Karadeniz Müziğinin özgün seslerinden olan Kazım Koyuncu ölümünün 4. yılında Hopa'da Kazım Koyuncu anma etkinliklerini düzenleyen Platform üyeleri ve Hopalılar tarafından anıldı.
Hopa Belediye parkında toplanan yüzlerce kişi ellerinde Kazım Koyuncu fotoğrafları ile İnönü Caddesi üzerinden Pazar meydanını geçerek Cumhuriyet Meydanında toplandılar. Burada Kazım Koyuncu anma Platformu üyesi tarafından Kazım Koyuncunun hayatını anlatan bir basın açıklaması okundu. Basın açıklamasında şu görüşlere yer verildi. "
Kazımı Üreterek Anıyoruz. !
Bugün Kazım'ın ölümünün 4. yılı, çevreci, sanatçı, devrimci Kazım dört yıldır aramızda yok.
Kazım dünyada bir yerdeyim diyerek etkinliklerimizi, umutlarımızı, eylemlerimizi selamlıyor.
"Ben bir müzisyenim ondan sonra biraz Karadenizliyim ama hepsinin ötesinde ben bir devrimciyim"
7 Kasım 1971 de Hopa Su gören'de doğan, 25 Haziran 2005'te yine aynı topraklarda sonsuzluğa uğurlanan Kazım bir röportajında bunları söylüyordu.
Kazım bir yandan unutulmaya yüz tutan Laz müziğinin Karadeniz'de ve de Türkiye'de duyulması çalışmalarını yaparken, bir yandan da, çevre hareketlerinin sosyal hareketlerinin hem örgütleyicisi hem de aktivistliğini yapıyordu.
Üniversite koridorlarında taleplerini örgütleyen üniversitelilere şarkılarıyla umut, Karadeniz sahil yolu dolgu çalışmaları karşısında eylemci, kürt halkıyla birlikte şarkılarıyla halaya duracak kadar devrimci biriydi.
Çernobille birlikte Karadeniz halkı kanser vakalarıyla baş başa bırakılırken Karadeniz kararmasın kanser kaderimiz değildir diyen Karadeniz halkıyla sokakları örgütleyen Kazım kansere yakalandığında ha kanser ha konser ikisi arasın da tek harflik fark var diye bilecek kadar yaşamı seven biriydi.
Bugün Kazımı anmak; dido nanasını daha yüksek sesle okumaktır.
Bugün Kazımı anmak; Kansere karşı mücadeleyi yükseltmektir.
Bugün Kazımı anmak; Hidroelektrik santraller karşısın da derelerimiz özgür akacak sloganını daha gür söyleyerek su hakkına sahip çıkmaktır.
Bugün Kazımı anmak; Yaşanılabilir çevre hakkına sahip çıkmaktır.
Bugün Kazımı anmak; toplumsal muhalefete yapılan saldırılar karşısın da örgütlü durmaktır.
Bugün Kazımı anmak; halkların kardeşliğini daha yüksek sesle savunabilmektir.
Hopa ilçe merkezinde düzenlenen basın açıklaması sonrası etkinliğe katılanlar araçlarla Yeşilköy'de (Pançol'da) bulunan Kazım Koyuncu anıt mezarına gittiler. Türkiye'nin değişik il ve ilçelerinden gelen yüzlerce kişilik kalabalık Kazım Koyuncunun hayata veda ettiği 12. 58'de hep birlikte saygı duruşunda bulundular.
İstanbul'da faaliyetlerine devam eden Kazım Koyuncu Kültür Merkezi çelengi arkasında üyelerinin de katıldığı etkinliğe çok sayıda Hopalı da katıldı.
Yeşilköy'deki anma ve saygı duruşu sonrası burada da çeşitli kişiler konuşmalar yaptılar. Kazım Koyuncu ile ilgili duygu ve düşüncelerini şöyle açıkladılar "Karadeniz'de yüz binlerce insan gibi, Kazım Koyuncu'da kansere yenik düştü. Gözümüzün içine baka baka yalan söyleyen iktidarlara inat kanser her gün bir insanımızı içimizden alıyor. Kazım Koyuncu kansere yakalandığında "ha konser ha kanser aralarında bir harf var" diyebilecek kadar yaşamı seviyordu. Kazım Koyuncu Karadeniz'in otoyolu yapımında denizin dalgasına karşı çıkabilecek kadar çevreci, Üniversite öğrencilerinin yapmış olduğu şenliklerde içeri alınmadığında okul duvarlarından atlayıp üniversite bahçesinde konser verebilecek kadar cesur ve yürekli, Mardin'de binlerle horona durabilecek kadar halkların kardeşliğine inanan biriydi.
Kazım Koyuncu bu bölgenin bu ülkenin unutulan, unutturulan müziğiyle, Lazcasıyla bizlere kendi dillerimizden aşkları, sevgileri, hüzünleri ve isyanları yeniden hatırlattı. Lazca Rock müziğiyle gönüllerimizde taht kurdu. Bizler Lazca ve hemşince türkülerimizi Kazımla birlikte yeniden söylemeyi öğrendik. Kazım Koyuncu bu bölgenin Lazca müzik yapan sanatçı yüzüdür. Bu bölgenin demokratik yüzüdür, Kazım Koyuncu bizim çevreci, barışçı, bir o kadar da özgürlükçü yüzümüzdür.
Kazım'ı şimdiden sonra üreterek anacağız. Kazım'ı bugün yaşatmak "Dido Nana"sını daha gür söylemektir. Kazım'ı bugün yaşatmak "Kanser kaderimiz değil" diyebilmektir. Kazım'ı bugün yaşatmak "Karadeniz kararmasın, karartmayacağız" diyebilmektir" denildi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 25.06.2009 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle