Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu, ''Türkiye'nin Stratejik Vizyonu 2023'' projesinin, Türkiye'nin geleceğinin kurgulanması açısından önemli bir çalışma olduğunu söyledi. Vali Yemlihalıoğlu, Ahmet Hamdi Tanpınar Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Türkiye'nin Stratejik Vizyonu 2023 Projesi 81 İl Çalıştayı Artvin Toplantısı''nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin stratejik önemi açısından ulusal, bölgesel ve küresel sorunlara derinlemesine bakılmasının son derece önem taşıdığını belirterek, ''Dünya ailesinde ülkemiz tarihi, kültürel kimliği ve stratejik konumuyla fazlaca önem taşımaktadır'' dedi.
Gerek sosyokültürel yapısı gerekse coğrafi konumu nedeniyle Türkiye'nin dünya üzerindeki her tür çalkantıdan en karmaşık bir biçimde etkilenecek durumda olduğunu ifade eden Vali Yemlihalıoğlu, dünya üzerinde var olabilmenin ancak gücünü ve ağırlığını koruyarak, geleceği öngörmekle ve planlamakla mümkün olduğunu söyledi.
Türkiye'nin 2023 Stratejik Vizyonu toplantılarının bütün illerde yapıldığını, bu etkileşim ve eğitim seminerlerinde bir taraftan o ilin tüm kurum ve kuruluşları, sosyal ve ekonomik aktörlerinin konudan haberdar olmaları, paylaşmaları ve topluma ona göre yön vermeleri, katkıda bulunmaları amaçlanırken, diğer taraftan da o ilden bu vizyona yapılacak katkılar ve katılımlar olmasının hedeflendiğini kaydeden Vali Yemlihalıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: ''Türkiye Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) tarafından Cumhurbaşkanlığımızın himayelerinde yürütülen bu proje ile Cumhuriyetimiz 100 yaşına geldiğinde bölge üzerindeki etkinliğini ve gücünü artırmak için izlenmesi gereken alternatif stratejilerin, uluslararası ilişkiler, uluslararası güvenlik, iç siyaset, ekonomik hedefler, eğitim-bilim ve teknoloji politikaları ve sosyokültürel politikalar temaları üzerinde irdelenmekte olduğu ve böylece 2023'te nasıl bir Türkiye olacağının anlaşılmaya çalışıldığı, ilimizde yapılan bu toplantıyla 'Türkiye içinde özelde Artvin hangi rolleri üstelenecek ve 2023'e giden süreçte Artvin'in hedefleri ne olmalıdır' sorusunun cevabının aranacağı düşüncesindeyim. ''
Artvin'in hem kendi konumunu güçlendirmek hem de Türkiye'nin kalkınmasına katkıda bulunmak üzere, tüm dinamiklerini harekete geçirme gayreti içerisinde olduğunu dile getiren Vali Yemlihalıoğlu, ''Türkiye'nin Stratejik Vizyonu 2023'' projesinin, Türkiye'nin geleceğinin kurgulanması açısından önemli bir çalışma olduğunu belirtti.
TASAM Başkanı Süleyman Şensoy ise, Cumhuriyetin kurulduğu şartlardan bugüne kadar çok büyük mesafe kat edildiğini ifade ederek, ''Gelinen bu noktayı daha da ileriye taşımak için kurumsal anlayışı da güçlendirmemiz gerekiyor'' dedi.
Önümüzdeki dönem hem bölgede hem de dünyada rekabet edebilir, güçlü medeniyet değerleri olan, sadece fiziksel güç anlamında değil, aynı zamanda dünyaya sunabilecek bir hayat tarzı, değerleri olan bir ülke, bir medeniyet olabilmenin temel ölçüsünün, insan kaynağı olduğunu düşündüklerini dile getiren Şensoy, şunları söyledi: ''Bu projenin, insan kaynağı eksiklerimize dikkat çekmek ve bu yöndeki gelişimimize katkıda bulunması hedefindeyiz. Şüphesiz biz Cumhuriyet tarihi boyunca şu dengeyle kalkındık, yüzde 80 finans, yüzde 20 insan kaynağı. Paranın yani finansal kaynakların her şeyi çözeceğinden yola çıktık. Hala da bu anlayış belli ölçüde sürüyor. Bakın Körfez ülkelerinin çok büyük petrol gelirleri var. Yüz milyarlarca dolarlık ihalelere giriyorlar. Ancak içlerinde çalışan birkaç mühendisleri yok. Aslında çok para, size çok hata yaptırıyor. Ve bugün petrol kaynaklarının olmadığı ya da arzının ve talebin sıkıntıya girdiği bir dönemde, Körfez ülkelerinin bir süre sonra çöplüğe ya da 200 yıl önce çölde nasıl yaşanıyorsa aynı şeye dönüşme ihtimalinin yüksek olduğunu görmek gerekiyor. Norveç de petrol ülkesi ama petrol ile ilgili gelirleri, hiçbir sebeple rehavete sebebiyet vermeyecek bir anlayışla, toplumun kalkınması için kullandı ve bugün gayrisafi milli hâsılada dünyada ilk üç ülkeden birisi oldu. ''
Projedeki temel perspektifin yüzde 80 insan kaynağı, yüzde 20 finansman dengesine ulaşmak olduğunu kaydeden Şensoy, ''Çünkü o zaman elimizdeki kaynakları 5 kat daha verimli kullanacağız. Bu insan kaynağı temelli kalkınmayı başarabilirsek hem siyasi, hem ekonomik, her anlamda bölgede, dünyada etkin bir güç olacağımız ve Atatürk'ün muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkmak olarak belirlediği hedeflere ulaşabileceğimiz kanaatindeyim'' diye konuştu.
Çalıştaya, İl Jandarma Komutan Vekili Jandarma Binbaşı Mikail Tek, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duman, Artvin Vali Yardımcısı Osman Altın, DSİ 26. Bölge Müdürü Sezai Sucu, daire amirleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile öğrenciler katıldı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 26.05.2010 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle