Barajın temelden yüksekliği 270 metre, çift eğrilikli beton kemer kategorisinde Dünya’nın en yüksek 3. Barajı konumunda.
Sol Sahil kret üstü kazılarına 20 Haziran 2014 tarihinde başlanılan projede, 30 Haziran 2015 tarihinde 715 kret kotuna ulaşılarak Sol Sahil kret üstü kazı çalışmaları tamamlanmıştı. Akabinde Gövde Sıyırma kazılarına 2 Temmuz 2015 tarihinde DSİ Genel Müdürü Ali Rıza Diniz’ in talimatlarıyla sol sahilden başlandı ve 685 kotunda kazı ve destekleme çalışmaları devam ediyor.
Sağ Sahil kret üstü kazılarına ise 14 Ağustos 2014 tarihi itibari ile başlandı. 15 Eylül 2015 tarihi itibari ile 715 kret kotuna ulaşılarak 397 günlük sürede Sağ Sahil kret üstü kazı çalışmaları tamamlandı.
25 Nisan 2015 tarihinde başlanan Kablolu Vinç hattı montaj çalışmalarında 3 hattan oluşacak kablolu vinç sisteminin ilk hattı tamamlanarak devreye alınmış olup montaj çalışmalarının gövde betonuna başlanması öngörülen 2016 yılı ilk yarısına kadar tamamlanması planlanıyor.
Santral Binası Mantar Bölgesi’nde 30 Mayıs 2015 tarihinde başlanan 110, 3 metre uzunluğunda 30, 55 metre genişliğindeki tavan kemer betonu 16 Eylül 2015 tarihi itibariyle 109 gün gibi kısa bir sürede tamamlandı.
Santral Binası kazılarının 2015 yılı sonu itibariyle tamamlanması akabinde de 2016 yılı içerisinde Emme Borusu montajına başlanması planlanıyor.
Ayrıca Enerji Yapıları kapsamındaki ulaşım tünellerinin kazı ve destekleme çalışmaları büyük ölçüde tamamlanmış olup kaplama betonu imalatları ile Transformatör Salonu, Manevra Holü, Kuyruksuyu Tünelleri ve Enerji tünelinde kazı ve destekleme çalışmaları hızlı bir şekilde devam ediyor.
Yusufeli Barajı ve HES
Yusufeli Barajı ve HES Projesi, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Artvin’in 70 kilometre güney batısında Çoruh Nehri üzerinde yer alıyor. Tesisin kurulu gücü 558 MW olup, yıllık enerji üretimi 1 888 GWh/yıl. Projenin tamamlanması ile yıllık yaklaşık 400 milyon TL milli bütçeye katkı sağlanacak.
Baraj yerine gelen yıllık ortalama debi 119, 8 m3/sn, yıllık gelen akım miktarı ise 3 777 hm3 . Barajın toplam depolama hacmi 2 130 hm3 . Barajın temelden yüksekliği 270 m olup, çift eğrilikli beton kemer kategorisinde Çin’de yer alan Xiowan (292 m) ve Gürcistan’da yer alan Inguri (272 m) barajlarından sonra dünyanın en yüksek 3. barajı konumunda.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 18.09.2015 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle