Halkevleri Kemalpaşa Halk Festivali 10 Yaşında Kutlandı

22/08/2013 16:59

Hopa Ve Kemalpaşa Halkının Kendi Emeği, Dayanışması Ve Kolektif Üretimi İle Örgütlediği Sponsorsuz, Fonsuz Kemalpaşa Halk Festival


Haber: Hayati Akbaş







Hopa ve Kemalpaşa halkının kendi emeği, dayanışması ve kolektif üretimi ile örgütlediği sponsorsuz, fonsuz Kemalpaşa Halk Festivali’nin 10. Yaşını kutladı.

Konuyla ilgili olarak Halkevleri tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi “Festivalimiz her yıl halkın ilerici kültürel değerlerini yaşatırken Hopa ve Kemalpaşa halkının sorunlarını, taleplerini ve mücadelesini gündemine aldı. Her yıl Festival’de tartışmalar, eyleme, direnişe, mücadeleye dönüştü.

Yaşamını, doğasını, parklarını savunanları, sanatçıları ve aydınları yan yana getirdik on yıl boyunca. Sokaklarda, mahkemelerde, üniversite kürsülerinde haklarını savunanları bu sokaklarda buluşturduk.

Gazetecileri, hukukçuları, aydınları, bilim insanlarını yan yana getirdik. Sanatçıları halkla buluşturduk bu sahnelerde; yerel sanatçılarla, amatör gruplarla, Halkevlerinde sanatı öğrenmeye, birlikte üretmeye çalışanların kurduğu çocuk koroları ile, halk oyunları ekipleri ile, tiyatro gruplarıyla sahneyi birlikte kurup türküleri, şarkıları birlikte söyledik on yıldır.

Bu festivalin giderleri için kimi zaman çay bahçelerinde işçilik yaptık, kimi zaman Hopa ve Kemalpaşa esnafının kapısını çaldık. Ama hep yüreğimizi, Hopa ve Kemalpaşa halkının gücünü yanımıza aldık. Geçmişte çay tarlalarında, mısır bahçelerinde yaşayan imece kültürü, Kemalpaşa Halk Festivali ile yeniden vücut buldu.

Bu inat, bu ısrar oldukça bizde daha çok on yıllar görecek festivalimiz, belki de bu topraklarda sponsor olarak arkasına halkın gücünü alan tek festival örneğidir Kemalpaşa halk festivali, Devasa tekellere sahip kapitalistlerin festivallerini gördü bu memleketin çocukları. Hiçbiri ortaklaşa üretmenin, paylaşmanın tadını vermedi, gücünü yaratamadı. Bizim oynamadığımız oyun, tad vermiyordu bizlere. Sahnede olmak istiyordu canımız, sahnemizi kurduk.

Ne büyük firmalar ne belediyeler ne de uluslararası fonlarla yapıldı bu festival. Çay üreticisi Hatice abla, bakkal Ramazan abi, lokantacı Fikret abi, çay taşıyıcılığı yapan Hopa ve Kemalpaşa gençleri ‘sponsor’ oldular bu festivale. Gündüz saatlerinde, akşam kendi çıkacağı sahneyi kurmaya emek harcayan sanatçı elbette ki bu toprakların değeri olmak zorundaydı, öyle de oldu. Yani Kemalpaşa halkı, festivalin sadece seyircisi değil aynı zamanda üreticisi oldu. Kendini sahneye koydu.

Kemalpaşa Halk Festivalinde Çapulcular Eşkıyalarla Buluştu Horona Durdu

Bu yıl 10. yaşını kutlayan Halkevleri Kemalpaşa Halk Festivali gerçekleştirildi. Festival etkinlikleri bir ay öncesinden yapılan futbol turnuvası ile başladı. Turnuva Borçka, Hopa ve Kemalpaşa liglerinden birinci çıkan takımların büyük festival kupası için yarışı ile tamamlandı.

Festivalin ilk günü açılış yürüyüşü ile başladı ve bu yıl festivali şair Mehmet Özer sundu. Özer sahneden sık sık Gezi direnişine atıflar yaptı, direniş sloganları attırdı. Direnişin şehitlerini anan konuşmalar yaptı. Festivalde bu yıl ilk olarak şair Ahmet Telli de yer aldı. Telli sahneden en güzel şiirlerini Kemalpaşa halkı ile birlikte okudu. Festival Kemalpaşa ve Hopa’nın en eski kaval ustaları ile yeni kuşak kavalcılarını bir araya getirdi. Kuşaktan kuşağa kaval ekibi en eski Hemşin ezgilerini seslendirdi. 10 yıldır festival sahnesini hiç eksik bırakmayan Tanju Topal &Yusuf Aydın yine sahnenin tozunu attırdı. Festival ilk gününün son sanatçısı Selçuk Balcı oldu. Balcı sahnede Kemalpaşa halkına kemençe resitali sundu.

Festivalin ikinci günü Kemalpaşa Halkevi ve KTÜ Öğrenci Kolektifi tarafından yapılan Çapulcu Çocuklar Korosu sahne aldı, çocuklar sahneden çapulcu şarkıları söyledi. Yerel grup Meluses in performansının ardından Suavi sahneye çıktı. Gündüz etkinliğinde ise Hopa Kazım Koyuncu Parkında Şair Ahmet Telli söyleşisi yapıldı.

Festivalin son günü adına uygun bir direniş festivali oldu. Sağanak yağışa karşı direnen Kemalpaşalılar stantlar bölgesinde bulunan brandanın altında Grup Praksis in söylediği türkülere eşlik etti. Yağmura karşı isyan sloganları atıldı, horon tepildi. Marsis ve diğer sanatçıların sağanak yağış nedeni ile sahne alamadığı festival havai fişek gösterisi ile sonlandırıldı.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 22.08.2013 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Kemalpaşa Halkı Festivali Başlıyor...
 » Kemalpaşa Halkı Festivale Davet Edi...
 » Halkevleri’nden Hopa Raporu...
 » Hopa-kemalpaşa Halkevleri Festivali...
 » Artvin’de Muhteşem Bir Festival Haf...
 » Cerattepe Artvin’de Bir Kez Daha Ma...
 » 14. Kemalpaşa Halk Festivali Başlad...
 » Türkiye'nin Gündemi Artvin'de Tartı...
 » Hopa'da Halkevlerinin 80. Yıl Coşku...
 » 17. Hopa Kültür Sanat Ve Deniz Fest...
 » 37. Kafkasör Kültür Turizm Ve Sanat...
 » 7. Hopa Kültür-sanat Ve Deniz Festi...
 » Derelerin Kardeşliği Platformu Rize...
 » Tarih 12.12.12 Ve Deriner Barajı Aç...
 » Derelerin Kardeşliği Platformu Bası...
 » Ardanuç Çuruspil Şenlikleri İle Çoş...
 » Gazeteci İsmet Başar Chp’den Aday A...
 » Geleceğin Gücü Girişimciler G3 Foru...
 » Rize’nin İçme Suyuna Hes’e Durdurma...
 » Add Arhavi Şubesi Örnek Etkinlikler...