Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezinde Yapılan 4. Arıcılık Eğitim Semineri'ne; Rize Vali Yardımcısı Hakan Uz, Tarım İl Müdürü Adem Çekiç, Myo Arıcılık Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Kemal Karabağ, Tema Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Ümit Yaşar Gürses Ve 150 Arıcı Katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan TEMA Vakfı Rize Temsilcisi Nevzat Özer; "Doğu Karadeniz Bölgesi, coğrafyası, iklimsel çeşitliliği, sahip olduğu binlerce bitki türü ve tertemiz doğasıyla arıcılık sektörü açısından büyük imkânlar sunmaktadır. Bölge arıcılığı bu imkânları kullanmak bir yana, on binlerce yılda bölgenin iklim ve çiçek yapısına uyum sağlayarak ayakta kalmış, uluslararası düzeyde öneme sahip arı ırklarını da kaybetmiştir. Bilinçsiz, kontrolsüz, sadece ticari nedenlerle bölgeye getirilen yerli ve yabancı arılar, bölgenin uzun hortumlu, hastalıklara dayanıklı, sakin, çalışkan arılarını melezleyerek soysuzlaştırmış, ırk özelliklerini kaybettirmiştir. " dedi.
Seminerde konuşan TEMA Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Ümit Gürses de, kırsalda sosyoekonomik düzeyin geliştirilememesi, fakirliğin önlenememesi halinde hiçbir şekilde erozyonla mücadelenin başarılı olamayacağını belirterek, "TEMA'nın arıcılık eğitim çalışmalarının temelinde, kırsalda sosyoekonomik durumun gelişmesi yatar. Rize arıcılığının sorun ve imkânlarını çok iyi biliyoruz. Türkiye'nin 1, 52 milyon ana arı ihtiyacı var. Rizeli arıcılara yüksek verimli ana arı üretmeleri çağrısında bulunuyoruz. Anzer Yaylası gibi yüksek rakımlı yaylalarda arı kovanlarının izolasyonu büyük önem taşımaktadır. Arı ısınabilmek için aşırı derecede bal tüketmektedir. Arıcılarımıza bu konuda da teknik destekler verebiliriz. " diye konuştu.
Tarım İl Müdürü Adem Çekiç ise, arıcılığın; eğitim, damızlık, arı sağlığı, bal kalitesinin kontrolü ve pazarlanması gibi önemli sorunları olduğunu ifade ederek, "Arıcılığa verdiğimiz destek her geçen yıl artarak, 2009 yılında 190 bin TL'ye ulaştı. Rize'de 67 bin kovanda 700 tondan fazla bal üretilmektedir. Rize'de hem üretim miktarını hem de Anzer gibi markaların sayısını artıracağız" dedi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 20.01.2010 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle