Bakü-tiflis-kars Demiryolu Projesi İhalesi Sonuçlandı
06/12/2007 16:05
Bakü-tiflis-kars Demiryolu Projesi'nin Türkiye Sınırları İçindeki 76 Kilometrelik Bölümünün Yapım İhalesi Sonuçlandı. İhaleyi, En Düşük Teklifi Veren Özgün Yapı-çelikler Ortak Girişimi Kazandı.
Ulaştırma Bakanlığına bağlı Demiryollar, Limanlar ve Hava meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğünün (DLH), 20 Eylül 2007 tarihinde gerçekleştirdiği ihaleye ilişkin değerlendirmeler tamamlandı. İhale Komisyonunun değerlendirmelerine göre, ihaleyi Özgün Yapı-Çelikler Ortak Girişimi kazandı. İhale sonucu, firmalara tebliğ edildi.
İhale sonucu, Kamu İhale Kurumuna herhangi bir itiraz olmaması halinde kesinleşecek ve kazanan firmayla sözleşme imzalanmasının ardından firmaya yer gösterme işlemi yapılacak.
İhaleye, İlci inşaat, NTF-Göçay İş Ortaklığı, Yüksel İnşaat, AA Grup İnşaat-Öztaş İnşaat İş Ortaklığı, Özkar İnşaat, Astaldi-Alsim Alarko Ortak Girişimi, Açılım İnşaat, OHL-Guınovart Konsorsiyumu, Limak-Kolin İş Ortaklığı, Nurol-Tekfen İş Ortaklığı, Cengiz İnşaat-Makyol İş Ortaklığı, Turan Hazinedaroğlu İnşaat-Azer İnşaat Konsorsiyumu, Özgün Yapı-Çelikler Ortak Girişimi ve Bozoğlu İnşaat-Kuzu İnşaat Ortak Girişimi teklif vermişti. En düşük teklif ise 289 milyon 838 bin 998 YTL ile Özgün Yapı-Çelikler Ortak Girişimi sunmuştu.
DEMİRYOLU PROJESİ
Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattının Türkiye içerisinde kalan kısmının yapımı için yatırım programında 380 milyon YTL ödenek ayrıldı. Tarihi İpek Yolu'nu ''Demir İpek Yolu''na dönüştürecek Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi 3 etaptan oluşuyor. Türkiye, hattın 76 kilometrelik bölümünün yapımını gerçekleştirecek. Bu bölüm çift altyapıya uygun, tek üst yapı şeklinde yapılacak.
GÜRCİSTAN KESİMİNİN TEMELİ ATILDI
Türkiye sınırından Ahılkelek'e kadar olan 29 kilometrelik hattın yapımını ise Gürcistan gerçekleştirecek, ayrıca Ahılkelek'ten Tiflis yakınlarına uzanan mevcut hattın rehabilitasyonunu tamamlayacak.
Gürcistan kesimindeki işlerin ihalesi geçtiğimiz günlerde tamamlanmıştı. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'nin Gürcistan bölümünün temeli, Gürcistan'ın başkenti Tiflis'in 15 kilometre dışındaki Marabda istasyonunda 21 Kasım 2007 tarihinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin katıldığı törenle atıldı.
PROJE, 2010 YILINDA TAMAMLANACAK
Projenin tümünün 2010 yılında tamamlanması hedefleniyor. Diğer taraftan İstanbul Boğazı'nda sürdürülen Marmaray Projesi'nin de tamamlanmasına paralel olarak, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi hayata geçirildiğinde Avrupa'dan Çin'e demiryoluyla kesintisiz yük taşınması mümkün hale gelecek. Böylece Avrupa ile Orta Asya arasındaki yük taşımalarının tamamının demir yoluna kaydırılması planlanıyor. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hizmete girdiğinde, orta vadede yıllık 30 milyon ton yük taşınması hedefleniyor. Hattın stratejik öneminin yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarının yıllık 19, 5 milyon ton yük taşıdığı dikkate alındığında, hattın Türkiye açısından önemli bir gelir kalemi oluşturacağı öngörülüyor. Kazakistan, henüz daha güzergâh yapılmadan bu hattan taşınmak üzere yılda 10 milyon ton yük garantisi verdi.
"PROJENİN TOPLAM MALİYETİ 450 MİLYON DOLAR"
Proje hakkında bilgi veren Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, projenin toplam maliyetinin 450 milyon dolar olacağını belirterek, bunun 200 milyon dolarının Gürcistan'a ait olduğunu bildirdi. Proje devreye girdikten sonra her ülkenin kendi sınırlarında kalan bölümünün işletmesinden ve güvenliğinden sorumlu olduğunu kaydeden Yıldırım, hattın Gürcistan kısmında kalan bölümün güvenliğiyle ilgili bir endişeleri olmadığını, Gürcistan hükümetinin bunu sağlayacak güçte olduğunu ifade etti.
Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) ve Bakü-Tiflis-Erzurum (BTE) petrol ve doğalgaz boru hattı projelerinden sonra BTK demiryolu projesinin hayata geçirilmesine işaret eden Yıldırım, Türkiye'nin batı ve doğuyu birbirine bağlayan transit ülke konumuna dikkat çekti.
Demiryolu hattı projesinin bir diğer bağlantısının da Kazakistan ve Çin arasında olduğunu belirten Yıldırım, Çin'den Kazakistan'a uzanacak demiryolu hattının Hazar Denizi'nin doğusundaki Aktau Limanı ve Bakü arasında feribot tren taşımacılığıyla birlikte birbirine bağlanacağını ifade etti.
BTK projesinin temeli bugün, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin katıldığı törenle atılmıştı. .
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 06.12.2007 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle