Artvin`de kar üstünde karakucak güreşleri yaparak, Türkiye`de bir ilki gerçekleştiren köylüler, bu defa kar üstünde tahta kızak yarışması düzenledi. Birinci olan ekibe kaybeden ekip tarafından bir koç verildi. Koç Artvin'in Çağ döneri yapılarak Artvin'in Kurtuluş Bayramı olan 7 Mart 2010 tarihinde her iki köy ve davetliler birlikte yiyecekler. Kızak yarışmaları, soğuk havaya rağmen büyük bir çekişme içinde geçti.
Şavşat ilçelerine bağlı Veliköy'de geleneksel hale dönüştürülen Kızak, yerel ismiyle de Sıka' yarışmalarının bu yıl ikincisi düzenlendi. Tahmini 300 yıllık bir geçmişi olan kızak sıka' yarışmaları, izlendiği zaman dünya kış olimpiyatlarında yapılan tek kişilik kızak yarışlarına büyük bir benzerlik gösterdiği hemen dikkat çekmektedir. Pist olarak seçilen bölgede önceden hazırlanarak kızakların çok hızlı gitmesine elverişli bir zemin hazırlanmaktadır. Önceki yıllarda çift ayaklı kızaklara binilirken artık daha hızlı giden fakat binmesi ve üzerinde denge sağlaması daha zor olan tek ayaklı kızaklara binilmektedir. Tahta Kızak üzerine oturularak başlanan yarışmalarda yaklaşık olarak 120 Km sürate ulaşılmaktadır. Ulaşılan büyük sürat nedeni ile kızağın yavaşlaması ve durabilmesi de oldukça güçtür. Yarışlarda bu nedenle ufak tefek kazalarda meydana gelmektedir. Yarışmalarda kullanılan kızaklar 4050 cm uzunluğunda 2030 cm genişliğinde ve yaklaşık olarak 34 kg ağırlığındadır.
Köylüler, ata sporu olarak nitelendirdiği kızak yarışmasını, dünyaya tanıtmak için düzenlediklerini söyledi. Yapılan sporun özellik olarak olimpiyatlardaki kızak yarışmasına benzediğini ifade eden vatandaşlar, "Olimpiyatlarda bu spor 50- 60 yıldır yapılır. Hâlbuki bu spor bizim köylerimizde yüzyıllardır yapılıyor" dediler.
İlçenin Veliköy köyünde, Veliköy Muhtarı İrfan Avcı tarafından düzenlenen yarışmaya, Veliköy köyünün yanı sıra Meşeli köyünden de çok sayıda vatandaş katıldı.
Muhtar İrfan Avcı, yaptığı açıklamada, amaçlarının çok eskiye dayanan örf ve adetlerin başında gelen köyler arası tahta kızak yarışlarını yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak ve bu sayede son zamanlarda bozulan birlik beraberliği tekrar sağlamak olduğunu söyledi.
Yarışmada birinci olan ekibe, kaybeden ekibin koç vereceğini ifade eden Avcı, ''Yarışlar sonunda koçu kesip bütün köylülerle birlikte yiyeceğiz. Köyler arasındaki birlik ve beraberliği daha da pekiştiriyoruz. Ayrıca kış şartlarının ağır geçtiği köylerimizde boş vakitlerimizi bu tür eğlenceli yarışlarla geçiriyoruz'' dedi. İrfan Avcı kendiside yarışmalara katıldı.
Veliköy köyü yarış ekibinin takım kaptanı Hüsamettin Gümüş de çocukluğundan beri tahta kızak yarışması yaptıklarını belirterek, ''Son yıllarda göç nedeniyle köylerimizde gençlerimiz kalmadı. Bizlerde eski geleneğimiz olan kızak yarışlarını yaşatmak için yarış düzenledik. Günlük işlerimizi yaptıktan sonra eşlerimizle birlikte sabah ve akşam olmak üzere bir hafta kızaklarla kayarak antrenman yaptık. Yarışı kazanacağımızı ümit ediyorum'' diye konuştu.
Yaşlısından gencine, kadınından erkeğine her yaştan katılımcının olduğu kızak yarışı, renkli görüntülere sahne oldu. Veliköy'e komşu köy olan Meşeli Köyü köylülerinin de katıldığı kızak yarışında Veliköy kızak ekibi birinciliği elde etti. Yarışmalarda Veliköy Muhtarı İrfan Avcı kendi köyü adına yarışmalara yarışmacı olarak katılırken Meşeli Köyü Muhtarı Adnan Taşdemir ise seyirci olarak takımını destekleyerek bazı teknik ve taktikler verdi.
Yarışmalar sonucunda komşu köy Muhtarı Adnan Taşdemir kendi köylülerinin kaybetmesine rağmen, önemli olan yarışmaktı. Veliköy'lüleri kutluyorum. Artık biz seneye daha iyi hazırlanacağız. Bu yarışmalar sayesinde her iki köy arasında komşuluk ilişkileri daha da gelişmektedir. Yarışmalara önümüzdeki yıl diğer çevre köylerin katılmaları içinde teşvik edeceğini söyledi.
Yaş sınırlaması olmayan yarışmanın sonunda birinci olan Veliköy takımına, kaybeden takım tarafından koç armağan edildi. Yapılan yarışmalar sonrası kazanılan Koç Artvin'in düşman işgalinden kurtuluş günü olan 7 Mart 2010 da her iki köylüler ve davetlilerle birlikte bölgenin turistik ve mesire yeri olan Karagöl Milli Parkında çağ döner yapılarak hep birlikte yenilecek.
Yarış sonunda köylüler hep birlikte kar üzerinde davul zurna eşliğinde halay çekip, horon oynadılar.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 10.02.2010 tarihinde Nurbay Usta tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle