Hopa Tso Oda Meclisi Ve Yönetimi İle Batum’a Çıkarma Yaptı

09/09/2013 10:06

Hopa Tso Heyeti Önce Batum Başkonsolosluğunu Ziyaret Ederek Bilgi Alışverişinde Bulundu.


Haber: Hayati Akbaş







Hopa Ticaret ve Sanayi Odası ziyaretlerine devam ediyor. Oda Başkanı Osman Akyürek ve meclis başkanı Metin Karaman ve yönetim ve meclis üyeleri ile birlikte Batum’a çıkartma yaptı

Batum ziyaretine Meclis Başkanı Metin Karaman Yönetim Kurulu üyesi- UND Hopa Temsilcisi Alişan Ender Topaloğlu Meclis Üyesi, Y. K. üyesi Hasan Durmuş, Y. K. üyesi Zekeriya, Y. K. üyesi Gökhan Bıyıklı ve Y. K. üyesi Şükrü Aydemir meclis üyesi, Bülent Bayrak, Meclis Üyesi Süleyman Altunsoy, Meclis Üyesi Reşat Aydın’dan oluşan heyet katıldı.

Hopa TSO heyeti T. C. Batum Başkonsolosluğuna yaptı. Heyeti Başkonsoloslukta görmekten büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Konsolos Engin Arıkan "Öncelikle yeni yönetim kurulunuz hayırlı olsun, biz çok memnun olduk bu ziyaretinizden. Hopa ve Batum bir birine komşu Türkiye’nin Batum`a en yakın ilçesi Hopa. Burayla ciddi bağlantılarınız var. Ekonomik olsun, ulaştırma olsun, ticaret olsun ilişkileriniz var. Ulaştırmada Hopa Ticaret Odası önemli bir rol üstleniyor. Geçiş belgeleri ve saire konularında. Siz o taraftasınız biz bu tarafta, bir birimize destek olarak ve yardımlaşarak sorunları aşacağız. Tabi ki sorunsuz iş amacımız ancak işler sorunsuz bitmiyor. Her zaman sorun olabiliyor, bunları bir araya gelerek karşılıklı konuşarak çözmeye çalışacağız. Ticaret ateşeleğimiz Batum`un özel konumundan dolayı burada uzun zamandan beri burada var olan bir birim. Başkonsolosluğumuz zaten Türkiye`nin en eski dış temsilciliklerinden biri 1922 yılından beri var. Burası yıllar boyunca bir birinden ayrı kalmış iki bölge iken, sınıra yaklaşmak ve sınıra bakmak yasakken sınırın açılmasıyla büyük bir hareketlilik kazanıyor. Bunu en iyi hisseden Hopa’dır, sizlersiniz. Son dönemde iyice hareketlendi özellikle kimlikle geçiş uygulamasına başlandıktan sonra. Eskiden burayı sadece TIR ticareti bir transit kapı gibi görürken şu anda inanılmaz bir yaya trafiği var. Çok büyük bir turizm ve turizm hareketliliği var. Bu bölge aldı başını gidiyor bence. Tabi bunun ekonomik boyutu nasıldır, sizleri nasıl etkiler bunu en iyi siz değerlendirirsiniz. Biz işin Gürcistan boyutundan, burayla ilgili konularda her zaman yanınızdayız elimizden geldiği kadar yardımcı olmak için buradayız" dedi.

Daha sonra T. C. Batum Başkonsolosluğu, Ticaret Ataşesi İsmail Volkan Berker bir konuşma yaparak heyete bilgiler verdi. Berker konuşmasında şu ifadelere yer verdi. "Aslında Hopa olunca konuşmak ve bir şeyler söylemek zor. Belki bizler kadar belki de daha fazla tanıyorsunuzdur Batum`u. Benim merak ettiğim bir şey var. Daha önce Hopa Ticaret odasının birinci önceliği lojistik geliyordu, bildiğim kadarıyla. Şimdi sizde ki bu yönetim kurulu, meclis kurulu lojistikle mi ilgileniyor, yoksa farklı işlerde var mı?" sorusuna Hopa TSO Başkanı Osman Akyürek açıklık kazandırdı. Akyürek konuşmasının özetinde "Lojistik ve taşımacılığın dışında tüm meslek guruplarında aynı önemle ve aynı hassasiyetle guruplarından seçilen tüm arkadaşlarımızla birlikteyiz. Seçimlerde tüm gurupları kazandığımız için her meslek gurubunun kendi dalında yetkili olarak hem tanışmak hem gerektiğinde ilgili meslek gurubu yöneticimizin sorumlu olduğu dalda temasa geçmesi için hep birlikte buradayız. Bu ilk ziyaretimiz. Gelecek günlerde muhtemel sorunlarda meslek gurubu yetkilisi ilgililerle temasa geçecek konusunda yetkili ve uzman olan kişiler iletişime geçince sorunların çözümü daha da hızlı olur" dedi. Akyürek açıklamasının bu bölümünde Ticaret Ateşesi İsmail Volkan Berker`e daha önceki üç kez yaptıkları görüşmede gösterdiği ilgi ve duyarlılığından dolayı teşekkür etti.

Ticaret Ataşesi İsmail Volkan Berker konuşmasının devamında "Bizim buraya her şeyden önce 1, 5 Milyar dolarlık ihracatımız var, hemen hemen ürettiğimiz her şey buraya ihracat konusu. Hopa bu nedenle önemli, bu malların sevkiyatında önemli, yönlendirilmesinde önemli, geçişinde önemli en kritik noktada sizsiniz. Bu ihracattan en büyük payı yakın bölgede olan Hopa, Arhavi, Rize ve Artvin`in ilçeleri almalı. Bunun yanında müteahhitlik hizmetleri var. Gittikçe büyüyen ve projelerin şekli değişen bir sektör. Norveçli bir yatırımcının işini bir Türk Müteahhit aldı. 600-700 milyon dolarlık büyük bir proje. Bunu alan müteahhit projeyi tek başına yapmıyor. Birçok işi alt yüklenicilerle paylaşıyor. Mutlaka Hopa ve çevresi bundan pay alacaktır. Turizmle ilgili Batum’un gösterdiği gelişmelerden Hopa`da pay alacaktır" dedi.

Görüşmenin ilerleyen bölümünde Başkonsolos Arıkan "Hopa Ticaret odasıyla daimi bir ilişkimiz ve temasımız var. Burayla ilgili gelişmeler ekonomik gelişmeler Hopa’yla doğrudan ilgili ve etkiliyor. Bu yüzden ticaret ataşemiz başta olmak üzere bizimle de sürekli temas olsun, bundan sonrada olacaktır" dedikten sonra konuklarını daha yakından tanımak için iş alanlarıyla birlikte neler yaptıklarını bilmek için tek tek tanımak istedi.

Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis üyelerini ayrı ayrı tanıdıktan sonra Konsolos Engin Arıkan konuşmasına şöyle devam etti. "Yaz dönemi günde 20-30 bin kişinin geçtiği bir kapı. Son yılda Türk yatırımları biraz daha az Ekim ayındaki burada yapılacak olan seçimler sonrası burası daha da netleşecek. Gürcistan koşullarında bazı meseleleri çözmek bazen zor olabiliyor. Örneğin lojistik taşımacılığın yol sorunu çok. Burada ki koşullar geliştikçe sorunlar aşılacak. Bizde de 5-6 yıl öncesi yol sorunu oldukça fazlaydı. TIR parklarımızda bizde daha iki yıl önce yapıldı. Gürcistan`da TIR parkı yaptırmak bizim yaptıracağımız iş değil. Görüşmelerde dile getiriyoruz ancak çözümü zor bir konu. Buraya gelen binlerce vatandaşın sorunu var. Yakalama, yaralama, kaza, ölüm gibi. TIR lara eskide yol parkına beş bin lari ceza yazılıyordu. Son dönemde pek yok. 2011 Aralıkta 300 lari olan ceza 5000 lariye çıkartıldı. Ancak pek bir şikâyet gelmedi bu yıl ceza konusunda. Buraya gelen Türk iş adamı ve Türk TIR trafiği buraya hareketlilik getiriyor. Burada zaman zaman şaşıracağımız yenilikler oluyor, ancak bazen de kısa zamanda çözülecek işler yapılamıyor. Bu yıl son üç ay içerisinde olan kazalarda vatandaşlarımızdan üç kişi öldü, dört yaralımız yoğun bakımda. Burada her türden sorunla ilgilenmek zorundayız" dedi.

Batum ve Türkiye arasında ortak kullanılabilecek OSB (Organize Sanayi Bölgesi) projesinin ne aşamada olduğu sorusuna Arıkan şu yanıtı verdi. "OSB, Türkiye`den DOKA ile beraber İhracatçılar birliği ile birlikte geldiler. OSB konusunda Gürcistan`ın bir kaç mevzuat değişikliğine ihtiyacı var, o değişiklikler bekleniyor. Bu taraftaki muhatabı da Batum Ticaret ve Sanayi odasıdır. Bizim aktif olarak bir görevimiz veya sorumluluğumuz bulunmamaktadır. Son durumu onlardan öğrenirsiniz" şeklinde oldu.

Batum Başkonsolosluğunda ki devam eden görüşmeler bir sohbet ortamında ve iyi niyet dilekleriyle devam etti. Son olarak konsolosluk çıkışında toplu olarak hatıra fotoğrafı çekildikten sonra heyet Hopa’ya döndü.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 09.09.2013 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi...
 » Dsi Artvin Bölge Müdürü Yıldız’dan...
 » Tiflis - Trabzon Direkt Uçuşları Ba...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Kokarca Böceği İstilasına Rize Bele...
 » Hopa’da 2’nci Lojistik Çalıştayı Dü...