Rize İdari Mahkemesi'nin Cerattepe Bakır Ve Maden İşletmelerinin Ruhsatlarını İptal Etmesinin Ardından, Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri, Vali Aydoğdu'yu Makamında Ziyaret Ederek Kararın Bir Suretini Sundu.
Ziyarette, Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Gazihan, Artvin'in Cerattepe mevkisindeki Artvin Bakır ve Maden İşletmesinin ruhsatı, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporu alınmadan faaliyete geçtiği gerekçesiyle iptal edildiğini söyledi.
Artvin halkının 15 yıla yakın bir süredir Cerattepe'de ki madencilik faaliyetleriyle ilgili mücadele ettiğini belirten Gazihan; "Bilindiği üzere Artvin Cerattepe'de önce altın sonra bakır madeni olarak işletileceği söylenen madencilik faaliyetine karşı Artvin halkı 15 yıla yakın süredir mücadele etmektedir. Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde sürdürülen bu mücadeleye 2004 yılından sonra Artvin Barosu da katılmış, birlikte açılan davada Erzurum 2. İdare Mahkemesi tarafından ruhsatların iptaline karar verilmişti. Danıştay bu kararı bir usul tartışması nedeniyle bozmuş, bozmadan sonra Rize İdare Mahkemesinde açılan iki ayrı davada önce yürütmeyi durdurma kararı verilmiş, yapılan yargılamadan sonra ise 23. 10. 2008 günü tarafımıza tebliğ edilen kararla maden ruhsatlarının iptaline karar vermiştir. Karar madenciler dışındaki bütün Artvin halkını, ülkemizde sağlıklı bir çevrede yaşama mücadelesi veren bütün çevrecileri, yer altı zenginliklerimizin fütursuzca yabancı maden tekelleri tarafından yağmalanmasına karşı mücadele eden bütün yurtseverleri sevindirmiş, hukuka ve adalete olan inancımızı artırmıştır. " dedi.
Rize İdare Mahkemesinin almış olduğu kararın bütün çevre örgütlerine örnek olacağını belirten Gazihan şunları kaydetti: "Rize idare mahkemesinin iki ayrı dosyadan vermiş olduğu iptal kararında; çevreyi korumanın her bireyin hakkı ve ödevi olduğu, herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahip olduğu, sağlıklı yaşamın ekonomik gelişmeye feda edilemeyeceği, ekonomik gelişmenin sürdürülebilir kalkınma ve sürdürülebilir çevre ilkeleri gözetilerek yapılabileceği belirtilmiş ve bu nedenle evrensel bir servet olan çevrenin korunması ve geleceğe taşınabilmesi için her türlü madencilik faaliyetinin ÇED'e tabi olduğu, ÇED olumlu raporu alınmadan yapılan madencilik faaliyetine izin verilemeyeceği, belirtilmiştir. "
Daha sonra Yeşil Artvin Derneği üyeleri, Rize İdare Mahkemesinin almış olduğu kararın suretini Vali Aydoğdu'ya sundu.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 26.10.2008 tarihinde Bayram Sarayoğlu tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle