz yansıması kaçınılmazdır” ifadelerine yer verdi.
Öğrenci Ve Öğretim Kadrosunu Müşteri Olarak Görülüyor
Duman konuşmasında “Oysa olması gereken, bırakın okul sıralarındaki tembelliği, mezuniyetten sonra da hızla eskiyen bilgileri, hayat boyu öğrenme programları çerçevesinde yenilemek, hayatın dinamizmine hızla adapte olmak, bilim ve teknolojiyi yakından takip ederek onu insanlığın yararına geliştirmeye çalıştırmaktır.
Kamuoyunun merak ettiği bazı konulara buradan açıklık getirmek yararlı olacaktır. Çünkü dünyada ve Türkiye’de yüksek öğretimin dinamiklerinden bihaber kişiler sosyal mekânlarda bir araya geldiklerinde Üniversitemizin gelişimi hakkında bazı istifhamlar üretiyorlar. Öğrenci ve öğretim kadrosunu müşteri olarak gören bu insanlar ticaretle ilgili beklentileriyle ilgili endişelerini Üniversitemiz üzerinden tartışıyorlar. Bu konuda öz olarak kamuoyunu bilgilendirmeyi görev addetmekteyim.
Öğrenci Tercihleri Fen Ve Mühendislik Alanlarından Sosyal Bilimler Alanına Kayıyor
Ülkemizde, dünyadaki gelişmelere paralel olarak yüksek öğretimin kitleselleştiği, yüksek öğretimde 1980’de yüzde 6 olan okullaşma oranının hızla yükselerek İngiltere, Fransa gibi gelişmiş Avrupa ülkelerindeki seviyeye yükseldiği ve (%47 olan açık öğretimle birlikte) %75’e çıktığı, kurulan muazzam kapasite ile, mevcut yığılma hariç tutulduğunda, lise mezunlarının tamamının yüksek öğretime erişiminin mümkün olduğu bir gerçektir.
Bu gelişmelerin ilaveten, daha önce Avrupa’da yükseköğretimde görüldüğü gibi, öğrenci tercihlerinin fen ve mühendislik alanlarından sosyal bilimler alanlarına kaydığı, ayrıca ayrıntılı üniversite sınav sistemimizin adayları tercih ettikleri kontenjanlara dağıtırken, bazı bölümlerde çok büyük kontenjan açıkları oluştuğu aşikârdır.
Bu gelişmeler çerçevesinde ülkemizde fizik, kimya, biyoloji gibi temel bilimler ve orman endüstri mühendisliği, çevre mühendisliği gibi bazı bölümlerin kapanması söz konusu olmaktadır. İlk bakışta olumsuz gibi görünen bu durum yüksek öğretim sistemimizin gelişmesinin ve dinamizminin bir göstergesidir. Artık ve nihayet öğrenci tercihleri yüksek öğretimimizi şekillendirmektedir. Ayrıca YÖK’ün gerçekleştirdiği son derece olumlu yatay geçiş yönetmeliği değişikliği üniversiteyi kazanan öğrencilerin her aşamada başka bir üniversiteye veya başka bir programa geçebilmesinin yolunu açmıştır. Bu durumda üniversitemizi kazanan öğrencileri, yerleşkeler, eğitim-öğretim, barınma, ulaşım, sosyal ve sportif faaliyetler bakımından memnun etmemiz hayati önem taşımaktadır. Eğer memnun edemezsek onları kaybedebileceğimizin bilinmesi gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.
3 Temel Yerleşkede Akademik Genişlemesini Hızla Sürdürmekte
Artvin Çoruh Üniversitesinin dünyada ki de bu dinamik süreci yakından takip ettiğini belirten Duman üniversite bünyesinde oluşturulacak akademik birimleri, dünyadaki ve ülkemizdeki gelişmeleri ve öğrenci tercihlerini dikkate alarak gerçekleştirdiklerini söyledi
Her şeyden önce eğitim-öğretimi önceleyerek kararlar verdiklerini vurgulayan Duman “Bu çerçevede Seyitler Yerleşkesi, Şehir Yerleşkesi ve Hopa Yerleşkesi olmak üzere 3 temel yerleşkede akademik genişlemesini hızla sürdürmektedir” dedi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 17.06.2014 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle