Ankara Artvin Kültür Ve Yardımlaşma Derneğinin Sürdürmekte Olduğu Etkinlikleri Çerçevesinde Düzenlediği Söyleşinin Bu Kez Ki Konukları Artvinli Gazetecilerdi.
AKYD'nin 11 Ekim 2009 Pazar günü düzenlemiş olduğu Artvin'in sorunlarının tartışıldığı söyleşiye Artvin Gazeteciler Derneği Başkanı ve Çoruh Postası gazetesi Yazı İşleri Müdürü Tolga Gül, 08 Artvin dergisi Genel yayın Yönetmeni Ramazan Balcıoğlu ve Artvin Kültür ve Yardımlaşma derneği adına ise Kültür sanat sorumlusu Tekin Üstündağ konuşmacı olarak katıldılar.
Açış konuşmasını yapan dernek başkanı Gürbüz Akyüz, konukları tanıtmasının ardından, dernekte yapılmakta olan etkinlikler konusunda bilgi verdi.
Konuşmacılardan ilk sözü alan Tolga gül, öncelikle başkanı bulunduğu Artvin Gazeteciler derneği hakkında bilgi vererek derneğin kısa tarihi ve amaçları konusunda izleyicileri bilgilendirdi.
Gül, yaptığı açıklamada, kurucu başkanlığını Sedat Varan'ın yaptığı derneğinin 2003 yılında kurulduğunu, İki dönem başkanlık yaptıktan sonra geçtiğimiz Şubat ayında yapılan genel kurulda Sedat Varan'ın aday olmak istememesi üzerine kendisinin aday olduğunu, yönetim kurulu üyelerinin kendisini başkanlığa getirdiğini söyledi. Gül, ayrıca önümüzdeki ay genel kurul yaparak derneğin adının "Artvin Gazeteciler Cemiyeti" olarak değiştirileceğini sözlerine ekledi.
1954 yılında Demokrat Çoruh adlı ilk gazetenin Hilmi Çeltikçioğlu tarafından çıkarıldığını söyleyen Gül, arkasından Artvin'in Sesi, Serhat Artvin ve Alkan gazetesi gibi gazetelerin devamında çok farklı isimlerde gazetelerin çıktığını, şu anda ise 6'sı günlük olmak üzere il genelinde toplam 16 gazete çıktığını, gazetesi bulunmayan ilçelerin ise sadece Ardanuç ve Murgul olduğunu belirtti.
Gül, Artvin'in eğitim, turizm, yol ve barajlar gibi önemli sorunları hakkında detaylı bilgi verirken, en dikkat çekici söylemi Artvin'in sahibi olmadığı şeklindeki iddiasıydı.
Artvin'in eğitimde sondan üçüncü olduğunu söyleyen Gül, Artvin'de ki cemaat yurtlarına da dikkat çekerek Artvin'in Teşvik kapsamında ki iller içerisinde olduğunu söyleyen Gül, Özellikle de "patika yol" olarak adlandırdığı Yusufeli Erzurum karayolu yapımının hiçbir surette standartlara uygun olmadığını belirterek vekillerin ne iş yaptıklarını sordu. Gül, Sıtkı Kahvecioğlu'nun yaptırıp Temmuz ayında Milli Eğitime teslim etmek istediği yurdun sudan bahanelerle bu güne kadar teslim alınamayışının altında farklı hesapların olduğu konusunda kuşkusu bulunduğunu sözlerine ekledi.
Ayrıca 1993 yılında kurulan 08 FM ve 1994'te kurulan Borçka FM radyosu olduğunu belirten Gül, ayrıca televizyonu olmayan 22 ilden birisinin Artvin olmasının üzücü ve büyük bir eksiklik olduğunu sözlerine ekledi.
08 Artvin dergisi Genel yayın yönetmeni ve Ulusal bir gazetede çalışan gazeteci Ramazan Balcıoğlu'da, yaptığı konuşmada, İstanbul'da kalmasına rağmen Artvin'le yakın ilişki içerisinde bulunduğunu, sık sık Artvin'e gidip geldiğini belirterek özellikle yerli yabancı ilişkilerine ve özellikle de Hopa'da ki uyuşturucu tehlikesine karşı dikkat çekti. Çoğunlukla Hopa'nın sorunlarına değinen Balcıoğlu, ikisi hariç Artvin'e gelen tüm Vali'lerin ilk defa Valilik görevine atanmış kişilerden oluşmasına dikkat çekerek, Artvin'in Valiler için seçilmiş staj yerimi olduğunu sorması dikkat çekti.
Tekin Üstündağ ise yaptığı konuşmasında: Artvin basınının Artvin sorunlarına yeterince yer vermediğini, Artvin'de bir kültür evi yapılmak üzere yola çıkıldığını, ancak sonuçta burasının bir lokantaya dönüştürüldüğünü söyleyen Üstündağ, özellikle de bu eve Artvin'in onca değeri varken Mehmet Genç isminin verilmesinin isabetli olmadığını sözlerine ekledi. Ayrıca HES projeleri kapsamında bir vahşetin yaşandığını iddia eden Üstündağ Artvin basının HES'ler, yollar, barajlar konusunda yeterince duyarlı olmadığını sözlerine ekledi. . Artvin deyince herkesin aklına ve eğitim geldiğini söyleyen Üstündağ, "Artvin'in elinden Çoruh'u aldınız, dereleri aldınız, yollarını aldınız, Artvin'de maden için ruhsat verilmemiş dağ bırakmadınız, peki Artvin'e turist niye gitsin?" diye sordu.
Anayasa Mahkemesi Üyesi Mustafa Yıldırım'ın, Dernek eski başkanlarından Rasim Yılmaz ve Güner Yalçın'ın, Borçka'da sel felaketinde yakınlarını kaybeden Ömer Demirci, yöresel sanatçı Nurcanım, Şahver Karasüleymanoğlu, Tuğrul Balaban ve Ahmey Yıldız'ın da kısa konuşmalar yaptığı, Artvinlilerin yoğun olarak ilgi gösterdiği söyleşi üç saate yakın sürdü.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 14.10.2009 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle