Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Ardahan, Kars Ve Artvin´de Uygulanacak Olan Ifad Projesi İle Bölgeye 26 Milyon 600 Bin Dolarlık Yatırımın Yapılacağını Söyledi.
Kars'ta incelemelerde bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Birleşmiş Milletler Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) bünyesinde gerçekleştirilen "Ardahan-Kars-Artvin Kalkınma Projesi"nin tanıtım toplantısına katıldı.
Bakan Eker, toplantıda yaptığı konuşmada, Ardahan, Kars ve Artvin'de uygulanacak olan IFAD Projesi ile bölgeye 26 milyon 600 bin dolarlık yatırımın yapılacağını söyledi.
Söz konusu projeden 25 bin kişinin yararlanacağını ifade eden Eker, projeyle altyapı çalışmalarının destekleneceğini, kurumsal güçlendirilmelerin hızlandırılacağını, küçük işletmelerin faaliyetlerine destek verileceğini ve bölge ekonomisinin kalkındırılacağını bildirdi.
Konuşmasında bölgedeki tarımsal yatırımlara da değinen Eker, şöyle konuştu:
"Kars'ta 22 tarıma dayalı sanayi tesisini yüzde 50 hibeyle tamamladık. 11 milyon TL hibe desteği sağladık. 600 bin TL'ye kadar yüzde 50 destek veriyoruz. Bu arada bunun karına ortak değiliz. Ardahan'a bu alanda 11 tesis yaptık. Artvin'de de 8 tesise yüzde 50 hibe sağladık. Kars'ta hükümetimiz döneminde nakit destek olarak 427 milyon TL verdik. Bunun 128 milyon TL'si hayvancılık desteğidir. Ardahan'a 150 milyon TL, Artvin'e de 203 milyon TL verdik. "
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Kars-Arpaçay-Bayburt Barajı sulama çalışmalarıyla ilgili 32 köyde 20 milyon TL'lik çalışma yapılacağını, 200 bin dönümlük alandaki bu çalışmayla modern bir tarımsal arazinin oluşacağını belirtti.
HAYVANCILIĞIN GELİŞTİRİLMESİNE YÖNELİK HİZMETLER
Hayvancılığın geliştirilmesine yönelik hizmetlerin önemine değinen Eker, hayvancılıkla ilgili desteklemelere ilişkin şunları söyledi: "Hayvancılığın geliştirilmesi için çiftçilere bölgeye verilen desteğe ilave destekler sunuyoruz. Hayvan başına verilen destek normalde 225 TL idi. Biz bunu 100 TL daha ekleyerek, 325 TL'ye çıkarıyoruz. DAP kapsamında başlatılan yüzde 40 destek verdiğimiz 50 baş üstü işletmelerin devamı için çalışıyoruz. Kalkınma Bakanı ile de görüşmelerimiz sürüyor.
Meralarımızın hayvancılıktan daha iyi istifade etmesi gerek. Bunları da hayata geçireceğiz. Faizsiz krediyle ilgili de Ziraat Bankası'nın 2012 yılında ne yapacağıyla ilgili de çalışmalar sürüyor. Çiftçilerin mağdur olmaması yönünde Başbakanımızın talimatı var. Şunu bilin ki çiftçiler mağdur olmayacak.
Ayrıca, yüzde 50'si bakanlık imkânlarıyla yüzde 50'si hibeyle Avrupa Birliğinin bazı katılım öncelikli Mali yardım fonları var. Bu konuda Ardahan'ı ikinci dönemde plana aldık. Kars'ta 12 milyon TL tutarında 5 proje başvurusu yapıldı. Bunları destekleyeceğiz. Diğer başvurular da devam edecek. "
Kars'ta Et ve Balık Kurumu'nun kurulması yönünde taleplerin bulunduğuna dikkati çeken Bakan Eker, şunları kaydetti: "Kars'ta Et ve Balık Kurumu kurulması talepleri var. Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü de burada. Kendisine talimat verdim. Özel sektöre ait kombinalar ya satın alınarak ya da kiralanarak Et ve Balık Kombinası olarak hizmet vermesi sağlanacak. Ayrıca, organize bölgesi yapımıyla ilgili de teşebbüste bulunacağız. Tarım ve hayvancılıkla ilgili yetkiyi Tarım Bakanlığı olarak aldık.
Öncelikli bölgelerde organize bölgeleri kuruyoruz. Kars'ı da bu kapsamda ilk iller arasına alıyoruz. Bölge insanının, yaptığı faaliyetleri iyi yapabilmesi için işsizlikle mücadele edelim istiyoruz. Ardahan-Kars-Artvin Kalkınma Projesi önemli bir projedir. Bütün projeler insanla tatbik edilir. Bir kuruluş tek başına uygulayamaz. Bunlar el birliği ile olur. Amacımız vatandaşlarımızın desteklerden daha üst seviyede yararlanmalarını sağlamaktır. "
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 19.01.2012 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle