TPAO Genel Müdürü Uysal, petrol ve doğalgaz arama çalışmaları için Karadeniz'de 4 milyar dolarlık yatırım yapıldığını söyledi ve "Eğer üretime geçilirse yatırım miktarı 5060 milyar doları aşacak" dedi.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Mehmet Uysal, Karadeniz'de ciddi bir doğalgaz ve petrol potansiyeli bulunduğunu, bunun da sondajlarla ispatlanması gerektiğini söyledi. Yaklaşık her 6 ayda bir sondaj yaparak Karadeniz'de petrol veya doğalgaz olduğunu düşündükleri yerleri deleceklerini belirten Uysal, "İlk ispat Leiv Eiriksson ile delinen sondaj sonunda temmuzda olacak" dedi.
Dünyanın en büyük petrol arama platformlarından biri olan Leiv Eiriksson'un Karadeniz'de derin deniz sondajları yaptığını anlatan Uysal, platformun şu anda Sinop'ta bulunduğunu, buradaki sondajlarını tamamladıktan sonra, önce Zonguldak, ardından da Trabzon'a gideceğini ve 3 yıl boyunca Karadeniz'de sondajlar yapacağını kaydetti.
1. 5 TRİLYON DOLAR
Karadeniz'de ümitli oldukları yerlerde petrol veya doğal gaz bulunabilirse Türkiye'nin 40 yıllık enerji ihtiyacının karşılanmış olacağını ifade eden TPAO Genel Müdürü, 'Karadeniz'de 10 milyar varil üretilebilir petrol, 3 trilyon metreküp de üretilebilir doğalgaz olduğunu düşünüyoruz'' diye konuştu. 1 varil petrolün bugünkü fiyatı 83 dolar. Bu durumda Karadeniz'deki toplam petrol rezervi yaklaşık 830 milyar doları buluyor. 1000 metreküp doğalgazın fiyatı 250 dolar olarak alındığında da Karadeniz'deki 3 trilyon metreküp üretilebilir gazın değeri 750 milyar dolar olarak karşımıza çıkıyor. Bu durumda Karadeniz'deki petrol ve doğalgazın toplam değeri 1 trilyon 580 milyar dolar.
2 YILDA PARASI ÇIKAR
Söz konusu potansiyelin ortaya çıkartılabilmesi için Karadeniz'de bugüne kadar 4 milyar dolarlık arama harcaması yapıldığını anlatan Uysal, şöyle konuştu: "Şimdi artık Karadeniz'de arama yatırımları bitti, sondaj yatırımları başladı. Sondajların her birisi yaklaşık 250 milyon dolara mal olacak. 10 tane sondaj yapsanız 2, 5 milyar dolar eder. Bu da harcamaların küçük bir kısmı. Esas harcama üretime başladığımız zaman olacak. O zaman her bir sahada üretim için 8-10 milyar dolar yatırım gerekecek. Bunların hepsini düşündüğünüz zaman Karadeniz'de 50-60 milyar dolardan fazla yatırım söz konusu olacak. " Uysal, Türkiye'nin yıllık enerji faturasının 30 milyar dolar olduğu düşünüldüğünde, 2 yılda yatırım parasının çıkacağını bildirdi.
AKDENİZ'DE POTANSİYEL DAHA YÜKSEK
Akdeniz'de sismik programın bu sene de devam edileceğini anlatan Mehmet Uysal, Akdeniz'de iki ve üç boyutlu sismiklerin çok az olduğunu ve onları tamamlamaya çalıştıklarını kaydetti. Sismik çalışmalar tamamlandığı zaman burada da bir potansiyel ortaya koyacaklarını ve Akdeniz için de Karadeniz'de olduğu gibi ortak arayacaklarını (farm out) ve ortaklarla birlikte buranın da değerlendirileceğini bildirdi. "Karadeniz'deki potansiyel Akdeniz'de de var mı?'' şeklindeki bir soru üzerine Uysal, 'Evet, belki biraz daha büyük'' yanıtını verdi.
Uysal, ilk verilere göre Akdeniz'in petrol ve doğalgaz bakımından ciddi bir potansiyele sahip olduğunu düşündüklerini vurguladı. Irak'ta yeni ortaklıkları her zaman takip ettiklerini ifade eden Uysal, "İsim vermek şu anda doğru değil ama Irak'ta ihale kazanan bir şirketle, kazanmış olduğu ihaleye ortak olarak girmek için görüşmelerimiz devam ediyor. Çok büyük bir sahanın konsorsiyumu olacak bu'' diye konuştu.
3 BİN METREYE İNİLDİ.
Karadeniz'deki petrol arama çalışmaları kapsamında Türkiye'ye getirilen petrol platformu Leiv Eiriksson bir diğer ismiyle Şanslı Leiv ile yapılan sondaj 3 bin metreye ulaştı.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Brezilya Milli Petrol Şirketi PETROBRAS ortaklığında, dünyanın en gelişmiş petrol platformlarından biri olan "Leiv Eiriksson"un Karadeniz'de başladığı ultra derin-deniz sondaj operasyonlarına ilişkin çalışmalar sürüyor. TPAO yetkililerinden edindiği bilgiye göre, Karadeniz'de 2 bin metre olan su derinliği ve ondan sonra da deniz tabanından itibaren yaklaşık bin metrelik kara kısmına sondaj yapıldı ve borular indirildi.
Haziran ayı sonuna kadar 5 bin 500 metreye ulaşmayı hedeflediklerini belirten TPAO yetkilisi, "Sondajda güçlükler çıkmazsa, makinede herhangi bir arıza olmazsa Haziran sonuna kadar 5 bin 500 metreye ulaşmayı ümit ediyoruz. Bunun 2 bin metresi su derinliği, 3 bin metrelik kısmı da kara sondajı olacak" dedi. Bu derinliğe indikten sonra sahanın petrollü mü, doğal gazlı mı, yoksa kurumu olup olmadığı konusunda ipucu elde edileceğini belirten yetkili, petrol veya doğal gaz emaresi görülürse bununla ilgili testlerin de başlayacağını ve bu testlerin de yaklaşık 1 ay süreceğini bildirdi. TPAO yetkilisi, "Yani Temmuz sonuna kadar ilk sondajın bütün neticelerini almış oluruz" dedi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 07.05.2010 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle