Vali Kırlı;"okul Öncesi Eğitim Ve Ortaöğretimdeki Başarıyı Maalesef Yüksek Öğretimde Gösteremedik.özellikle Bizim Eksikliğimiz Sayısalda, Başarı Neden Düşük, Nedenlerini Araştıralım, Bu Konuya Yoğunlaşalım."
Birincisi gerçekleştirilen Eğitim çalıştayı ardından, eğitimdeki artılar ve eksiler bu kez de İl encümeninde gözden geçirildi. Artvin İl Özel İdare Müdürlüğü Encümen Toplantı salonunda Artvin Valisi Orhan Kırlı başkanlığında yapılan İl daimi Encümen toplantısı ardından, Artvin eğitiminin genel durumuyla ilgili İl Milli Eğitim Müdürü Cafer Tulmaç encümen üyelerine bir brifing verdi. Vali Orhan Kırlı, bu brifinglerin son derece yararlı olduğunu belirterek, encümenlerin özellikle kendi ilçeleriyle ilgili konuları iyi takip etmelerinin yararlı olacağını kaydetti.
Brifingde, eğitimle ilgili yürütülen çalışmalar hakkında istatistiki verilerle encümenleri bilgilendiren İl Milli Eğitim Müdürü Cafer Tulmaç, eğitimin sürekli değişim ve gelişim gösteren bir konu olduğunu belirterek, eğitim camiası olarak eğitim politikalarının ildeki başarı için sürekli bu değişim ve gelişimi takip etmek olduğunu kaydetti. Okul öncesi eğitimden yaygın eğitime kadar kapsamlı açıklamalarda bulunan Tulmaç, Artvin'de toplam 215 okulda eğitim ve öğretim verildiğini, 178 okulun ise kapalı olduğunu kaydetti. Norm kadro olarak 2207 öğretmen olması gerekirken İlde değişik branşlarda halen 1581 öğretmenin görev yaptığını da hatırlatan Tulmaç, değişik branşlarda 626 öğretmene daha ihtiyaç duyulduğunu söyledi. "Bizim gurur duyduğumuz tablo Okul öncesi eğitim kurumlarımızdır" diyen Tulmaç şöyle devam etti;" Okullaşma oranlarımız da Türkiye ortalamasının bir hayli üzerindedir. İlimizde okullaşma oranı okul öncesinde %40, 3 Türkiye'nin 8'nci 5 yıllık kalkınma planındaki hedef ise %25 tir. Ortaöğretimde ise %93, 5 iken 8'nci 5 yıllık kalkınma planı çerçevesinde Türkiye'de okullaşma oranı hedefi %75'dir. Öte yandan 2003-2004 eğitim öğretim yılında Ortaöğretim kurumları öğrenci seçme ve yerleştirme sınavına 1918 öğrenci katılmış 436 öğrencimiz sınavı kazanmıştır. ÖSS ye ise 6606 öğrenci katıldı, 501 öğrenci lisans, 204 kişi ön lisans, 362 kişi sınavsız olarak ön lisans, 597 öğrenci de AÖF'ne olmak üzere toplam 1664 öğrenci yüksek öğretim programlarına yerleştirildi. Bu yeterli değil, bununla yetinmiyoruz, üst sıralara çıkmak için okul, veli, öğretmen ve öğrenci işbirliğiyle çareler arıyoruz. Okullarımızda öğretmen başına düşen öğrenci sayısı ile bir dersliğe düşen öğrenci sayısı Türkiye standartlarının çok üstünde. Diğer sevindirici bir konu da bu güne kadar disiplin kurullarına intikal eden bir disiplin olayı olmamasıdır. Ayrıca tüm okullarımız teknolojik donanıma sahip, bilgisayarla tanışmamış bir kurumumuz yok. 2003 de eğitim yatırımlarımız için 1 Trilyon 605 milyarlık 9 ihale yaptık. %100 eğitim seferliği ile işadamı ve hayır sever vatandaşların okul yapımı, malzeme ve nakit destekleri devam ediyor. Eğitim çıtamızı yükseltmek için var gücümüzle çalışıyoruz" dedi. Eğitimdeki kuvvetli yönleri anlattıktan sonra Tulmaç, Zayıf yönlerimiz şunlar!' dedi ve ekledi;" Göç nedeniyle okullarımızdaki öğrenci sayılarının düşmesi sonucu birleştirilmiş sınıf uygulaması ve okulların kapatılması, Başarının Türkiye ortalamasının altında olması, Özel ve özellikli okulların olmaması; bu nedenle ilköğretimdeki başarılı öğrencilerinin dışındaki özellikli okullara gitmesi, Okullardaki sosyal ve sportif tesis yetersizliği"
Brifing sonrası bir değerlendirme yapan Vali Orhan Kırlı, okul öncesi ve ortaöğretimdeki başarının Yüksek Öğretim kurumlarına yerleşmede yakalanamadığına dikkat çekerek, başarıyı etkileyen nedenlerin üzerine ciddiyetle gidilmesini, araştırılmasını istedi. Özellikle sayısalda Artvin'in çok düşük olduğunun altını çizen Vali Kırlı şöyle konuştu;" İstatistiklere göre matematik, fizik öğretmenlerimiz iyi ve yeterli durumda, Öğretmen başına düşen öğrenci ve sınıflardaki öğrenci sayısı da Türkiye standartlarından çok daha iyi durumda ancak, başarı neden düşük bunu araştıralım. Zümre toplantılarında nedenleri görüşüp, eksikliklerimizi araştıralım, öğrencilerimizi bu konuya yönlendirelim. İlk öğretimde yüzümüz ak. Yaygın eğitimde ise bilgisayar kurs saylarını arttıralım. Çünkü çağımız artık bunu gerektiriyor, en azından bilgisayar okur yazar olmayı gerektiriyor. Gördüğüm kadarıyla milli eğitim sürekli bir arayış içinde eğitimdeki doneleri toparlıyorlar. İlimiz için daha iyi ne yapabiliriz, hep birlikte bunun arayışı içinde olursak, başarıyı yakalarız, kalkınırız. Kurumlar olarak, encümenler olarak bizler elimizden gelen gayreti gösterelim, ihtiyaçların etütlerini iyi yapalım, birlikte eğitim kalitesini yükseltelim. "
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 11.01.2005 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle