DSİ Genel Müdürlüğü tarafından Çoruh Nehri üzerinde inşa edilecek kendi kategorisinde Dünya’nın 3. yüksek barajı olan Yusufeli Barajı ve HES İnşaatının Yapım İşi Sözleşmesinin İmza Merasimi Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun, Bakan Yardımcısı Nurettin Akman’ın, Müsteşar Prof. Dr. Lütfi Akca’nın, Müsteşar Yardımcıları, Milletvekilleri, Genel Müdür Akif Özkaldı’nın, Bakanlığa bağlı kurum ve kuruluşların yetkililerinin, Konsorsiyum yetkililerinin, basın mensupları ve çok sayıda DSİ personelinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali Projesi; Doğu Karadeniz Bölgesi’nde, Artvin’in 70 Km güney batısında Çoruh Nehri üzerinde yer almaktadır. Çoruh Havzası üzerinde inşa edilecek en büyük baraj olacak Yusufeli Barajı ve HES, aynı zamanda çift eğrilikli beton kemer kategorisinde Dünya’nın 3. yüksek baraj olacaktır. Yüksekliği talvegden 220, temelden 270m olan barajın toplam depolama hacmi ise yaklaşık 2, 2 milyar m3’dür. Baraj gövdesinde yaklaşık 2. 9 milyon m3 beton kullanılacaktır. Kurulu gücü 540 megawatt (MW) olan santralle yılda 1, 817 milyar kilowatt – saat (kWh) hidroelektrik enerji üretilecektir. 5 senede kendini amorti edecek baraj çerçevesinde 86 km yol inşa edilecektir. Ayrıca 750 bin kişinin elektrik enerjisi ihtiyacı karşılanacaktır. Yusufeli Barajı’nın inşaatında kullanılacak malzeme ile 150 m2 büyüklüğünde 45 000 konutun inşası mümkün olacaktır.
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu programda konuşma yaptı. Sözlerine bugünün heyecan verici bir gün olduğunu belirterek başlayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “ Türkiye’nin en büyük barajlarından birinin imza merasimini gerçekleştiriyoruz. Bir başka sevincim de bu dev barajın Türk Müteahhitlerce gerçekleştiriliyor olmasıdır. Tamamen yerli sermaye ile inşa ediyoruz. Ülkemiz müteahhitleri ile gurur duymalıdır. Kendimiz güvenirsek yapamayacağımız hiçbir şey yoktur. ”dedi.
Ülkemizin su kaynaklarını değerlendirmesi gerektiğini ifade eden Eroğlu “ Biz bu barajlara keyif olsun diye yapmıyoruz. Su kaynakları sınırlı, Ülkemizde derelerin debisi yazın çok düşüyor, bazı derelerimiz kuruyor. O zaman bizim enerji ihtiyacımızı karşılamak, sulama suyu, içme suyu temininde sıkıntı yaşamamak adına suyu biriktirmemiz lazım. Bunun adı baraj ve gölettir. Barajlara göletlere karşı çıkmak bu ülkenin coğrafyası hakkında yeterli bilgiye sahip olmamak demektir. Hidroelektrik enerji konusu da son derece hassas olmamız gereken bir husustur. Ülkemiz enerjide maalesef dışa bağımlı. Cari açığımızın önemli bir kısmı enerji ithalatındandır. 65 milyar dolar para ödeyeceğiz enerjiye. Bunu önlemenin yolu ise yerli ve temiz enerji kaynaklarını harekete geçirmek ve enerji çeşitliliği sağlamaktır. Bunu yapmamız şarttır. Hidroelektrik enerji Ülkemizdeki enerjinin sigortasıdır. ” diye konuştu.
DSİ’nin Ülkemize çok büyük tesisler kazandırdığını ifade eden Eroğlu “ DSİ Dicle-Fırat Havzası’nda Karkamış, Atatürk, Keban, Karakaya, Bilecik barajını tamamlamış, Ülkemizin hizmetine sunmuştur. Çoruh Havzası’nda da önemli çalışmalar yapılmaktadır. Muratlı, Borçka barajları hizmete alınmış, 12. 12. 2012 tarihinde ise 249 m yüksekliğindeki Deriner Barajı hizmete alınacaktır. Bütün hedefimiz Ülkemizdeki hidroelektrik potansiyelin tamamını hayata geçirmektir. Özel sektörümüzün de devreye girmesi ile Ülkemizdeki bu potansiyelden faydalanacağız. Özel sektör 1 600 adet projeye talip. Bunların kurulu gücü 30 000 MW olup, üretimleri 120 milyar kWh’yi aşıyor. Bunlar tamamlanırsa Ülkemiz bambaşka bir Ülke haline gelir. Bizim yapacağımız şey; yerli, temiz enerji kaynaklarını desteklemektir. Bunu yapmamız şarttır. ”dedi.
Yusufeli Barajı ile alakalı da konuşan Eroğlu “Tesisin kurulu gücü 540 MW (3 × 180 MW) olup, yıllık elektrik üretimi mevcut durumda 1 817 GWh / yıl’dır. Dünya’nın en yüksek 3. Barajı olacak ve ülkemiz ekonomisine yılda 330 milyon TL katkı sağlayacaktır. Barajın inşa süresi boyunca ortalama 1 000 kişi istihdam edilecektir. Baraj kendini 5 yıl içinde amorti edecektir. 5 senede kendini amorti etmesi zaten bu projenin büyüklüğünü açıklamaya yeter. Bu projeyi yaparken çevreyi koruyarak inşa edeceğiz. İşçi teminini o bölgeden yapacağız. Yusufeli için ne yapılması gerekiyorsa yapacağız. En güzel ilçeyi inşa edeceğiz. Kimsenin şüphesi olmasın bundan. ”diye konuştu.
Eroğlu konuşmasını “ Bu projeyi yapacak Konsorsiyuma teşekkür ediyor, 3 vardiya çalışılmasını istiyorum. Çevreye zarar vermemek bizim için vazgeçilmez. Zamanından daha önce tamamlanmasını istiyorum. Proje şimdiden Ülkemize hayırlı olsun. Böylesi dev bir barajın imza merasimini gerçekleştirmekten dolayı gururluyum. DSİ’nin çalışkan personeline de sonsuz teşekkürler sunuyorum. ” diyerek tamamladı.
Eroğlu’nun ardından konuşma yapan DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı, Yusufeli Barajı ve HES ile alakalı bilgi vererek başladı. Özkaldı “Bugün burada sözleşmesini imzalayacağımız Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali Projesi; Doğu Karadeniz Bölgesi’nde, Artvin’in 70 Km güney batısında Çoruh Nehri üzerinde yer almaktadır. Tesisin kurulu gücü 540 MW (3 × 180 MW) olup, yıllık elektrik üretimi mevcut durumda 1 817 GWh / yıl’dır. Toplam depolama hacmi ise yaklaşık 2. 2 milyar m3’dür. Bu rakam Ankara’nın 6 yılda tükettiği suya eşittir. ( Ankara’nın 1 günlük su tüketimi 1 milyon m3’tür) Yusufeli Barajı, Ülkemizin en hızlı akan nehri üzerinde inşa edilecek en büyük baraj olacaktır. “Mühendislik harikası” olarak da ifade edebileceğimiz bu baraj aynı zamanda kendi kategorisinde Dünya’nın en yüksek 3. Barajı olacak ve ülkemiz ekonomisine yılda 330 milyon TL katkı sağlayacaktır. Barajın inşa süresi boyunca ortalama 1 000 kişi istihdam edilecektir. Baraj kendini 5 yıl içinde amorti edecektir. Çoruh Nehri Üzerinde daha önceki yıllarda Sayın Başbakanımızın da teşrifleriyle Muratlı TBMM 85. Yıl Barajı ve HES’in daha sonra ise Borçka Barajı ve HES’in açılışlarını yapmıştık, 12 Aralık 2012 tarihinde ise gene Başbakanımızın himayelerinde Dünya’nın 6. Büyük barajı olan Deriner Barajı ve HES’i hizmete alacağız. ”dedi.
Yusufeli Barajı Yeniden Yerleşim Eylem Planı ile alakalı da bilgi veren Özkaldı “ Bir hususu daha belirtmeden geçemeyeceğim. Yusufeli Barajı ile alakalı yeniden yerleşim konusu uzun zamandır gündemde olan ve bizim de son derece hassas olduğumuz bir konuydu. DSİ olarak hiçbir vatandaşımızın mağduriyet yaşamasını istemeyiz. İşte bu bakımdan Yeniden Yerleşim Eylem Planına göre yeni Yusufeli İlçesinin yerleşim yerinin, ilçe merkezinde yaşayan 911 hane ve ayrıca 65 adet köy muhtarı ile yapılan anket neticesinde Yansıtıcılar-Sakut Deresi Mevki olmasına karar verilmiştir. Yeni Yusufeli İlçesinde yeniden yerleşim çalışmaları için 21. 03. 2008 tarihinde TOKİ Başkanlığı, mülga Afet İşleri Genel Müdürlüğü ve Genel Müdürlüğümüzce üçlü protokol imzalanmış ve protokol hükümlerine göre Genel Müdürlüğümüzce yeniden yerleşim bütçesi oluşturulmuş ve 2011 yılı ödeneği olan 45 173 000 TL ödenek TOKİ Başkanlığına aktarılmıştır. Vatandaşlarımızın hiçbir şüphesi olmasın. Eskisinden çok daha güzel konutlar ve yaşam alanları inşa edilecektir. ”diye konuştu.
Çoruh Nehri Havzası’nda devam eden projeler ile alakalı olarak da bilgi veren Özkaldı “4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile özel sektörün su kullanım hakkı anlaşmaları yolu açıldıktan sonra gelen proje teklifleri ile Çoruh Havzasında; 10 adedi ana kolda, 2 adeti Berta kolunda, 2 adeti Oltu kolunda, 1 adeti Barhal kolunda olmak üzere toplam 15 adet baraj ve 166 adet Nehir tipi HES planlanmıştır. Bu projelerin toplam kurulu gücü 5 165 MW, yıllık enerji üretimi ise 16, 08 milyar KWh’tir. Bu rakam 2011 yılında Türkiye’de üretilen toplam enerjinin (230 Milyar KWh) % 7 ’si, Hidroelektrik enerjinin ise (52, 3 Milyar KWh) % 29’dur. Azımsanmayacak derecede büyük bir enerji katkısı sağlayacak bu projelerin tamamlanmasının, Ülkemize her alanda büyük katkısı olacağını düşünmekteyim. ”dedi.
Özkaldı sözlerini “Ülkemizin 2023 vizyonuna yakışan bu ve buna benzer dev projelerde bizlere büyük destek veren, Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na, Bakanlarımıza, bu zor projeyi yürüten yüklenici firmalara şükranlarımı sunuyor, bu projenin Ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyor, saygılar sunuyorum. ”diyerek bitirdi.
Konsorsiyum adına bir konuşma yapan Limak Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir; “Bugün çok büyük mutluluk yaşıyorum. Böylesine dev bir barajı Ülkemize kazandırmanın mutluluğunu yaşıyorum. Konsorsiyum ortakları olarak DSİ’nin en küçük işlerini alarak çıktığımız bu yolda bugün ciddi mesafe kat etmiş olmanın sevinci içindeyim. Enerji piyasasının özelleştirilmesi ile beraber birçok barajı hizmete aldık, almaya da devam edeceğiz. Konsorsiyum olarak enerji üretiminde önemli bir aktör haline geldik. Bizi bu noktalara getiren güç DSİ’dir. Bu çatı bize çok şey kattı. DSİ bu Ülkenin gurur kaynaklarından biridir. Bugüne geldiğimizde ise Dünya’nın ve Ülkemizin sayılı barajlarından birini yapmak için buradayız. Nereden nereye. Türk müteahhitleri son yıllarda büyük aşama kaydetti. Bu barajı da inşallah zamanından önce tamamlayacağız. Kazasız, belasız bu dev barajı bitirmek bize nasip olsun. Bu projede emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum. ”dedi.
Konuşmaların ardından Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun, Bakan Yardımcısı Nurettin Akman’ın, Müsteşar Prof. Dr. Lütfi Akca’nın, Müsteşar Yardımcıları, Milletvekilleri, Genel Müdür Akif Özkaldı’nın katılımıyla Yusufeli Barajı ve HES’in Yapım İşi Sözleşmesi İmza Merasimi gerçekleştirildi.
İmza merasiminin ardından ise Bakanlığa bağlı kuruluşların Genel Müdürlerinin de katılımıyla “Bakanlık Koordinasyon Toplantısı” gerçekleştirildi.
İnşaatı Kolin İnşaat-Limak ve Cengiz İnşaat yapacak
Yusufeli Barajı ve HES Projesinde önemli bir viraj daha dönüldü ve baraj ihalesi için en düşük teklifi veren konsorsiyum ile DSİ Genel Müdürlüğü arasında sözleşme imzalandı. DSİ Genel Müdürlüğü Barajlar ve HES Dairesi Başkanlığı’nda barajın inşaat bölümlerine ilişkin kısmı 13 Ağustos 2012 Pazartesi günü gerçekleştirilen ihalede yaklaşık 487 milyon TL fiyat teklifi veren Kolin İnşaat-Limak ve Cengiz İnşaattan oluşan üçlü konsorsiyum en düşük teklifi veren konsorsiyum olmuştu. Bu ihalenin gerçekleşmesi ile birlikte Yusufeli Barajı ve HES Projesinde bir önemli viraj daha dönülmüştü. Yaklaşık üç aydır sürdürülen ihale çalışmaları neticesinde en düşük fiyat veren üçlü konsorsiyumun ihale edilen inşaat kısmını verilen teklifle yapabileceğine ikna olan ihale komisyonu ihalenin Cengiz İnşaat-Colin-Limak konsorsiyumuna verilmesine dair onay yazısını konsorsiyum firmalarına göndermişti. Ankara’da gerçekleştirilen imza töreni ile birlikte bir önemli süreç daha sonlanırken Yusufeli Barajı ve HES’in elektromekanik aksamlarının kurumu için önümüzdeki aylarda ayrıca bir ihale daha gerçekleştirilecek.
Süreç sona erdi, yer teslimi yapılacak
Yusufeli Barajı ve HES Projesi için Ankara’da gerçekleştirilen ihalenin ardından sözleşme imzalandı. Artık sadece yer teslimi bekleniyor. Yaklaşık 487 milyon TL ile en düşük teklifi veren üçlü konsorsiyum olan Cengiz İnşaat-Limak ve Kolin İnşaata ihale komisyonu onay verirken, şimdi DSİ Genel Müdürlüğü tarafından yer teslimi yapılması bekleniyor. Yer tesliminin ise bir ay içerisinde yapılması hedefleniyor. Yer tesliminin yapılmasını takiben de temel atma törenleri gündeme gelecek.
Elektro Mekanik Kısmı için bir ihale daha yapılacak
Yusufeli Barajı ve HES için inşaat kısımlarına özel bir ihale gerçekleştirildi. DSİ Barajlar ve HES Dairesi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen ihale ile projenin inşaat kısımlarını yapacak olan firma veya firmalar belirlenecek. Bu ihalenin sonuçlanmasının ardından Yusufeli Barajı ve HES İnşaatının elektro mekanik kısımlarının inşaatı için ayrıca bir ihale daha yapılacak. Önemli derecede maliyet arz eden bu kısımların ihalesi ile ilgili olarak henüz tarih belirlenmedi.
Yusufeli Barajı’nın bir ilçe merkezi ve 16 köyü sular altında bırakması sebebiyle oldukça yüklü miktarda da kamulaştırma bedeli ödenecek. Bir Milyar TL’yi aşacak olan Kamulaştırma çalışmaları ise DSİ Genel Müdürlüğü aracılığıyla DSİ 26. Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek.
Bir ilçe ve 16 köy tamamen sular altında kalacak
Yusufeli Barajı ve HES Projesi inşaatı sona erip su toplamaya başladığı zaman bir ilçe merkezi ile 16 köy tamamen sular altında kalacak. Yusufeli ilçesi ile ilçeye bağlı 16 köyü sular altında bırakacak olan projenin hayata geçiyor olması ilçe merkezi ile ilgili ve Yusufeli’nin akıbetine ilişkin kafalardaki soru işaretlerini gidermiş oldu.
İşin yapım süresi 2 bin 340 gün
Yusufeli Barajı ve HES Projesinin ihaleye çıkması ve ihale sürecinin bitmesinin ardından ise inşaat süreci başlayacak. Yusufeli ilçesini sular altında bırakacak olan Yusufeli Barajı ve HES Projesi yapım süresi ise yaklaşık 78 ay ve 2 bin 340 gün olacak. Bir ilçeyi ve onlarca köyü sular altında bırakacak olan Yusufeli Barajı’nın ihaleye çıkması ile birlikte ilçede bini aşkın insan iş sahibi olurken, sular altında kalacak olan bölgede kamulaştırma çalışmaları gerçekleştirilecek.
İşte Yusufeli Barajı ve HES Projesinin teknik özellikleri:
Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali Projesi; Doğu Karadeniz Bölgesi’nde, Çoruh Nehri üzerinde yer almaktadır. Çoruh Türkiye sınırları içinde 390 kilometrelik bir uzunluğa sahip olup, Kuzeydoğu Anadolu’nun en büyük nehirlerinden biridir.
Yusufeli Barajı ve HES, DSİ Genel Müdürlüğü’nün Çoruh Nehri üzerinde gerçekleştireceği 10 projesinden biridir. Bu projeler, Türkiye’nin toplam enerji üretiminin yaklaşık % 8’ini, hidroelektrik santrallerinden elde edilen toplam enerjinin ise yaklaşık % 34’ünü oluşturacaktır. Nehrin en yukarı kısmındaki Laleli ile en aşağı kısmındaki TBMM 85. Yıl Muratlı baraj yerleri arasındaki 1, 430 m’lik kot farkı; 2, 536 MW’lik kapasiteyle yılda 8, 322 GWh’lik elektrik üretimi için kullanılacaktır.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 23.11.2012 tarihinde Tolga Gül tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle