20 yılı aşkındır Artvin Cerattepe madenciliği projesine karşı direnen Artvinliler, mücadelelerine hukuki ve demokratik çerçevede devam ederek tüm Türkiye’de örnek bir duruş sergiliyor. En son 2012 tarihinde Özaltın’a ihale edilen, Etibakır’a işletilmesi için ihaleyi alan bu şirket tarafından devredilen Cerattepe maden işletmeciliği için alınan “NİHAİ ÇED” ‘e dava açıldı.
81 sayfalık dava dilekçesinde tüm ayrıntılara yer verilerek hukuki zeminde şirketin aldığı Nihai ÇED’e dava açılması nedeniyle davacılar adına Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan ve yönetim Kurulu Üyesi Avukat Bedrettin Kalın bir basın açıklamasında bulundu. 283 Gerçek ve Tüzel kişilerden oluşan davacıların Artvin’in geniş yelpazesini oluşturduğuna dikkat çeken Başkan Karahan’ın yaptığı basın açıklamasında her türlü madencilik faaliyetinin ÇED’e tabi olduğu, alınan “Nihai ÇED’in yanlışlarla, eksiklerle dolu olduğuna dikkat çekerek; “Rize İdare Mahkemesi’nin iki ayrı dosyadan vermiş olduğu iptal kararında; çevreyi korumanın her bireyin hakkı ve ödevi olduğu, herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahip olduğu, sağlıklı yaşamın ekonomik gelişmeye feda edilemeyeceği, ekonomik gelişmenin sürdürülebilir kalkınma ve sürdürülebilir çevre ilkeleri gözetilerek yapılabileceği belirtilmiş ve bu nedenle evrensel bir servet olan çevrenin korunması ve geleceği taşınabilmesi için her türlü madencilik faaliyetinin ÇED’e tabi olduğu, ÇED olumlu raporu alınmadan yapılan madencilik faaliyetine izin verilemeyeceği, belirtilmiştir.
“Sadece 31 hektarlık alanda 51 bin 300 ağacın kesileceği kendi ÇED’lerinde var”
Sadece 31 hektarlık alanda kesilmesi planlanan ağaç sayısı 51. 300 olarak verilmiş, buna göre 4. 406 hektarlık alanda muhtemel kesilecek ağaç sayısı milyonları geçmektedir. Alanda Çevre Düzeni Planına göre madencilik faaliyeti planlanmamış olup, projede sanki varmış gibi gösterilmiş, ilgili bakanlık yanıltılmış, zaten gerçek bir ÇED Raporu incelemesi de yapılmamıştır. ÇED Olumlu kararlarının ne şekilde verildiğini ise artık bilmeyen yoktur. Rapor Artvin halkının sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını ihlal eden, heyelan riski ve madensel tozlar altında kalmasına yol açacak, kirletilmiş suları kullanmak zorunda kalacağı bir projeyi anlatmakta olup kabul edilmesi mümkün değildir. Bağımsız yargının bunu göreceğine ve bu durumu takdir edeceğine inanıyor, davanın açılmış olduğu bilgisini bütün Artvin Halkı ve ülke kamuoyu ile paylaşıyoruz” ifadelerini kullandı.
Basın Açıklamasının Ardından Gazetecilere Davanın Açılması İle İlgili Detaylı Bilgi Veren Yeşil Artvin Derneği yönetim Kurulu Üyesi Avukat Bedrettin Kalın, bu davanın açılabilmesi için bir aylık hazırlık döneminden geçildiğini ve Artvin Barosu dışında Türkiye’nin birçok il barosunun da müdahil olduğunu belirterek;
“Türkiye’nin Birçok Barolara Bağlı Çevre Avukatları Davaya Vekil Olmuştur”
“Cerattepe’de yapılması düşünülen madenciliğe karşı bugüne kadar hep ruhsatlarının iptali, yürütmeyi durdurma davaları açıyorduk. Şu anda gelinen nokta ilk kez alınmış olan ve içinde çok büyük yanlışlıklar, eksiklikler gördüğümüz adına “Nihai ÇED “ dedikleri ÇED’e karşı dava açmış bulunuyoruz. Bu davada yalnızca Artvin Barosu avukatları olarak değil, Türkiye’den birçok baroya bağlı avukatlar vekâlet almıştır. Bunlar; Ankara Barosu, İstanbul Barosu, Tunceli Barosu, Yalova Barosu, İzmir Barosu, Bursa Barosu, Edirne Barosu, Antalya Barosu, Adana Barosu, Muğla Barosu, Zonguldak Barosu, Balıkesir Barosu’na bağlı çevre avukatları yanımızda yer alıyor. Bu dava tüzel kişiliklere, kurumsal imzalara baktığımızda tüm Artvinlilerin davasıdır. Dava dilekçemiz Rize İdare Mahkemesi’ne ulaşmış durumdadır. Artvin kamuoyuna saygıyla duyurulur” dedi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 07.10.2013 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle