Gerek ülkemizde gerekse de Dünya’da madencilik alanında birçok kötü örnekle karşılaşmışızdır. Maden arama ve çıkarma çalışmaları sonrasında terk edilen alanlarla sıkça karşılaşmışızdır. Doğa rehabilite edilmeden bırakıp kaçan madencilerin haberlerini de bolca okumuşuzdur. Şimdi vereceğimiz örnek ise bu türden bir örnek değil. Gazetecilik sadece kötü örnekleri deşifre etme sanatı değildir. Aynı zamanda gazetecilik düzgün ve doğru örnekleri de aktarmak ve göstermektir. İşte böylesi bir örnekle Murgul Damar’da karşılaştık. Murgul Damar Bakır İşletmeleri A. Ş. tarafından işletilen Damar sahası madencilik sektörünün yüz akı olacak konumda. 2006 yılında özelleştirilerek teslim alınan elli dönümlük alanda maden çıkarma işlemi tamamlanınca alan rehabilite edilme çalışmalarına başlanıldı. Damar sahası tamamen kapatılacak düz ve ağaçlı bir alan haline dönüştürülerek Damar Beldesi için turizme kazandırılacak. Aynı zamanda Damar halkının kullanımına sunulacak ve belde halkının rahat nefes alabileceği, piknik yapabileceği, gölünde ördekleri ve kazları yüzdürebilecekleri muhteşem bir parka kavuşmalarına imkân verilecek.
Elli dönümlük alana park inşa edilecek
2006 yılında özelleştirilmenin ardından Eti Bakır A. Ş. tarafından işletme devir alınır alınmaz ciddi bir revizyon gerçekleştirilmişti. Yapılan tüm bu revizyonların yanı sıra da tespit edilen çevre sorunlarının üzerine de ciddi ve etkili adımlar atılarak sorunlar çözülmüştü. Bütün bunların yanı sıra da rantabl olarak yapılan işletmeciliğin sonucunda 2012 yılında rekor üretim gerçekleştirildi. Yapılan tüm çalışmalar neticesinde ülkemizdeki en verimli bakır üretimi Murgul Damar Sahasında gerçekleştirilerek ülkemizde üretilen bakırın üçte biri üretilmiş oldu. 2006 yılından itibaren bu alanda 20 milyon ton cevher üretimi gerçekleştirildi. Böylesi başarıları yerine getiren Murgul Damar İşletmesi’nde yine önemli bir başarı daha elde edilmek üzere. 2006 yılından itibaren bakır üretimi için açık kazı yapılan 50 dönümlük Damar Sahası’nda 2012 yılında bakır çıkarma çalışmaları için yapılan kazı sonlandırıldı. Çalışmaların son bulmasının ardından ise elli dönümlük alanın rehabilite edilmesi projesi hayata sokulmaya başlandı. Bu kapsamda 170 metre derinlikte elli dönümlük Damar Sahası rehabilite edilme çalışmalarına ise başlandı. Damar sahasının kapatılması çalışmalarında yaklaşık bir buçuk yılda 170 metrelik derinliğin 70 metreye yakını dolduruldu. 5 yıl içerisinde sonlanacak çalışmalar da 170 metrelik alanın tamamının üzeri kapatılacak. Kapatma işlemi sırasında ortada bir göl bırakılacak. Göle aynı zamanda bakır öğütülme sırasında ortaya çıkan atıklarda aynı zamanda Damar sahasına dökülerek bir nevi buraya hapis ediliyor. Buraya hapis edilen atıkların gelecekte çevreye zarar vermemesi ve toprağa karışması için de geçirimsizliğin sağlanması için killi toprakla kapatılarak silindir ile sıkıştırılıyor. Böylelikle Damar sahasında maden çıkartılırken ortaya çıkan pasa Damar Sahası’nın rehabilitesinde kullanılıyor.
Konuyla gazeteci Tolga Gül’e bilgi veren Damar ve Artvin Bakır İşletmeleri Müdürü Ünsal Arkadaş, çalışmaların beş yıl içerisinde tamamlanacağını ve çalışmaların tamamlandığında ise elli dönümlük bir parkın ortaya çıkacağını söyledi. Arkadaş, bu alanın beş yıl sonra tamamıyla kapatılmış, geçirimsizliği sağlanmış, üzerinde ağaçların bulunduğu, park ve oturma alanların olacağı, içerisinde kuşların, ördeklerin ve kazların ve balıkların yaşadığı gölün bulunduğu bir alanın ortaya çıkacağını açıkladı. Bu alanın aynı zamanda Damar halkının rahat nefes alacağı ve turizm alanında da kullanılabileceği bir alan haline geleceğini müjdeleyen Ünsal Arkadaş, madenciliğin kötü bir şey olmadığının ve aynı zamanda çevreci bir düşünce olduğunun da burada ortaya konulacağını savundu. Maden sahasının bu şekilde rehabilite edilmesi ile birlikte ülkemizde ve ilimizde madenciliğe karşı ortaya çıkan olumsuz bakışında son bulmasına katkıda bulanacağına inandığını anlatan Arkadaş, çalışmaların planlandığı şekilde sürdüğünü ve zamanında da bitirileceğini de sözlerine ekledi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 11.08.2013 tarihinde Tolga Gül tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle