2016 yılı birleştirilmiş 1. Bölge Grup Toplantısı(BGT) Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü ile Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü koordinatörlüğünde, Karabük Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün ev sahipliğinde Safranbolu Aygür Otelde yapıldı.
Koordinatör Araştırma kuruluşlarına bağlı toplam 11 ilin Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlerinin yanı sıra Enformasyon biriminde görevli personeller ile Karabük İl Müdürü ve Vali yardımcısının katıldığı toplantıya Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü, Rize Çay Araştırma Enstitüsü ve Tokat Orta Karadeniz Geçit Kuşağı Araştırma Enstitüsü yöneticileri ve elemanları da katılmışlardır. Karabük İl Müdürü ve Vali yardımcısının yaptıkları açılış konuşmalarından sonra Araştırma kuruluşları, sonuçlanan projeler ile hala devam eden projeler hakkında bilgi aktardılar. Daha sonra İl Müdürlüklerince yapılan çalışmalar ve yürütülen projelerle yeni uygulamalar hakkında KTV şube müdürleri tarafından sunumlar yapıldı.
2 gün süren toplantının birinci günü sunumunu yapan KTV Şube Müdürü Ali Kemal YILDIZ, köyden şehire göçün hızlanması neticesinde Trabzon'da hızlı bir şekilde artış gösteren kentleşmenin özellikle sahil kuşakta ki tarım arazilerini yok ettiğini vurgulayarak İl Müdürlüğünce yürütülen projeleri anlattı. Atasu Baraj Havzasında yürütülen Organik Tarım uygulamaları, Tıbbı ve Aromatik Bitki üretiminin geliştirilmesi, Doğal Çiçek Soğanlı Bitkilerin korunması, Genç Çiftçiler Projesi gibi proje faaliyetlerini anlatan Yıldız, daha sonra Halk Eğitim Müdürlükleri ile ortaklaşa yürütülen bir hafta süreli Fındık Yetiştiriciliği Kurslarına katılan yaklaşık 300 üreticiye sertifika verildiğini, Arsin ve Ortahisar İlçelerinde serada topraksız tarım yapan çiftçiler olduğunu anlattı.
Vakfıkebir İlçesinde "Çiftçi kadınlar üretiyor, Vakfıkebir kazanıyor" projesinin 2. ayağı olarak Yöresel Meyve Ve Sebzelerin Kurutularak pazarlanmasını amaçlayan " Kırsalda Kadın Girişimcileri Eğitimi Projesi" nin 60 kadın çiftçi ile uygulamaya konulduğunu belirtti.
Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında alt proje olarak uygulanan "Fındık Bahçelerinde Yenileme Budamalarının Yaygınlaştırılması" çalışmalarının Fındık Araştırma Enstitüsü Koordinatörlüğünde yürütüldüğünü, ayrıca Fındık Yetiştiriciliğinde "Sende Buda Sende Kazan" proje çalışmaları kapsamında ilçelerimizde yürütülen uygulamalı budama ve gübreleme eğitimlerinin yapıldığını, anlattı.
İlçe Müdürlüklerince yapılan diğer yenilikleri de anlatan şube müdürü Ali Kemal Yıldız çalışmalarda karşılaşılan sorunları ve önerileri de sıralayarak sunusunu tamamladı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 29.05.2016 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle