Geçtiğimiz günlerde hamsı avından sonra Poti limanında hamsiyi kasalarken Jurnal ( kayıt Defteri) ne kaç kasa hamsi bulunduğunu tahmin etmemesi üzerine el konulan Karahasanoğlu balıkçı teknesine 580 bin Lari (400 bin Dolar) ceza kesildi ve tekne ye el kondu. Bunun üzerine Poti Limanı'nda bulunan 60 Türk balıkçısı olayı proteste etmek amacıyla limana demirledi.
Önceki gün Kabuletti şehrinde bir otelde toplanan tekne sahipleri ile Batum konsolosu Tuğrul Ercan Özten'in de katıldığı toplantıda balıkçıların sorunlarını dinleyen konsolos "Batum da balıkçılar derneği kurun. Sesiniz daha gür çıkar, sizin sorunlarınızı Ankara ya ileteceğim, bu tip sorunlar sürekli yaşanıyor, sizler birer dilekçe yazın bana verin" dedi.
Tekne kaptanı Mahmut Hasanoğlu "Her yıl bu tür sorunlarla karşı karşıya kalıyoruz. Hamsi avından gelerek Poti Limanı'na çektik. Hamsileri kasalamaya başladık. Kasalanma olmadan Jurnalda kaç kasa hamsi var bunu yazmamız gerekirdi. Hamsiyi kasalamadan böyle bir rakam veremeyiz dedim ve teknemiz bağlandı. Gürcü gümrükçüler bizlere verdikleri jurnallar tamamen Gürcüce bunu bizim anlamamız mümkün değil. Zaten ceza yazmak için bahane arıyorlar. Hamsiyi kasaladıktan sonra hamsinin gitmesine izin verdiler ve hamsiyi Türkiye'ye gönderdik. Ardından teknemizi bağladılar. Hata yaptıysak neden hamsiyi gönderdiler. Gürcü hükümetine ton başı 180 Dolar ödüyoruz. Bu parayı da ödedik. Şimdi ise, kilo başı 8 Dolar istiyorlar. Bu parayı ödememiz mümkün değil, bize 10 gün süre verdiler 400 bin Doları ödememiz için" dedi.
Av yapmayacağız
Tekne sahipleri Eftal Mutlu, İsmail Oğuz, Hasan Koç ve İsmail Oğuz "Sürekli bu tür cezalar bizlere yazılmakta, her yıl bu tür sorunlar ile karşı karşıya kalıyoruz. Yılda 10 milyon Dolar para Gürcistan'a bırakıyoruz. Gürcistan hükümetinin bizlere verdiği KOD'lara göre av yapıyoruz. Kendi balıkçılarının hatalarını ufak cezalarla kapatan Gürcistan bize geldiğinde gemi değerinin üzerinde cezalar kesmekte. Türk gemilerine sürekli bu tür cezalar yazılıyor. Artık karar aşamasına geldik. Bu tür cezalardan bıktık. Şu an Poti Limanı'nda 20 ana balıkçı teknesi ve her tekneye ait 3 römorkör olmak üzere 60 tekne bulunmaktayız. 6 gündür ava çıkmıyoruz. Çıkmayacağız arkadaşımızı bırakana kadar burada demirleyeceğiz Türk ve Gürcü yetkililerin bu sorunu çözmesini bekliyoruz. Konsolosumuz yetkililerle görüşme yerine bizlere akıl vermeye geldi" dediler.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 25.01.2010 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle