Kazım Koyuncu Kültür Merkezi bu yıl 3'sünü düzenlediği "üreterek anıyoruz" etkinliklerini yine Kazım Koyuncu'nun ölüm yıldönümü olan 25 Haziran'da başlattı.
Kültür Merkezi'nde saat 18. 00'da bir araya gelenler önce yıl boyunca kültür merkezi atölyelerinin çalışmalarını görüntüleyen fotoğraf atölyesinin slayt gösterimini izledi, ardından müzik atölyelerinin çalışmaları sergilendi ve çocuk yaratıcı drama atölyesinden çocukların doğaçlama oyunu seyredildi. Ardından tulum ve vurmalı çalgılar eşliğinde Kültür Merkezi'nden Kadıköy çarşı içine bir yürüyüş yapıldı. Yürüyüşte hep birlikte Kazım Koyuncu şarkıları söylendi. Kadıköy halkı Kültür Merkezi gönüllülerini alkışlarla karşıladı.
Kadıköy çarşı içine gelindiğinde ise Kültür Merkezi gönüllülerinden Duygu Alyazıcı bir konuşma yaptı. Duygu Alyazıcı konuşmasında "Bugün, 5. ölüm yıldönümünde Kazım Koyuncu'yu anmak için bir araya geldik. Bizi bir araya getiren Kazım'la paylaştığımız değerlerdir. İşte bu nedenle sorumluluğumuz; Kazım'ı övgülü sözlerle senede bir gün anmakla bitmeyecek kadar ağır. İşte tam da bu nedenle Kazım Koyuncu Kültür Merkezi olarak ismini taşıdığımız Kazım'ı üreterek anıyoruz. Kazım'ın eşitliğe, özgürlüğe, halkların kardeşliğine inancını senede bir gün yapılacak bir etkinlikte değil her gün yaşatmaya çalışıyoruz.
"Her şeyden önce ben bir devrimciyim" diyen bir müzisyendi Kazım; müziğimle statükoyu kırmak; ezber bozmak istiyorum diyordu. Ezberleri bozdu da. Hem müziğiyle hem de yaşamıyla. 33 yıllık yaşamından mücadeleden kaçmadı. Yaşamı boyunca emeğin yanında oldu. Nükleer santrale hayır dedi; Karadeniz'i boğan sahil yoluna hayır dedi, Fırtına vadisini yok eden santrallere hayır dedi ve savaşa hayır dedi. Kansere yakalandığını öğrendiğinde sadece hayatta kalmak için mücadele etmedi. Çernobil'le yaşamları karartılan Karadeniz halkının sesi oldu. Beni Türkiye'deki sistem kanser yaptı diyordu; Son günlerinde, sadece parası olanın sağlık hizmetinden yararlanmasını eleştiriyordu. Bilimin ve sağlık hizmetinin halkın kullanımına sunulmasını savunuyordu.
Biliyoruz ki yaşasaydı onu Tekel direniş çadırlarında işçilerle türkü söylerken görecektik. Karadeniz halkının doğayı öldüren Hidroelektrik santrallere, akarsuları satışa çıkaranlara karşı direnişinin yanında görecektik. Bu topraklarda barışı ve kardeşliği onunla birlikte savunacaktık. Kazım nefesi yettiği kadar müziğinden ve direncinden vazgeçmedi. İşte bunun için buradayız, dünyaya onunla aynı gözlerle baktığımız için, aynı umutları taşıdığımız için Kazım'ın ardından Kazım Koyuncu Kültür Merkezi'nde yan yana geldik. " dedi.
Duygu Alyazıcı sözü Kazım Koyuncu Kültür Merkezi Derneği genel başkanı Mehmet Çarmıklı'ya bıraktı.
Mehmet Çarmıklı konuşmasını "Kazım Koyuncu Kültür Merkezi, gönüllülerin emeğiyle 3 yıldır çalışmalarını sürdürüyor. Kazım Koyuncu gibi; ayrıcalıkların olmadığı, herkesin sanat yapabildiği, eşit ve özgürce yaşadığı bir dünya isteyenler ve sanatı bir hak olarak savunanlar olarak Kültür Merkezi'nde birlikte üretmeye devam ediyoruz.
Sanat eğitimi ve sanatsal üretimler ayrıcalıklara bağımlı kılınamaz diyerek yola çıktık. 3 yılda yüzlerce insan Kültür Merkezimizde gönüllü eğitmenlerin katkısıyla parasız sanat eğitimi aldı. Çocuklarımız el ele vermeyi ve paylaşmayı Kültür Merkezi atölyelerinde öğrendi. Kültür Merkezi'ne gelenler her şeyin parayla alıp satılabileceğini söyleyenlere inat dayanışma kültürünün yaşatıldığını gördüler. Dayanışmanın bir parçası oldular, Kültür Merkezi gönüllüleri olarak birlikte emek vermeye başladık. Kültür Merkezimizi tüm olanaksızlıkların ve zorlukların ortasında hep birlikte var etmeye, yaşatmaya çalışıyoruz.
Bugün burada hep birlikte kazım şarkıları söyleyerek etkinliğimizi bitireceğiz. Ardından 3 gün boyunca Kültür Merkezimizde ve Kadıköy sokaklarında ürettiklerimizi paylaşmaya devam edeceğiz.
Kazım Koyuncu Kültür Merkezi olarak Herkesin insanca yaşadığı, insanca çalıştığı ve yeteneklerini özgürce geliştirdiği ve sanatın sokakta özgürce var olabildiği bir ülke için herkesi yan yana gelmeye çağırıyoruz. Hep birlikte Kazım Koyuncu şarkıları söylemeye devam edeceğiz. Teşekkürler ' diyerek bitirdi.
Mehmet Çarmıklı aynı zamanda Kazım Koyuncu Kültür Merkezi müzik atölyeleri eğitmenlerinin şu anda Hopa'da gerçekleştirilen Kazım Koyuncu anmasında yer aldığını duyurdu.
Konuşmaların ardından hep bir ağızdan Kazım Koyuncu şarkıları söylendi ve kardeşlik horonu kuruldu.
Üreterek anıyoruz etkinliklerinin ilk günü yine şarkılar söylenerek kültür merkezine yürüyüşle dönülmesi ve kültür merkezinde müzik ve sinema atölyelerinin etkinlikleri ile sona erdi.
Üreterek anıyoruz etkinlikleri 262728 Haziran'da devam etti.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 01.07.2010 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle