Etibakır Murgul Bakır İşletmeleri’nde işçi ile işveren arasında bir hafta süren maaş pazarlığı mutlu son ile sona ererken Etibakır ile işçiler arasındaki görüşmeler neticesinde işçilere yüzde yirmi ile yüzde elli arasında değişen oranlarda zam yapıldı.
Etibakır Murgul İşletmeleri’nde yaklaşık bir hafta süren sözleşme görüşmeleri sırasında şirket yetkililerinin onayları doğrultusunda durdurulan çalışmalar ve işçi işveren arasındaki maaş pazarlığı her iki tarafında memnun olacağı bir şekilde sonlandırıldı. Görüşmeler neticesinde işçi temsilcileri ile işveren arasında maaş noktasında bir noktada buluşulurken, düşük maaş alan işçilere yüksek oranda zam yüksek maaş alanlara ise düşük oranda zam yapılarak iş tatlılığa bağlanmış oldu. Maaş zammını alan işçiler şirkete teşekkür ederken, şirketin tüm çalışma koşullarından memnun olduklarını, tek bir sıkıntının ise maaşlardaki düşüklük olduğunu ve bu sorunun da yapılan zamlarla birlikte son bulduğunu açıkladılar.
İşçi ve işveren basına süreci anlattılar
Etibakır Murgul İşletmeleri ile işçi arasında bir hafta süren maaş görüşmelerinin son bulması ile ilgili olarak şirket binasında işçi ve işveren temsilcileri Artvin basının temsilcileri ile buluşarak yaşanan süreçle ilgili olarak kamuoyuna bilgi aktardılar. Etibakır Murgul İşletmeleri İşletme Müdürü Necati Topaloğlu, Proje Koordinatörü Ünsal Arkadaş ile işletme çalışanlarını temsilen; Ali Erzincan, Eyüp Şeyhoğlu, Necati Demir, Bülent İlyas Orhan, Mustafa Soysal, Murgul Bakır tesislerinde gazetecilerle bir araya geldiler.
Ünsal Arkadaş, burada yaptığı açıklamada bazı basın yayın organlarında yayınlanan haberlere karşı eleştirilerde bulunurken, Etibakır Murgul İşletmesi’nin 50 yılı aşkın bir sürelik geçmişe sahip olduğunu ve devlette iken ortaya çıkan tüm çevre sorunlarının özelleştirmenin ardından mümkün olan en kısa sürede çözüldüğüne vurgu yaparak, bazı basın yayın organları tarafından maksatlı yapılan karalama kampanyasında kullanılan ifadelerin gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Arkadaş, Etibakır Murgul İşletmeleri’nde işçilerin kanunlara uygun olmayan koşullarda işçilerin çalıştırıldığı iddialarının yayınlanmasının şirketi karalama kampanyasından başka bir anlam ifade etmediğini vurgulayarak, işletmelerinde çalışan hiçbir işçinin kanunların el vermediği koşullarda, güvensiz ortamlarda yada işçilerin hayatlarını tehlikeye sokacak koşullarda çalıştırılmadığını vurguladı. Yaptığı açıklamasında Arkadaş, geçtiğimiz günlerde çalışanların zam taleplerinin tartışıldığı bir süreç yaşandığını, işveren tarafından çalışanların talep ve ihtiyaçlarının en üst seviyede desteklenmesi için her türlü fedakârlığın yapıldığını, bunun da sonuca “işçi mutluluğu” olarak yansıdığını söyledi.
Etibakır Murgul’un 25 bin emeklisi var
Koordinatör Arkadaş, işletmelerinin 25 bin kişinin üzerinde emeklisi olan, pek çok aileye üç nesildir ekmek vermiş büyük, köklü bir işletme olduğunu, 2006 yılından sonra özelleştirildiğini ve bu süreçten itibaren bu köklü kuruluşu çalışanlarıyla birlikte, verimli, üretken kılmanın kıvancını yaşadıklarını da sözlerine ekledi.
Firma olarak arama/sondaj faaliyetlerine büyük yatırımlar yaptıklarını, böylece işletmenin ömrünü uzatmayı amaçladıklarını vurgulayan Ünsal Arkadaş, bu yönleri ile de diğer işletmelerden ayrıldıklarını vurguladı. Arkadaş, görüşmeler neticesinde bini aşkın işçilerinin her birine, kendilerini mutlu edecek zam oranları ile maaşlarına zam yapıldığını ve zam görüşmelerinin uzamasının asıl sebebinin ise tüm iş kollarındaki işçilerinin tamamının maaş ayarlamasını yapmanın zaman almasından kaynaklandığını ifade etti. Zam görüşmeleri süresince şirketlerinde bir grev ortamının olmadığını, iş yavaşlatma talebinin bizzat şirket tarafından talep edildiğini ve bu süreç içerisinde de işçilerin isteyenlerin işyerine geldiklerini istemeyenlerin ise gelmediklerini ancak çalıştırılması zorunlu olan kısımlar haricinde ise çalışmanın yapılmadığını anlattı. Ünsal Arkadaş, Etibakır’da işçi işveren ayrımı bulunmadığını ve burada çalışan her bir işçinin bu işyerinin sahibi muamelesi gördüğünü ve tüm işçilerinde işyerini kendilerininmiş gibi gördüklerini belirterek bazı basın yayın organlarında çıkan haberlere itibar edilmemesi gerektiğinin de altını çizdi. İşçilere yapılan zam oranına ilişkin de konuşan Arkadaş, “ Zam görüşmeleri neticesinde işçi arkadaşlarımızın talebi maaşları düşük olan arkadaşlara öncelikli zam yapılmasını ardından da yüksek maaş alan arkadaşlara ayarlama yapılmasını talep ettiler. Ayrıca işçi arkadaşlarımız düşük alanlara yüksek oranda zam yapılmasını kendi zam oranlarından fedakârlıkta bulunarak talep etmelerinin de işçilerimizin bu işyerinin ne denli kendi işyerleriymiş gibi görmelerinin de bir kanıtı olduğunu belirtmek isterim. Biz işveren olarak, işçi arkadaşlarımızda çalışanlarımız olarak bu görüşmelerden mutlu ayrılmışlardır. Biliyor ve inanıyoruz ki işçimizin yüzü gülerse Etibakır’ın yüzü güler, Etibakır’ın yüzü gülerse Damar ve Murgul’un yüzü güler” dedi.
İşçi temsilcileri: Tüm arkadaşlarımızın yüzleri gülüyor
İşçi temsilcileri de, “2006 yılında gelen şirket keşke 20-30 yıl önce gelseydi. Amirlerimiz de burada, bizler de buradayız. Kimsenin kimseden çekinmesine gerek yok. Biz Murgul Bakır olarak büyük bir aileyiz. Babalarımız, dedelerimiz burada çalıştı. Bugün bizler çalışıyoruz. Yarın da çocuklarımız çalışsın istiyoruz. Bizler burada gerçekleri konuşmak için varız. Doğruları söylüyoruz. Burada bulunan beş işçinin söyledikleri, bütün diğer arkadaşların da söyleyecekleridir. Ayrımız gayrımız yoktur. İşletmemizde gerek çalışma saatleri, gerekse yeni düzenlemelerden sonraki ücret politikası biz çalışanlar açısından memnuniyet vericidir. İşletmemiz aleyhinde çıkan dedikodular ve asılsız haberler bizleri de üzmekte ve şaşırtmaktadır. Burada bir grev ortamı varmış gibi yansıtılması hiç hoş değildi. Biz burada bir grev yada eylem yapmadık sadece maaş görüşmelerinde bulunduk. İşverenimizin talepleri doğrultusunda görüşmeler müddetince fabrika çalışmamıştır. Biz işyerimize yine geldik, yemeğimizi yedik, lokallerde oturduk sohbet ettik ve herhangi bir şey yaşamadık. Süreçte de biz mutlu ayrıldık. İşverenimiz bizim taleplerimizi haklı görmüştür. Bizim işçiler adına talebimiz çalışma koşulları, giysi yada iş güvenliği gibi konular değil idi. Bizim talebimiz bazı işçi arkadaşlarımızın bin liranın altında maaş alması idi ve tüm işçilerin maaşlarında iyileştirme yapılmasıydı. Sağolsunlar bu konuda işverenimiz bize anlayışlı davranmıştır ve taleplerimizi onaylamışlardır. Biz burayı kendimizin görüyorduk ve nihayetinde de görmeye de devam ediyoruz. Bizim çalışanlar olarak yüzümüz gülmektedir” şeklinde konuştular.
İşçiler ayrıca, işletmenin Sosyal Sorumluluk Projelerini de sürekli geliştirdiğini, bu hizmetlerin sonuncusunun da dağlardan köylere içme suyu getirildiğini ve bundan da köylülerin mutlu olduğunu vurguladılar. Murgul ya da Damar’da herhangi bir çevre sorunu yaşanmadığını, bazı basın yayın organlarında Murgul’a yada Damar’a ilişkin çıkan haberlere bu yörede yaşayan insanlar olarak da anlam veremediklerini ifade ettiler. İşçiler, “ Keşke 2006’da değil Cengiz İnşaat Damar’ı 2006 yılında değil 1980’li yıllarda alsaydı. Cengiz İnşaat bu işletmede ve işletmenin bulunduğu Damar Beldesi ile Murgul ilçesindeki tüm çevre sorunlarını büyük bedeller ödeyerek kısa sürede çözmüştür. Bizler burada çalışmaktan olduğu gibi Damar’da ve Murgul’da da yaşamaktan mutluyuz” diye konuştular.
Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Ünsal Arkadaş da; bazı kesimler tarafından işletmelerine karşı bir karalama kampanyası yapıldığını, bunların haksız ve nafile çabalar olduğunu vurguladı. Arkadaş; “İşte, işçilerimiz burada, bizler buradayız. Tesislerimizin kalite standartları ortadadır. Ayrıca, siz gazeteci arkadaşların işletmemizde gezi, gözlem, inceleme yapmalarını olumlu görüyor ve her fırsatta destekliyoruz” dedi.
Ünsal Arkadaş, Milletvekili Bayraktutan’ı işletmelerine davet etti
Ünsal Arkadaş, Artvin Milletvekillerimizden Uğur Bayraktutan tarafından, geçtiğimiz haftalarda TBMM’de Murgul işletmemiz hakkında olumsuz pek çok yorum ve tespit içeren saptamalarla bir Araştırma Komisyonu kurulması için girişimlerde bulunulduğunu hatırlatarak “Hepimiz Artvinliyiz. Burada yabancı kimse yok. Bizlerin oylarıyla seçilen Milletvekillerimizi siz basın mensuplarının aracılığıyla buraya, işletmemize davet ediyoruz. Projelerimizi de, tesislerimizi de yerinde görsünler. Çalışanlarımızla da yüz yüze görüşsünler. Bizlere gerçek manada ilgi göstersinler. Biz kendileriyle her türlü iletişime açığız. Aksi takdirde eksik bilgilerle, hatta yanlış bilgilerle Artvin savunuculuğu yapılamayacağı gibi, yüce Türkiye Büyük Millet Meclisi de gereksiz yere meşgul edilmiş olacaktır” diyerek CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan’ı işletmelerine davet etti.
Açıklamaların ardından işçi ve işveren toplantıya katılan basın mensupları ile birlikte günün anısına fotoğraf çektirdiler.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 26.12.2013 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle