Artvin Barosu Kadın Hakları Konusunda Bildiri Yayınladı

08/03/2011 15:29

Kadın Hakları Komisyonu Dünya Kadınlar Günü Dolayısı İle Bildiri Yayınladı.


Artvin Barosu Kadın Hakları Konusunda Bildiri Yayınladı

Haber: Hayati Akbaş







8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebeti ile Artvin Barosu Başkanlığı Kadın Hakları Komisyonu bir bildiri yayınladı. Yayınlanan bildiride şu ifadeler kullanıldı;

AİLE KONUTU ŞERHİ: ( Medeni Kanun 194. madde )

1) Tapu kayıtlarında sahip olmayan eşin talebiyle: Evlilik birliğinin resmen devam ettiğini kanıtlayan nüfus kayıt örneği ile ikametgâh belgesinin tapuya ibrazı halinde "Aile konutudur. " şerhi işlenir.

2) Taşınmaz malın sahibi olan eşin ya da eşlerden her ikisinin birlikte talebiyle: Evlilik cüzdanı veya nüfus kayıt örneğinin ibrazı halinde başkaca bir belge aranmaksızın "Aile konutudur. " şerhi işlenir.

Hukuki sonuç: "Aile konutudur. " şerhi bulunan taşınmazda eşlerin rızası sağlanmadıkça tapu kütüğü üzerinde tasarrufi işlemler yapılamaz. ( Medeni Kanun 194. madde).

Şiddete Maruz Kaldığınızda;

H A K L A R I N I Z V A R.

• Bulunduğunuz yerdeki en yakın polis merkezine ya da jandarmaya başvurarak yaşadığınız olayla ilgili tutanak tutturmalısınız.

• Şahsen başvurunun yanı sıra, telefon ile de şikâyette bulunabilirsiniz.

• Olaya ve duruma tanık olan kişiler de örneğin komşu veya akrabalar da şikâyette bulunabilirler.

• Fiziksel şiddete uğramış iseniz en yakın sağlık ocağı ya da hastaneye başvurarak rapor almalısınız. Polis merkezlerinde yada jandarmada tutanak yazılmadan önce Adli Tıp Kurumu'na sevkinizin yapılması ve başvuru yapılan kurumun alınan raporla birlikte evrakı Cumhuriyet Savcılığı'na göndermeniz zorunludur. Vücudunuzda ki izler kaybolmadan muayene olmanız önemlidir.

• Polis tarafından tutanak hazırlanırken yaşadığınız olayı ayrıntılı bir şekilde anlatılmalı, yazılan tutanak okunmadan asla imzalamamalıdır.

• Eğer anlatımlarınız polis tarafından tutanağa farklı veya eksik geçirilmişse düzeltilmesini istemelisiniz ve ondan sonra imza atmalısınız. Tutanağın polis memuru tarafından imzalı bir örneğini mutlaka istemelisiniz.

• Bir avukatınız yoksa Artvin Barosundan bir avukat atanmasını isteyebilirsiniz.

• Karakol yerine bir dilekçe ile doğrudan Cumhuriyet Savcılığına başvurmak da mümkündür. Ayrıca şiddet uygulayan kişi eşiniz veya başka bir aile ferdiyse evden uzaklaştırılması için 4320 Sayılı Ailenin Korunması Hakkındaki Yasanın uygulanmasıyla ilgili bir dilekçe ile Aile Mahkemesi'ne başvurabiliriz. BU BAŞVURU HARCA TABİİ DEĞİLDİR.

• Durumu öğrenen Cumhuriyet Savcısının da gerekli tedbirlerin alınması için kendiliğinden Aile Mahkemesi'ne başvurması gerekmektedir.

• İlk önce hastaneye gitmiş iseniz şikâyetinizi hastane polisine iletmemiz mümkündür. Şikâyetçi olmak konusunda henüz karar vermemiş bile olsanız, bir hastaneye başvurarak durumu hekiminizle paylaşabilir, muayenenizin yapılıp durumuzun kayıt altına alınmasını sağlayabilirsiniz.

4320 Sayılı Ailenin Korunmasına Dair Yasa nedir?

Kadına yönelik şiddetin görünür hale gelmesi, tanımlanması ve şiddetin önlenmesi konusunda hükümetlere sorumluluklar yüklenmesi, aile içi şiddet konusunda özel yasaların çıkarılmasını gerekli kılınmıştır. 4320 Sayılı Yasa Aile İçi Şiddeti önleme/koruma sağlama amacına yönelik olarak 1998 yılında yürürlüğe girmiştir ve yaklaşık dokuz yıllık bir uygulama sonrasında eleştiriler de dikkate alınarak 2007 yılında bazı değişiklikler yapılmıştır.

Evli, evli olmalarına rağmen ayrı yaşayan kadınlar, boşanma davası nedeniyle ayrı yaşayan yada mahkemece ayrılık kararı verilen kadınlar 4320 Sayılı Ailenin Korunmasına Dair Yasadan yararlanma hakkına sahiptir.

4320 Sayılı Ailenin Korunmasına Dair Yasa sadece fiziksel durumda değil cinsel, ekonomik, psikolojik şiddet yaşandığında veya bu yöndeki tehdit ve baskı içeren her türlü davranışa karşı uygulanır.

Aynı çatı altında yaşayan aile bireylerinden her biri şiddet uygulayan olabilir.

4320 Sayılı Yasa ne sağlıyor?

Bu yasa ile eğer istiyorsanız şiddet uygulayan kişi evden belli bir süre uzaklaştırılır, sizin evden ayrılmanız gerekmez.

Ayrıca mahkeme şiddet uygulayan hakkında başka tedbir kararları da verebilir. Örneğin;

• Evden uzaklaştırılarak eve ve iş yerine yaklaşmaması

• Telefonla rahatsız etmemesi

• Şiddete ve korkuya yönelik davranışlarda bulunmaması

• Alkol veya uyuşturucu madde kullanıyorsa bunları kullanarak eve gelmemesi, bunları evde kullanmaması gibi örnekler verilebilir.

• Eşyalara zarar vermemesi

• Silahı varsa polise teslim etmesi tedbir olarak uygulanabilir.

Kişi mahkeme kararına uymazsa ne olur?

Üç aydan altı aya kadar hapis ile cezalandırılır. Kişi hakkındaki tedbirler geçicidir en fazla 6 ay için uygulanabilir. Gerekiyorsa tedbir kararı tekrar verilebilir.

Nafaka alınabilir mi?

Mahkeme tedbir kararı süresince tedbir nafakası bağlanmasına karar verebilir.

Karar ne zaman uygulanır?

Bu tedbir kararı mahkeme tarafından derhal verilir ve bunun için harç veya başkaca bir masraf ödememiz gerekmez. Tanık veya doktor raporu göstermemize de gerek yoktur.

Şikâyeti kim yapmalıdır?

Şikâyetin mutlaka sizin tarafınızdan yapılması gerekmiyor. Sizin yerinize komşunuz, arkadaşınız veya akrabanız da şikâyette bulunabilir. Siz de şiddete uğrayan komşunuz, arkadaşınız veya akrabanız için şikâyette bulunabilirsiniz. Şiddetsiz, huzur dolu, mutlu günler dileriz. "

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 08.03.2011 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi...
 » Dsi Artvin Bölge Müdürü Yıldız’dan...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Hopa’da 2’nci Lojistik Çalıştayı Dü...
 » Başkan Erhan Yılmaz’dan İşadamı İsm...
 » Hopa Belediye Ekipleri Çalışmaya De...