Artvin'in ve ilçemiz Yusufeli'nin en önemli gündem maddesi halinde bulunan ve bir ilçe ile 16 köyü tamamen sular altında bırakacak olan Yusufeli Barajı ve HES Projesinde bir aşama daha geçilmiş oldu.
Yapılıp yapılmayacağına dayalı birçok soru işaretlerinin bulunduğu Yusufeli Barajı ve HES Projesinde önemli bir aşama daha son bulurken, inşaatın ihalesi için ön yeterlilik belgesi alan firmalar belli olmuş oldu.
12 Firma ön yeterlilik aldı
Yusufeli Barajı ve HES Projesi için DSİ Genel Müdürlüğü Barajlar ve HES Dairesi Başkanlığı'nda ön yeterlilik belgesi almak için müracaatlar alındı. Müracaatların alınması için verilen süre dolarken Yusufeli Barajı ve HES Projesi için ön yeterlilik belgesi alan firma yada konsorsiyum sayısı ise 12 oldu. İşte o firma ve konsorsiyumlar:
BM Mühendislik-Gülermak İnşaat
Sallini-STYL-Ziver İnşaat
MAPA-GÜNAL ortaklığı
BM Mühendislik- Gülermak İnşaat
Limak-Cengiz- Kolin
ERG İnşaat
Özaltın- HPM
Kiska-Polat- İsmail Hakkı Çelik
NTF- ÖZKAR İnşaat
DOĞUŞ-POLAT
YÜKSEL-İLCİ
NUROL İnşaat
ÖZIŞIK- İNTEKOL
Süreç nasıl devam edecek
DSİ Genel Müdürlüğü Barajlar ve HES Dairesi, Yusufeli Barajı ve HES Projesi'ni biz yapabiliriz diyerek dosya veren firma ve konsorsiyumları tek tek inceleyecek ve bu barajı yapmaya muktedir olup olmadıklarına bakılacak. Dosyalarında herhangi bir eksik olup olmadığı da incelendikten sonra ön yeterlilik alan firma veya konsorsiyumlar ilan edilecek.
Bu süreç yaklaşık 21 gün sürmesi bekleniyor. Bu açıklamanın ardından ön yeterlilik verilmeyen firmaların itirazları için 15 günlük bir süreç beklenecek. Bu sürecin ardından ise ön yeterlilik veren firmalara davet gerçekleştirilecek. Yaklaşık yine 21 gün sürecek olan bu sürecin ardından firmalar için ihale süreci başlamış olacak. İhale tarihi ve gününde ihaleye çağrılacak firmalar tekliflerini verecekler ve burada yapılacak değerlendirmenin ardından ise ihaleyi alan firma netleşmiş olacak. Bu süreci takip eden 15 günlük süreçte ise ihaleye giren firmalar için yine bir 15 günlük itiraz süresi var. Bu sürenin sona ermesini takip eden bir ay içerisinde ise ihaleyi alan firma ya da konsorsiyuma inşaat için yer teslimi gerçekleştirilecek. Tüm bu sürecin yaklaşık 3 ay sürmesi beklenirken, gerçekleşen ön yeterlilik sürecinden sonra Yusufeli Barajı ve HES İnşaatı için önemli bir belirsizlik ortadan kalkmış oldu. Şimdi herkes bu 3 aylık sürecin son bulmasını ve ihaleyi alan firmanın inşaata başlamasını bekliyor.
İşin yapım süresi 2 bin 340 gün
Yusufeli Barajı ve HES Projesinin ihaleye çıkması ve ihale sürecinin bitmesinin ardından ise inşaat süreci başlayacak. Yusufeli ilçesini sular altında bırakacak olan Yusufeli Barajı ve HES Projesi yapım süresi ise yaklaşık 78 ay ve 2 bin 340 gün olacak. Bir ilçeyi ve onlarca köyü sular altında bırakacak olan Yusufeli Barajı'nın ihaleye çıkması ile birlikte ilçede bini aşkın insan iş sahibi olurken, sular altında kalacak olan bölgede kamulaştırma çalışmaları gerçekleştirilecek.
İşte Yusufeli Barajı ve HES Projesinin teknik özellikleri:
Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali Projesi; Doğu Karadeniz Bölgesi'nde, Çoruh Nehri üzerinde yer almaktadır. Çoruh Türkiye sınırları içinde 390 kilometrelik bir uzunluğa sahip olup, Kuzeydoğu Anadolu'nun en büyük nehirlerinden biridir.
Yusufeli Barajı ve HES, DSİ Genel Müdürlüğü'nün Çoruh Nehri üzerinde gerçekleştireceği 10 projesinden biridir. Bu projeler, Türkiye'nin toplam enerji üretiminin yaklaşık % 8'ini, hidroelektrik santrallerinden elde edilen toplam enerjinin ise yaklaşık % 34'ünü oluşturacaktır. Nehrin en yukarı kısmındaki Laleli ile en aşağı kısmındaki TBMM 85. Yıl Muratlı baraj yerleri arasındaki 1, 430 m'lik kot farkı; 2, 536 MW'lik kapasiteyle yılda 8, 322 GWh'lik elektrik üretimi için kullanılacaktır.
Projenin tarihçesi:
Yusufeli Projesi için ilk çalışmalar; 1970'lerde, Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanlığı Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından başlatılmıştır. Projeyi de kapsayan Çoruh Nehri Hidroelektrik Gelişme Master Plânı 1982'de hazırlanmıştır. Yusufeli Projesi ve akış aşağısındaki Artvin Projesi için fizibilite raporu 1986'da, nihai projeler de 1990'da tamamlanmış ve onaylanmıştı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 05.06.2012 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle