Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Artvin Çoruh Üniversitesi ile Artvin Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü tarafından düzenlenen Bakanlık Üniversite – Sanayi İşbirliği Panelinde San-Tez, Ar-Ge, hibe ve destek programları tanıtıldı.
Artvin Çoruh Üniversitesi Nihat Gökyiğit Kongre ve Kültür Merkezinde yapılan panele Artvin Vali Yardımcısı Yılmaz Kurt, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Mehmet Duman, Artvin Belediye Başkanı Dr. Emin Özgün, Artvin Sanayi ve Teknoloji Müdürü Hayri Yoloğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu ve Prof Dr. Fahrettin Tilki, Ak Parti İl Başkanı Erkan Balta, Artvin Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Ahmet Alpaslan, Artvin’de faaliyet gösteren sanayici iş adamları, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.
Panelin konuşmacıları Bilim Teknoloji Genel Müdürlüğü Uzmanı Turgut Deveci, Bilim Teknoloji Genel Müdürlüğü Uzmanı, Ahmet Gergerli, TUBİTAK Uzmanı Şafak Enes Yılmazer, Türk Patent Enstitüsü Uzmanı Emre Seyrek, TÜREK Patent Enstitüsü Marka Uzmanı Eren Başer, KOSGEB Uzmanı Erdal Göller, DOKA Uzmanı Berna Kiriş Turna, Tarımsal Destekler Konusunda uzman Mühendis Murat Gülseven, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı adına Ferahnaz Arzu Çalışkan’dı.
Programın açılış konuşmasını yapan Artvin Sanayi ve Teknoloji Müdürü Hayri Yoloğlu Bakanlık-Üniversite – Sanayi İşbirliği Paneli’ne katılımlarından dolayı herkese teşekkür etti. “Üniversitemizle Artvin Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğünün işbirliğiyle gerçekleşen toplantıya hoş geldiniz!” dedi ve konuşmasını tamamladı.
Programın devamında ise Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duman konuşmasını gerçekleştirdi. Duman konuşmasında; “Üniversite ve sanayi arasındaki işbirliği konusu uzun zamandır gündemimizde olan konudur. Bu konuda gelinen aşamada endüstrimiz sorunları üniversiteyle çözecek aşamaya geliyor. Hem de üniversitelerimiz bu sorunları çözebilecek teknik donanıma sahip olma noktasında hızla kendilerini geliştiriyor. Üniversitenin tarihine bakınca üniversitelerin bir evrim geçirdiğini görüyoruz. Üçüncü kuşak üniversiteler ile karşı karşıyayız. Birinci kuşak üniversiteler eğitim amaçlı, ikinci kuşak üniversiteler eğitim araştırma üniversiteleri konumundadır.
Gelinen aşamada üçüncü kuşak üniversiteler de eğitim araştırmaya ilaveten bilginin kullanımı, teknoloji geliştirme sanayi ile işbirliği ve ülke kalkınmasını destekleme gibi sorumluluklar var. Üniversitelerin ekonomik kalkınmaya yönelik görevi öne çıkıyor. Üniversiteler daha somut projelere odaklanıyor. Sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştiriyorlar. Üniversite sanayi iş birliği zorunlu hal alıyor. Ülkede Eğitim, Bilim ve sanayiye verilen önem de büyük aşama kaydedildi. Ancak çok yetersiz aşamadayız. Gayri safi milli hasıla içerisinde bilime ayrılan para yüzde birin altında. Gelişmiş ülkelerde yüzde iki en gelişmiş ülkede ise yüzde üçün üzerindedir.
Bilim insanlarına verilen önem bilgiye verilen önemle eş değerdir. Üniversitelerin elemanlarının maaşlarında yıllardır iyileştirme olmadığı görülüyor. Umuyoruz ki bilgi ve bilime verilen önemime somut ifadesi olarak üniversite çalışanlarına öğretim üyelerine daha fazla kaynak ayrılır. Ülkenin en büyük zihinleri üniversiteye yönelir. Aksi takdirde ülkemizin önemli beyinleri üniversiteyi ıskalayarak başka sektörlere yerleşecek.
Türkiye ekonomisinde üretim hızla artıyor. İhracat artıyor. 10 yıl öncesini hayal edemeyecek seviyedeyiz. Sanayi üretimi rekorlar kırıyor. Araştırma geliştirme ve inovasyonda, ürün araştırma gelişiminde ve teknolojik süreçlerde hâlâ ağır ve yavaşız. Bir karşılaştırma olarak dünya çapında inovasyon endeksinde ülkemiz 57. sıradadır. Ekonomik büyümede önemli bir noktadayız. Üniversite yayınlarımız hızla artıyor. Patent üretimi teknolojiye katkı anlamında çok yavaş ilerliyoruz. Ekonomiyle yükseköğretimin paralel ilerlediğini söyleyebiliriz.
Üniversite ile endüstriyi bir pota içine almak çok elzemdir. Bu konuda projeler geliştirmek önemlidir. Bilim sektörüne daha fazla kaynak ayrılması gerektiğini buradan belirtmek istiyorum. Maaş konusunda yıllardır tek kelime söylememiş insanım. Ülkemiz derin ekonomik krizlerle uğraşırken öğretim üyelerinin ekonomik ve özlük haklarını iyileştirme konusunu gündeme getirmeleri belki doğru olmayacak. Ancak bilimin teknolojinin gelişimi bu sahaya yapılan yatırımların getirisidir şeklinde düşünürsek bu konuda hükümetlerin da dikkatli olmalarına ihtiyaç vardır. ” dedi.
Daha sonra söz alan Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün, “Ben ne sanayici ne siyasetçiyim. Ben diş hekimiyim. Üniversite- Sanayi İşbirliğinin ülkemiz sanayine getireceği kalite tabi ki önemli. Üniversite demek eğitimli insan kalitesini artırmak demek. Bu konuda Artvin’de bu toplantıda gerekli bilgiler aktarılacaktır. Sevgili hocam kendi sorunlarıyla ilgi sorunlardan bahsetti. Hocamız öğretim görevlilerin ekonomik sorunlarından bahsetti. Bende siyasetçi yönümle bir şeyler söylemek istiyorum.
Sevgili öğrenciler siyaset farklı fikirleri kavga ettirme sanatı değildir. Siyaset farklı fikirlerin yarıştırılarak sorunları çözme sanatıdır. Bugünün siyasetçileri bizler fazla kavga ediyoruz. Muhalefet doğru dese iktidar, iktidar yanlış dese muhalefet doğru diyor. Ben bir siyasetçi olarak bunun doğru olmadığını söylüyorum. Öğrenciler fikirleri yarıştırarak bu ülkenin daha iyi yere gelmesi için çalışın. Bizde üniversitedeyken kavga ederdik. Yıllar bize kavganın bu ülkeye hiç bir şey kazandırmadığını gösterdi. Bu anlayış fayda getirmedi. Bu toplantının Artvin’e fayda sağlayacağından eminim” dedi.
Panel Moderatör Doç. Dr. Atakan Öztürk’ün yönetiminde 10 farklı konuşmacının San-Tez, Ar-Ge, Hibe ve Destek Programları ile İç Dış Pazar üzerine yaptığı sunumlardan sonra soru cevap bölümüyle son buldu.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 16.03.2013 tarihinde Tolga Gül tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle