Artvin Valisi Kemal Cirit, Artvin'de yapımı tamamlandığında temelden 270 metre yüksekliğiyle çift eğrilikli kemer baraj sınıfında Türkiye’nin birinci, dünyanın üçüncü barajı olacak Yusufeli ve HES inşaatında incelemelerde bulundu.
Yusufeli Barajı ve HES Projesinde yürütülen çalışmaları yerinde incelemek için bölgeye giden Vali Cirit, barajın son durumu ve yürütülen çalışmalar hakkında DSİ Çoruh Projeleri 26. Bölge Müdürü Dinçer Aydoğan’dan bilgi aldı.
Bir süre sahada incelemelerde bulunan Vali Cirit, daha sonra baraj sağ sahilinde 770, 00-777, 50 kotları arası kazı çalışmaları kapsamında yapılan patlatma faaliyetini telsizden görevliye talimat vererek gerçekleştirdi.
Vali Cirit, patlatma öncesinde telsizden görevli mühendis ve çalışanlara seslenerek, Türk Mühendislerinin özellikle son yıllarda devasa projelere ve çok büyük başarılara imza attıklarını söyledi.
Vali Cirit ayrıca, 29 Mayıs 2018'de hizmete açılması planlanan Yusufeli Barajı'nın 2013 yılı verilerine göre Türkiye'de üretilen hidroelektrik enerjisinin yüzde 3'ünü karşılayacağını ve ülke ekonomisine yıllık yaklaşık 410 milyon katkı sağlayacağını kaydetti.
DSİ Çoruh Projeleri 26. Bölge Müdürü Dinçer Aydoğan ise Yusufeli Barajı ve HES İnşaatı kret üstü kazılarının 2015 yılı Temmuz sonunda tamamlanacağını, 2016 yılı ilk yarısında baraj gövdesi beton döküm çalışmalarına başlanarak 2018 yılında baraj inşaatının tamamlanacağını söyledi.
-Baraj ülke ekonomisine yıllık 410 milyon katkı sağlayacak
Doğu Karadeniz Bölgesinde Artvin’in 70 km güney batısında Çoruh Nehri üzerinde yer almaktadır. Tesisin kurulu gücü 558 MW olup, yıllık enerji üretimi 1 888 GWh/yıl’dır. Projenin tamamlanması ile yıllık yaklaşık 410 milyon TL milli bütçeye katkı sağlanacaktır.
Baraj yerine gelen yıllık ortalama debi 119, 8 m3/sn, yıllık gelen akım miktarı ise 3 777 hm3 tür. Barajın toplam depolama hacmi 2 130 hm3 tür. Barajın temelden yüksekliği 270 m olup, çift eğrilikli beton kemer kategorisinde Çin’de yer alan Xiowan (292 m) ve Gürcistan’da yer alan Inguri (272 m) barajlarından sonra dünyanın en yüksek 3. barajıdır.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 29.05.2015 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle