DSİ 26. Bölge Müdürlüğünde Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu başkanlığında bir araya gelen sivil toplum kuruluşları, bazı siyasi parti temsilcileri ve ilgili yatırımcı kuruluş temsilcileri, Artvin için yapılması planlanan yeni yol güzergahları ve geçişleri konusunda bilgi alış verişinde bulundular.
Baraj inşaatlarıyla yeniden şekillenen Artvin için yapılmakta olan yolların hayati önem taşıdığına dikkat çeken Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu, Artvin'in karayollarıyla ilgili geliştirilen bu alternatif projeler üzerinde burada birlikte fikir jimnastiği yapılacağını kaydetti. Yaklaşık dört ay önce de böyle bir toplantının yapıldığını anımsatan Vali Cengiz Aydoğdu; " O ilk toplantıda Artvin'in karayollarını tartışmıştık ve bu yolların yapımı ile ilgili zaman zaman gerekli gördüğümüz safhalarda sizleri bilgilendireceğimize söz vermiştik. Bu gün bu projeleri paylaşacağız. Bu arada valiliğimizin talebi üzerine Artvin için düşündüğümüz alternatif girişler, alternatif yollar, yani mevcut yol ağına eklenecek alternatif yollarla ilgili bir çalışma yaptırdık, onu burada sizlerle paylaşacağım. " dedi.
Baraj inşaatları süreciyle birlikte yıllardan beri süre gelen yol sorununun farklı bir aşamaya geldiğini ifade eden Vali Aydoğdu;" Artvinli daha önce geleneksel usullerle yapılmış olan yollarla idare ediyordu ve bir şekilde bunlar Artvin'in coğrafyasının tabii bir parçasıymış gibi herkes razıydı bu yollara ve bir şekilde insanımız bu yollara alışmıştı. Şimdi yeni yol yapıyoruz, dolayısıyla yeni yolların kabulü zor oluyor, alışması zor oluyor. Yani yollarda yapılan hatalar vatandaşımızın haklı olarak serzenişlerine yol açıyordu. Şu anda yol inşaatları sürüyor ve baraj inşatları sürdüğü sürece de devam edecek. Onun için bu aşamada biz, sizinle bu yol yapım konularını birlikte paylaşacağız. Yani, yönetilenlerin de yönetenlerle birlikte yönetime konu olan hususlarda karar verme süreçlerine dahil olmasını ifade eden iyi yönetişimin örneklerini vermeye çalışıyoruz. Bu konularda Artvin'de yaşayan her bir ferdin en az bizler kadar karar hakkının yönetime katılma hakkının olduğunu düşünüyorum. Şu anda sizler de burada Artvin'in sivil toplum kuruluşları olarak, seçilmişleri olarak Artvin'i temsil ediyorsunuz. Birlikte istişare edeceğiz. Bu yollarla ilgili kararlar vereceğiz. Biz tekliflerimizi sunacağız, sizin görüşlerinizi alacağız. Artvin çevresinde düşündüğümüz alternatif girişlerle ilgili valiliğimizin talebi üzerine hazırlanan alternatif çalışmaları arz edeceğim. Bunlar sadece bir öneridir, birlikte fikir jimnastiği yapacağız" dedi.
Geliştirilen şehir geçişleri ve güzergahlarıyla ilgili 2 projeyi anlatan Vali Aydoğdu;" Birinci alternatifimiz Borçka-Artvin Karayolu üzerinde bulunan 2'nci Viyadükten itibaren başlayan ve Merkez Fıstıklı Köyü alt kodlarından geçerek Cezaevinin altından şehre girişi öngörülüyor. İkinci alternatif proje olarak ta, Merkez Fıstıklı Köyü'nün içinden girip İskebe'den geçerek (Yeni mahalle) şehre giriş. Yalnız bu alternatif de ciddi bir kamulaştırma gerekiyor. Diğer alternatifimize göre en az 2, 3 kat daha fazla bir maliyet gerektiriyor. Yüksek maliyet nedeniyle bu alternatifin kabulünde zorlanırmıyız diye bir endişem var. Ancak benim şahsi fikrim olarak her iki yol da bizim maksadımıza hitap ediyor. Yani her ikisi de olabilir. " şeklinde anlattı.
Artvin'de yürütülen mevcut karayolu yapım çalışmalarını anlatan Karayolları 10. Bölge Müdürü Mahmut Çelikcan ise, barajlar nedeniyle devlet karayollarının %50 nin sular altında kalacağını belirterek;" 2007 yılı içinde programa alınan yolların yapımı konusunda verilen ödenekler çerçevesinde çalışmalarımız sürüyor. Bu alternatif projelerle ilgili teknik maliyetler konusunda da destek sağlayacağız. Ayrıca baraj göletleri kıyısından geçen devlet karayollarında bu sene bariyer yapımını daha da arttıracağız" şeklinde konuştu.
DSİ 26. Bölge Müdürü Sezai Sucu da, yapımı süren Artvin-Erzurum yol çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Sucu, yaklaşık 40 kilometrelik bu yeni yol güzergahında, 4 tane dengeli konsol köprü, 13 tünel, 3 viyadük ve 8 adet köprü inşa edileceğini anlattı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 13.02.2007 tarihinde tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle