Artvin'in Şavşat İlçesinde küçük bir köy Muhtarlığının ve ederneğinin hazırlamış olduğu eğlence programı büyük festivalleri aratmadığı gibi fazlalıkları vardı.
Şavşata bağlı 50 haneli Çavdarlı köyünde bu yıl 7 si düzenlenen festivalde katılımcılar 7 den 77 ye herkes eğlendi.
Bu yıl 7. ’si Düzenlenen Çavdarlı Köyü Saperkule Festivali Coşkuyla Başlayıp Neşe İçerisinde Sona Erdi
Çavdarlı Köyü Muhtarlığı ve Çavdarlı Köyü Derneği tarafından yapılan festivalde vatandaşlar, yapılan etkinliklerinin çok oluşu ile hem doyasıya eğlendi hemde bölgede yapılan etkinliklere örnek oldu.
Son yıllarda bölgede yapılan bazı etkinlikler sanatçı furyasından öteye gidemeyen ve içerisi tamamen boş olan, sadece müzik ve oyundan ibaret olan festivallere inat Çavdarlı köyü Saperkule şenlikleri yapılan çok sayıda etkinlikle çevre il, ilçe ve köylerden gelen vatandaşların ilgi odağı oldu.
7’den 77’ye Eğlencenin Merkezi Saperkule Festivali Oldu
Festivalin açılışını Köy Muhtarı ve aynı zamandada Dernek Başkanı Özbay Altun yaparken festivalin organizatörlüğünü ise gurbetçı olmasına rağmen bu festival için yoğun bir çalışma içerisinde Mustafa Faruk Altun yaptı. Köy Muhtarı Özbay Altun yaptığı kısa konuşmada festivale olan ilgiden memnun olduğunu dile getirerek herkese birlik ve beraberlik içerisinde eğlenmelerini Çavdarlı köyüne yakışır bir etkinlik yapmalarını istedi.
Festivalin organizasyonunu yapan Mustafa Faruk Altun’da; “Bu festival bölgenin organik festivalidir. Buraya gelen insanlar hem gönüllerince eğlenecek hemde Çavdarlı köyü halkının sıcak yüreğine misafir olacaklar. Bizler köyümüzün ileri gelenleri ile bu etkinliği daha güzel nasıl yaparız diye sürekli fikir alış- verişinde bulunduk. Festivalimiz sadece müzikten ibaret değildir. Festivalimize gelen kişiler bu etkinliklere katılımcı larak gönüllerince bu güzelim doğada güzel saatler geçirecekler” dedi.
Festival havanın çok güzel olması ile bölge halkının yoğun katılımının olduğu görüldü. Yaşlıların ortaya koyduğu halayla başlayan festival daha sonra çeşitli yarışmalara sahne oldu
Saperkulanın düzünü dolduran katılımcılar daha sonra çocukların iki gurupta yapmış oldukları koşu yaraışmalarıyla büyük heyecan yaşadılar. Festival süresince halat çekme yarışmaları, voleybol, futbol müsabakaları eski yöresel oyunlarımızdan mendil kapmaca oyunu büyük ilgi gördü. Halat çekme yarışmasında halatın kopması kaybeden halat oldu diyerek 2 ekibede birincilik getirdi. Yarışmalar komşu köylerinde iştırakı ile daha heyecanlı hale geldi
festival alanında katılımcılara yöresel yiyecekler kete, gevrek, peynir eritmesi, kuymak, köy patatesi, ikram edildi.
2700 Rakımda At Yarışı Jokeylere Gönderme
Festivalde yapılan at yarışları heyecanı en üst düzeye çıkardı Yapılan yarışmalarda 3 yıldır kural bozulmadı. Yapılan yarışları Saper bey adlı atın sahibi Aslan Evran kupasını ve madalyasını aldı. At yarışının çok büyük bir zevk olduğunu söyleyen Aslan Evran düzeltilmiş çimlerde at koşturan apranti ve jökeylerede bir göderme yaparak “Buyursun gelsinle 2500-3000 rakımlı Çavdarlı dağlarında at koşturalım” dedi.
Yaklaşık 5 bin metrelik bir mesafede yapılan at yarışı şu ana kadar tapılan en uzun at yarışı olma özelliği taşıyor
At yarışlarını vatandaşlar büyük bir zevk ve heyecanla izlediler. Yarışlar sırasında izleyicilerin Bu bizim kültürümüz. Yıllar önce düğünlerde at yarışı yapılırdı birnci gelen ata üzerine et sarılı şiş ve atın boğazınada Vala bağlanırdı. Son çeyrek asırdır düğünler salonlara taşındı kültürümüz unutuldu. Burada o günleri hatırladık. Hatta şimdi son model arabalarla giden gelinler o zaman süslenmiş atlarla giderdi. Bu yarışmalar bize çok şeyi hatırlattı şeklinde ifade ettiler
Yarışmalar sonrası Müzisyen ve Halk Oyunları eğitmeni Uğur Ural’ın kendi zurnası ile çalıp söylediği yöresel türkülerle güzel bir birliktelik yaşandı. Adnan Taban’ın ekip başı olarak oynayıp ve oynattığı orta oyunu ile davul ve zurnaının birleştiği çok ilginç bir oyun olan “Tavuk barı “ oyunu çok büyük bir ilgi görünce yoğun isyek üzerine bir kez daha oynandı.
Yine etkinlikte güreş tutan iki köylü vatandaşın güreş biter bitmez yenen ve yenilenin bir anda davul zurna ile tek oyunlar oynamaya başlaması ilginç bir görüntü ve güzellik oluşturdu.
Herşeyin en doğalının yapıldığı lokumların, pişilerin, kuymakların, gevreklerin piştiği festival yapılan hediye çekilişi ve kapanış konuşmaları ile sona erdi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 26.08.2013 tarihinde Nurbay Usta tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle