Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu, il genelinde hayvancılık yapan çiftçilerin sorunlarını ve çözüm önerilerini içeren bir toplantı yaptı. Valilik toplantı salonunda yapılan toplantıya, Tarım İl Müdürü Mustafa Duman, Şavşat Kaymakamı Serdar Kaya, Ardanuç Kaymakamı Mustafa Gündüz ile hayvancılık yapan çiftçiler katıldı.
Toplantıda bir durum değerlendirmesi yapan Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu, Artvin'de hayvancılık olanaklarının % 30 bile kullanamadıklarını söyledi. Hayvancılığın istenilen seviyeye getirilebilmesi için çiftçilere gereken her türlü desteğin verilmesi gerektiğini kaydeden Vali Aydoğdu;" Çiftçi danışmanlarının yılın belirli dönemlerinde her köye yılda en az iki defa uğramasını sağlamalıyız. Pazarlama problemi hayvancılıkta en büyük problemlerin başında gelmektedir. Gerek et entegre tesissi, gerek süt entegre tesisi ilimizin ihtiyacıdır. Bu tür tesislerin işletmesini bir birlik, bir kooperatif kurup sizlerin sahip çıkması ve işletmesi gerekiyor. Biz de sizleri Valilik olarak, krediyle destekleriz. Kredilerin geri ödemesini uzatarak, faizi düşük tutmak suretiyle sizlere elimizden gelen tüm yardımı yaparız" dedi.
AB hibe programlarından faydalanılması çerçevesinde Valilik bünyesinde bir birim oluşturulduğunu ifade eden Vali Aydoğdu;" Sizler kooperatif olarak, birlik olarak, belediyeler olarak projeler hazırlayıp getirin, ya da gelin biz projelendirelim. Siz, bu işe talip oluyoruz deyin, karşılıksız AB hibe programlarından faydalandıralım" diye konuştu.
Devlet arazilerinin kiralanması konusunda gerekli yardımda bulunacağını da belirten Vali Aydoğdu, "Bildiğiniz öyle devlet arazisi varsa derhal bize müracaat edin, biz kiralanması için kanunların müsaade ettiği ölçüde elimizden gelen her kolaylığı göstermeye hazırız" dedi.
Özellikle bahar aylarında çiftçilerin hayvanlarını yaylalara götürürken yol güzergahlarında yaşadıkları sıkıntılara da değinen Vali Aydoğdu, şunları kaydetti:" Eskiden sürüler bu kadar çok değildi, eskiden insanlar birbirlerine bu kadar tahammülsüz değildi. Sürülerin yol güzergahından geçişlerinde her iki tarafında bir birlerini düşünmeleri, bir birlerine tahammül etmeleri, hoş görülü olmaları gerekli. Bu konuda her iki tarafı da mağdur etmeden uygun bir çözüm bulmaya çalışıyoruz. Sizlerinde bu konuda tedbir almanız lazım, bizim de bunlara göre bir çıkar yol göstermemiz lazımdır. "
Hayvancılıkta da eğitimin şart olduğunu işaret eden Vali Aydoğdu;"Hayvancılarımızın bilinçlendirilmesi için bir eğitim seferberliği gerektiğini düşünüyorum. Çiftçilerimizin eğitimi konusunda her türlü yardımda bulunacağız, açacağımız çiftçi eğitim kurslarına tüm arkadaşlarımızın katılmasını arzu ediyorum. Gerekirse üniversitelerden eğitici ve öğretici getirerek sizlere yardımcı olacağız. " dedi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 20.04.2007 tarihinde tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle