Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Fehmi TÜRKER, Artvin'in Yusufeli İlçesinde yapılan, "Kaçkar Dağları Sürdürülebilir Orman Kullanımı ve Koruma Projesi" Kapanış Etkinliğine" katıldı. TEMA Vakfı, Doğa Koruma Merkezi ve ODTÜ tarafından ilgili kamu kurumları ile yoğun işbirliği ile geliştirilen ve AB Gelişmekte olan ülkelerde ormanlar ve tropik ormanlar hibe programına sunulan "Kaçkar Dağları Sürdürülebilir Orman Kullanımı ve Koruma Projesi", dünya çapında hazırlanan 350 adet proje arasından seçilmiş ve maddi desteğe hak kazanmıştır. 2 milyon Avronun üzerinde bütçeye sahip olan proje, 15 Ocak 2007 tarihinde başlamış ve 56 ay sürmüştür.
Artvin sınırları içerisinde gerçekleştirilen proje ile; biyolojik çeşitliliğin korunması, sürdürülebilir orman kullanımı, orman köylülerinin orman kaynaklarını sürdürülebilir kullanma konusunda yönlendirilmesi, yaban hayatının korunması ve geliştirilmesi ile turizmin ormanlar üzerindeki etkisinin yönetimi amaçlanmıştır.
Yukarıda sıralanan proje amaçlarına ulaşılması noktasında, 20122015 yılları için yapılması hedeflenen 167 etkinlikten 55'inde "destekçi kurum" olarak AÇÜ Orman Fakültesi yer bulmuştur. Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Mustafa Fehmi Türker, Dekan yardımcısı Doç. Dr. H. Ahmet Yolasığmaz ve öğretim elemanlarımız Yrd. Doç. Dr. Mehmet Yavuz ve Arş. Gör. Burak Çavdar'ın Hopa'da katıldığı ve iki gün süren çalıştay ile de "Proje Bölgesinde Biyolojik Çeşitliliği Tehdit Eden Unsurların da bahsedildiği, "Kaçkar Dağları Yusufeli Bölgesi Yönetim Planı, 2011" kitabının çıktılarının tanıtıldığı ve çıktılardan etkilenen; Orman Bölge Müdürlüğü, odun dışı orman ürünleri üretimi odaklı kurulan kooperatif işletmesi, kırmızı benekli alabalık üretimi yapan işletme sahibi, arıcılık faaliyetlerini tehdit eden ayı zararlarına karşı güneş enerjisi düzenekli elektrikli savar proje desteği alan üretici ve projeden olumlu yönde etkilenen konaklama işletmesinin sahibinin katıldığı bir"Açık Oturum" da yapılmıştır.
Açık oturumdan sonra söz alan Dekan Prof. Dr. Mustafa Fehmi Türker; projenin somut çıktılarından olan ve açık oturumda temsil edilen ve de hayata geçmiş olan projelerin sahada çıplak gözle görülmesi gerektiğini ve projenin uygulanması ile proje sahasında biyolojik çeşitlilik, toplumsal ilerleme ve iktisadi gelişme saç ayaklarında ortaya çıkacak olumlu gelişmelerin ölçülerek ortaya konulması gerektiğini ve ancak bu şekilde projenin sürdürülebilir kullanımının sağlanabileceğini ifade etmiştir.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 11.08.2011 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle