Kamusal Sanat Laboratuvarı (KSL), çevre duyarlılığına vurgu yapan sergiler düzenleyen Şekerbank’ın, Trabzon Solaklı DEREBAŞI HES projesinin gerçek sahibi olduğunu açıklamak amacıyla 20 Eylül Perşembe günü saat 16. 30’da Şekerbank Feneryolu Şubesi önünde bir eylem gerçekleştirdi.
Eyleme Karadeniz İsyandadır Platformu, Sanatçılar, HES'lere Karşı Gençlik Kampı Öğrencileri, Üniversiteli Öğrencileri (Mimar Sinan, Marmara, Boğaziçi, Yıldız Teknik, Galatasaray, Okan, Bilgi, İstanbul Üniversiteleri) destek verdi. Eylem için hazırlanan, üzerinde “Şekerbank HES Çalışmalarına Devam Ediyor” ve Şekerbank’ın son sergisinin adı olan “İçten Bakış” yazılı, iki metre çapındaki HES borusu bankanın giriş kapısı önüne taşındı. Performans, sergide yer alan “İçten Bakış” videsunun HES borusunun “içinden” seyredilmesi üzerine kurulmuştu.
Fakat eylemden haberdar olan Şekerbank yönetimi ve sergi küratörü 24 saat açık olan “Açık Ekran” galerilerini kapatmışlar, video ekranını banka vitrininden kaldırmışlardı. Bunun üzerine HES borusu bankanın kapısına bırakılarak, basın açıklamaları yapıldı. Eylem sırasında HES borusunun içine Karaçam, Köknar halkına yapılan saldırılar ve doğanın katledilişini anlatan fotoğraflar yapıştırıldı. Altında iki yüzden fazla sanatçının imzası bulunan, Şekerbank’ın ekoloji temalı sergi serisini eleştiren açıklama, Kamusal Sanat Laboratuvarı’nın açıklaması ve sekiz üniversitenin öğrencilerinin açıklaması basına okundu. Ayrıca Karadeniz İsyandadır Platformu ve HES’lere Gençlik Kampı üyeleri birer konuşma yaptı. Karadeniz İsyandadır Platformu aktivisti Aysun Paksoy geçtiğimiz gönlerde Derebaşı HES şantiyesine girilerek, iki iş makinesinin yakılmasının ardından, olaya karıştığı iddia edilerek gözaltına alınan 4 HES karşıtı köylü (Murat S. , Alaattin S. , Ahmet K. ve Mustafa G. ), çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak Cezaevine gönderilmesini kınadı, Köylülerin “maskeli kişiler” adı altında, apar topar, hiçbir delile dayanmadan tutuklanmaları, kurban isteyen HES’çi sermayeye kurban sunmak ve halka gözdağı vermek çabasından başka bir şey olmadığına değindi.
Bankanın üzerinde bulunduğu Bağdat Caddesi’nden geçenler eyleme yoğun ilgi gösterdi. Kamusal Sanat Laboratuvarı, Şekerbank’a “armağan” ettiği HES borusunu banka giriş kapısında bırakarak eyleme son verdi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 24.09.2012 tarihinde Hopam.com Webteam tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle