Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (tpao) Genel Müdürü Mehmet Uysal, Karadeniz Ve Hazar'ın Aynı Jeolojik Yapıya Sahip Olduğunu, Bu Çerçevede Hazar'daki Zengin Petrol Rezervinin Karadeniz'de De Var Olduğunu Düşündüklerini Söyledi.
OSBÜK tarafından düzenlenen 5. OSB Enerji Zirvesinde konuşan TPAO Genel Müdürü Uysal, birincil enerji tüketimine bakıldığı zaman dünyada petrol ve doğalgazın enerji içindeki payının yüzde 58 düzeyinde bulunduğunu, Türkiye'nin de dünya ile hemen hemen aynı oranlara sahip olduğunu söyledi.
Dünyada ve Türkiye'de 2035 yılına kadar enerji kaynağı olarak petrol ve doğalgaz bağımlılığının süreceğini kaydeden Uysal, çevresinde zengin doğalgaz ve petrol yatakları bulunan Türkiye'nin neden bu konuda zengin olmadığı sorusuna da açıklık getirdi. Türkiye'nin çevresinde yer alan zengin petrol kaynaklarının Basra kuşağı denilen kuşakta yer aldığını, Suudi Arabistan ve İran'ın bütün petrollerinin bu kuşakta bulunduğunu anlatan Uysal, bu kuşakla yer almayan Türkiye'de ise zengin petrol ve doğalgaz kaynakları bulunmadığını söyledi.
Denizlere bakıldığı zaman ise Karadeniz ve Hazar'ın aynı jeolojik yapıya sahip olduğuna işaret eden TPAO Genel Müdürü, Hazar'daki zengin petrol rezervinin Karadeniz'de de var olduğunu düşündüklerini bildirdi. Uysal, "Denizlerde petrol potansiyeli 1900'lü yıllarda bilinmiyordu. O zamanlar bilinmiş olsaydı Karadeniz'de petrol arama çalışmaları çok önceden başlardı diye düşünüyorum" dedi.
TPAO'nun arama faaliyetleri hakkında bilgi veren Mehmet Uysal, bugün petrol tüketiminin yüzde 10'unu, doğalgaz tüketiminin ise ancak yüzde 1'inden biraz fazlasını sağlayabildiklerini söyledi.
Türkiye'nin petrol sahalarının yaşlandığını ve bu nedenle üretim performanslarını önemli ölçüde kaybettiğini de ifade eden Uysal, bu nedenle yeni sondajların yapılması gerektiğini dile getirdi.
Koca Piri Reis gemisi ile Akdeniz'de çok önemli bir çalışma yapıldığını belirten TPAO Genel Müdürü, 3 boyutlu sismiklerin tamamlanmasının ardından sondaj safhasına geleceklerini umut ettiklerini söyledi.
KKTC'nin kara kısmında önümüzdeki birkaç ay içerisinde sondaja başlamayı düşündüklerini de kaydeden Mehmet Uysal, "Kara sondajları 8-10 milyon dolarlık sondajlardır, deniz sondajlarında ise ortalama 250 milyon dolara varan maliyetler söz konusudur" dedi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 14.12.2011 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle