Yaylaları, yemyeşil vadileri, ahşap evleri, deli balı, deli horunu ve daha bin bir güzelliği ile herkesi büyüleyen Karadeniz'de fark edilmenin dayanılmaz yıkıcılığını yaşıyor. Yerel kültürünün yaşatılması ve tanıtılması açısından önemli olan festivaller tüketim bayramlarına dönerken, turizm adına yapılanlar yerli insanların doğal yaşamını gösteri'ye çeviriyor. Dergi bu sayısında yaz ayları boyunca hiç eksik olmayan festivalleri ve bölgenin turizm cenneti' yapılması anlayışını ele alıyor.
"Festivaller: Tüketim Bayramları" yazısında Cemil Aksu, yerellerde kültür ve sanat üretim merkezlerinden yoksunluğundan dolayı festivallerin sadece tüketim eksenine dayandığına dikkat çekiyor. Yazıda yerel yönetimlerin kalıcı kültür kurumları yaratmak, bu yönlü çalışmaları desteklemek yerine çeşitli sponsorluklarla işleri kotarmayı tercih etmesi eleştiriliyor.
Ayşenur Kolivar ve Kenan Yaşar, daha önce katıldıkları Şavşat Satave Gevrek Şenliklerini inceleyen yazıda ise festivallerin yerel kültüre etkileri ve yapılma(ma)sı gerekenler üzerinde duruyor.
Çiğdem Şahin, Karadeniz'de turizm geç mi kalındı? başlıklı yazısında, bölgenin asıl değerinin doğası olduğunu belirterek, doğanın da HES projeleri, yol projeleri, çarpık yapılaşma ile yok edilmekte olduğuna dikkat çekiyor. Uğur Biryol da, turizmi geliştirmek adına yapılan yayla yollarının yapılmasıyla Palovit vadisinde gerçekleştirilen doğa katliamına dikkat çekiyor.
Dergide ayrıca; Harun Aksu'nun "Hemşinlilerde batıl inançlar", Orhan Tekelioğlu'nun "Kolbastı'nın popüler kültürle imtihanı", Sadreddin Apaydın'ın "Haldizen'de sağlık tatili", Fazlı Kaya'nın "Türkiyeli Gürcüler ve kimlik sorunu" ve Özlem Ulukalın'nın Artvin'deki Rabat Kilisesi tarihi ile ilgili yazılara yer veriliyor. Dergide müzisyen Aydoğan Topal yapılan söyleşinin yanı sıra Lazca, Hemşin'ce öyküler de var.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 11.09.2010 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle