Gümrükten Taşımacıları İlgilendiren Önemli Bir Açıklama Geldi
15/11/2009 15:00
Gümrükler Genel Müdürlüğü Tonaj Miktarlarını Düzenleyen 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 65 Ve Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 128'inci Maddelerine Uymayanlara 2 Bin 700 Lira Para Cezası Uygulanacağını Hatırlattı.
Gümrükten Taşımacıları İlgilendiren Önemli Bir Açıklama Geldi
Gümrükler Genel Müdürlüğü son dönemlerde tonaj limitlerinin aşılması nedeniyle cezai işlem yapılmak zorunda kalındığını hatırlatarak; yurt içi ve uluslararası taşıma yapanların 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 65 ve Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 128'inci maddelerine uymasını istedi.
Kanun ile yurt içi ve uluslararası nakliyecilere "Azami toplam ağırlıklara uyulmaması" durumunda 2 bin 704 lira idari para cezası uygulanırken ve araçlar da trafikten men ediliyor.
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 65'inci maddesinin b bendinde "Taşıma sınırı üstünde yük alınması veya taşıma sınırı aşılsın veya aşılmasın dingil ağırlıklarını aşacak şekilde yüklenmesi" durumunda taşıyana bin 293 lira, gönderenlere ise 2 bin 588 lira idari para cezası uygulanacağı belirtiliyor. Aynı maddenin f bendine göre de "Gabari dışı yük yüklenmesi, yük üzerine veya araç dışına yolcu bindirilmesi", yani genişlik- yükseklik ve uzunlukların aşılması halinde de aynı miktarda para cezası uygulanacağına, eksikler tamamlanana kadar da araçların trafikten men edileceğine dikkat çekiliyor.
Düzenlemeyi yapan kanun maddeleri şöyle:
(Değişik üçüncü fıkra: 3/5/2006 5495/2 md. ) Birinci fıkranın (b) ve (f) bentlerine uymayan işletenler 1. 293 Türk Lirası, (b) ve (f) bentlerine aykırı yük gönderenler 2. 588 Türk Lirası idarî para cezası ile cezalandırılırlar.
(Değişik: 21/5/1997 - 4262/4 md. ) Sürekli ve süreksiz olarak yük naklettiren kamu kurum ve kuruluşları ve gerçek ve tüzel kişilere ait işletmeler, yük nakli yaptırdıkları araçların azami toplam ağırlıklarını dikkate alarak yükleme yapmak zorundadırlar. Bu hükme aykırı hareket edenler hakkında her araç için 2. 704 lira para cezası uygulanacağı gibi araçlar trafikten men edilir. Ancak, maden ocaklarından çıkarılan tartılamayan dökme ve blok yüklerin ve zirai ürünlerin stok mahalline ve kısa mesafeli taşınmalarında araçların istiap hadlerini yüzde on beş oranında aşabilmeleri mümkündür.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 15.11.2009 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle