Artvin’in Arhavi İlçesi’nde Mençuna Şelalesi ve Çifte Kemer Köprüleri bünyesinde bulunduran Kamilet Vadisi’nde yapımı planlanan hidroelektrik santral projesi için sabaha karşı iş makinelerinin getirildiği öğrenen yöre halkı bölgede toplandı. Çalışma başlatılan alana yürümek isteyen vatandaşlarla önlerini kesen Jandarma arasında arbede yaşandı. Köylüleri sakinleştirmeye gelen Arhavi Kaymakamı Bülent Bayraktar’da alkış ve ıslıklarla protesto edildi.
Kamilet Vadisi’nde yapımı planlanan HES projesine karşı bir süredir mücadele yürüten Arılı köyü sakinleri sabaha karşı bölgeye sondaj makinelerinin getirildiğini öğrendi. Toplanan kadın erkek yaklaşık 200 kişilik grup çalışmanın yapıldığı bölgeye doğru yürüyüşe geçti. Mençuna şelalesi köprüsü yanına gelen köylülerin önü Jandarma ve polis tarafından kesildi. Barikatını aşmak isteyen köylülerle jandarma arasında kısa süreli arbede yaşandı. Bu sırada biber gazını çıkaran bir Jandarma görevlisi “çekilin sıkarım” uyarısında bulundu. Barikatı aşamayan köylüler ateş yakarak beklemeye başladı.
Gerginliğin yatıştırılamaması üzerine haber verilen Arhavi Kaymakamı Bülent Bayraktar, bölgeye geldi. Kaymakamın geldiğini gören köylüler alkış ve ıslıklarla “Dereler özgürdür, özgür akacak” ve “HES yapma boşuna yıkacağız başına” sloganları atmaya başladı.
Köylülerle görüşen Kaymakam Bayraktar, “burada yapılan bir inşaat faaliyeti yok. Sadece bir sondaj çalışması var. ” diyerek açıklama yapmak istedi. Ancak bu HES çalışmasının bir parçası olduğunu öne sürerek tepkilerini ifade ettiler.
GÖZYAŞLARI ARASINDA AÇIKLAMA
Köylüler daha sonra Çifte Kemer Köprülerin üzerine çıkarak “dereler özgürdür özgür akacak” sloganları attı. Burada açıklama yapan Arhavi Turizm Derneği Yöneticisi Cengiz Mahmutoğlu, 36 kilometre boyunca uzanan vadinin önemli bir turizm potansiyeline sahip olduğunu belirtti, 1895 yılında Mençuna şelalesinin keşfedildiğini söyledi. Mahmutoğlu, şöyle konuştu:
“Biz Mençuna şelalesini 27 yıldır ancak tanıtabildik. Bu sürede tanıttığımız Mençuna şelalesini şimdi vadide kurulacak olan HES’lere mahkûm edemeyiz. Bu vadi gençlerimizin geleceğidir. Biz vadimizin biran önce koruma altına alınmasını, SİT alanı ilan edilmesini istiyoruz. Vadimiz o kadar değerlidir. Lütfen bu alan koruma altına alın. Bu vadinin güzelliği dünyanın hiçbir yerinde yoktur. 3-5 kuruşu tamah eden insanlar bu vadiyi yok etmek için çalışma başlatıyor. Arhavi’nin 200 yıllık geleceği yok edilemez. Arhavi’yi sevenler vadisine sahip çıksın. ” dedi. Mahmutoğlu, sözlerini gözyaşları içerisinde tamamladı.
Köylüler daha sonra imza kampanyası başlattı, HES yapımına karşı mücadelelerinin süreceğini belirterek vadiden ayrıldı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 28.01.2013 tarihinde Necmettin Numanoğlu tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle