Türkiye Gazeteciler Federasyonu 38. Başkanlar Konseyi toplantısı için, Türkiye’nin dört bir yanından ilimize gelen federasyona bağlı Gazeteciler Cemiyet Başkanları Konsey toplantısının ardından öğlen yemeğini ERG İnşaat misafir hanesine yiyerek devamında ise Deriner Barajını gezdiler.
Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun 3 ayda bir gerçekleştirdiği ve kendisine bağlı bulunan tüm Gazeteciler Cemiyet Başkanları’nın ve de yöneticilerinin katıldıkları Başkanlar Konseyi toplantısı 38’incisi Artvin’de düzenleniyor. Nihat Gökyiğit Kongre Merkezi’nde gerçekleşen Türkiye Gazeteciler Federasyonu 38. Başkanlar Konseyi Toplantısının ardından Cemiyet Başkanları Derine Barajında gezerek vince bağlı çelik kafese girerek barajı havadan incelediler.
ERG İnşaat A. Ş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Proje Müdürü Mahmut Görücü, ilimize gelen cemiyet başkanlarını ERG İnşaat A. Ş toplantı salonunda Deriner Barajı Hakkında bilgilendirdi.
Görücü burada verdiği bilgilerde şu ifadelere yer verdi, Deriner Barajı ve Hidroelektrik Santrali Türkiye'nin kuzeydoğusunda bulunan Doğu Karadeniz Bölgesinde Artvin sınırları içerisinde Çoruh Nehri üzerinde ve Artvin İl Merkezini Erzurum İl Merkezi'ne bağlayan Devlet Karayolu üzerindeki köprünün 5 kilometre membaındadır. Çoruh Nehri üzerindeki ilk kilit baraj olan Deriner Barajı Çift Eğrilikli Beton Kemer Barajlar arasında Türkiye'nin birinci Dünya'nın 4. büyük barajı olacaktır. Deriner Barajı'nın temelden yüksekliği 249 metre, uzunluğu 720 metre ve genişliği temelde 55-60 metre krette 12-18 metre olacak şekilde planlanmıştır. 1969 hektometre küp su toplanacak olan barajda yılda 2 milyar 300 milyon KWH Elektrik Enerjisi üretilecektir.
Ulaşım: Baraj yeri Artvin İlinin güneydoğu istikametine düşmektedir ve Artvin İl merkezine karayolu ile uzaklığı yaklaşık 10 kilometre'dir. Baraj yerinin Borçka üzerinden Hopa'ya uzaklığı yaklaşık olarak 65 kilometre'dir. Baraj yerinin bölgede bulunan üç il merkezine olan uzaklıkları ise şöyledir.
Karadeniz sahilinde Samsun, Trabzon ve Hopa'da bulunan limanlar sayesinde ağır yükler ve ambalajların tahliyesi rahatlıkla sağlanabilmektedir. Ayrıca geçici ithalat için bu limanlar ve Sarp sınır kapısı da kullanılabilmektedir. Baraj yerine en yakın hava alanları Trabzon, Erzurum ve Kars'ta olup her gün Ankara ile karşılıklı uçak seferleri bulunmaktadır.
İklim: Proje sahasının genel iklim karakteristiği, Karasal Doğu Anadolu ve mutedil Karadeniz iklimleri arasında geçiş bölgesi özelliklerini göstermektedir. Proje yerinde yıllık ortalama yağış 650, 6 milimetre'dir. En yüksek sıcaklık Ağustos ayında 43, 0 derece en düşük sıcaklık Ocak ayında -16, 1 derece olarak ölçülmüştür. Yıllık ortalama sıcaklık ise 12, 3 derece'dir. Bu değer, şartnamenin hazırlanmasından sonraki veriler eklenerek yeniden değerlendirilmiş ve 12. 7C0 olarak hesaplanmıştır. Rezervuarda yıllık ortalama buharlaşma 992 mm olacaktır.
Hidroloji: Çoruh nehrinin Baraj yerinde yıllık ortalama akım miktarı yaklaşık 5 x 109 m3 veya ortalama debi olarak 160 metredir. Baraj yerinde 16 yıllık kayıtlara göre maksimum ve minumum debiler sırasıyla 1264 m3/s ile Mayıs 1987'de 31, 4 m3/s ile Eylül 1983'de olmuştur. Buna göre baraj yerinde 25 ve 100 yıllık muhtemel taşkın debileri sırasıyla 1442 m3/s ve 1804 m3/s olarak tahmin edilmiştir. (Nisan 2005'te 1576 m3/s) Muhtemel maksimum 10110 m3/s taşkın debisinin ötelenmesi neticesinde toplam Dolusavak (üstten aşmalı ve orifis) proje debisi.
Jeoloji: Baraj yeri, Çoruh Nehri'nin muhtemelen Rize Plütonuna ait olan kristalin bir kütlede açmış olduğu V şekilli bir vadide yer alır. Bölge morfolojik olarak dik yamaçlar (genellikle 45° ), özellikle sol sahilin alt kısmında yer alan sarp kayalıklar ve derin olarak oyulmuş dar derelerle karakterize edilir. Anakaya baraj yerinde iyi mostra vermiştir; grano diorit yapı hâkimdir, araya andesit dyke'lar girmiştir. Yan derelerde ve şevlerin eteğinde ise bloklu talus malzemesi ile örtülüdür. Talus çökellerinin kalınlığı 1m~8m arasında değişmektedir. Vadi tabanı iri taneli alüvyal malzeme ile örtülüdür. Alüvyonun kalınlığı yaklaşık 40m'dir. Nehir tabanı kotu 195m, alüvyon altındaki kaya kotu (vadinin tabanındaki anakaya) 155m'dir.
Sismik Durum: Baraj yeri dahil proje sahası, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından 1972 yılında hazırlanmış olan Bölgesel deprem haritasında 4. deprem bölgesinde yer almaktadır. 3. derece deprem bölgesi 20 km güneyde Çamlıkaya-Demirkent-Ardanuç hattından başlar. Baraj yerinden 90 kilometre bulunan Tortum-Narman 2. derece deprem bölgesi içindedir. Proje sahasının 130 kilometre de bulunan Erzurum-Erzincan hattı 1. derece deprem bölgesi içinde yer alır. Deriner Barajı için deprem şiddeti (yatay deprem ivmesi) 0, 35 g yardımcı yapılar için ise 0, 20 gram seçilmiştir.
Ardından Gazeteciler Başkanları ve yönetim kurulu üyeleri Deriner Barajı Proje Müdürü Mahmut Görücü, Artvin Gazeteciler Derneği Başkanı Tolga Gül ve yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Deriner Barajı gövdesini gezdiler. Bol bol fotoğraf çekinen Cemiyet başkanları son olarak ise vince bağlı çelik kafese girerek barajı havadan incelemelerde bulundular.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 26.06.2012 tarihinde Tolga Gül tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle