Şair, Ressam, Yazar Helimişi Hasan, Çile Dolu Yaşamına Rağmen Umudunu Hiç Yitirmeyen, Geleceğe Güzel Bir Miras Bırakmaya Gayret Eden Bir Aydın Profili. Şiirleri Ve Resimleriyle Laz Kültürüne Önemli Katkılar Yapmış Olan Helimişi'nin Birçok Bestesi Bugün Dillerden Düşmüyor. Meryem Özçep, Biyografik Yazısıyla Bu Büyük İnsanın Divanına Giriş Yapıyor
Karadeniz'in yerel tarih, kültür ve doğa dergisi Biryaşam'ın yeni sayısı çıktı. Taşranın bütün sınırlarına ve sınırlayıcılığına rağmen insana, doğaya ve kültüre dair çalışmalarıyla yabancılaşmanın deli gömleğinden sıyrılma çabasına katılan Biryaşam bu sayısında da yeni ilmekler ekliyor.
Yeni tarım, yeni köyler
Çevre ve kültür sorunlarıyla boğuşan Karadeniz'de, insanların doğaya ve kültürlerine yabancılaşmasının esaslı temeli olan tarımla ilgili bir dosya açıyor bu sayısında Biryaşam. Değerli bilim insanı Prof. Dr. Tayfun Özkay ve çiftçi sendikalarının kuruluşunda büyük emeği olan Abdullah Aysu'nun kaleme aldığı iki yazıda 2011 yılında yürürlüğe girecek tohum yasasının tarıma etkileri incelenirken, Doç. Dr. Eriman Topbaş ise doğaya yeniden dönüş için yeni bir tarım ve köy anlayışının nasıl olması gerektiği konusunda ufuk açıcı bilgiler sunuyor bize. Devamında Umut Kocagöz de, alternatif olarak gördüğümüz turizmin o kadar da alternatif olmadığını gösteriyor bize.
Lazların Nazım'ı: Helimişi
Şair, ressam, yazar Helimişi Hasan, çile dolu yaşamına rağmen umudunu hiç yitirmeyen, geleceğe güzel bir miras bırakmaya gayret eden bir aydın profili. Şiirleri ve resimleriyle Laz kültürüne önemli katkılar yapmış olan Helimişi'nin birçok bestesi bugün dillerden düşmüyor. Meryem Özçep, biyografik yazısıyla bu büyük insanın divanına giriş yapıyor
Lokman hekimcilik
Hemşin kültürü ile ilgili araştırmaları/derlemeleri artık merakla beklenen Harun Aksu, bu sayımızda lokman hekimciliğin bizdeki bazı örneklerini sunuyor. Bu kış günlerinde lazım olur diye
Harun Aksu, ayrıca Araklı'da bir Hemşin köyü olan Kizirnos'a yaptığı yolcuğu paylaşıyor bizimle.
Kıyıların ardı
Uğur Biryol, bu sefer Trabzon yaylalarını anlatıyor. Sadreddin Apaydın ise geçen sayımızda Haldizen'de başlayan yolculuğuna Yusufelin/Hevek'e doğru devam ediyor.
Yazar Nükhet Eren, sımsıcak çocukluk anılarıyla bir zamanların Hopa'sını anlatıyor. Neler kaybettiğimizi anımsatıyor bize.
Karadeniz'deki çevre mücadelesinden haberler, şiir, müzik, kitap ve satranç sayfalarıyla Biryaşam, sımsıcak bir merhaba diyor size
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 23.11.2010 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle