Büyük şehirlerde şark köşelerine süs eşyası olarak konulan "kıl çorapları" Artvin'de ağır geçen kış mevsiminde vatandaşların en önemli giyeceği olarak yeniden giyilmeye başladı.
Artvin merkez ilçede ikamet eden Rahmi Gür (47), yaptığı açıklamada, "Eskiden dedelerimiz, ninelerimiz, kıl çoraplarını, el dokuma yün İngiliz Külotu ( pantolon )ve yün yeleğini' ağır geçen kış aylarında sıcak tuttuğu için üstlerinden çıkartmazdılar. Bizde onların eskiden beri gelen örf ve adetlerini, giyim tarzlarını yaşatmaya çalışıyoruz. Bizden sonraki neslimize de bu yaşayış tarzımızı aktarmayı istiyoruz. " dedi.
Hakiki kıl çorabının keçi kılından yapıldığını belirten Gür, "Kırpılmış yün önce yıkanıyor, ardından da güneşte kurutulduktan sonra özel dişli bir tarakla yün taranıyor ve ardından başı topaçlı ve iğneli, sapı çubuklu, ağaçtan yapılmış bir aletle ipe dönüştürülerek yünler kadınlarımız tarafından elde şişle örülüyor. " dedi.
Soğuk geçirmediği için soğuk ve karlı havalarda ayakları korumak için giyilen kıl çorabın, kara lastik ayakkabısının içinde giyildiğini söyleyen Gür, " Ayakkabı giysem ıslanıyor, çizme giysem rahat edemiyorum, kıl çoraplarını dizlerimin altına kadar çekip ıslanmayan kara lastikle rahatlıkla gezebiliyorum. Köyde olan büyükler giyiyor; ancak gençlerimiz hiç yanaşmıyor. Bu çorapların yerini hiçbir çoraplar alamaz, aynı zaman da ayakları sıcak tuttuğu için sağlıklıdır. İngiliz külotu denilen pantolon da aynı şekilde insanı soğuktan korur. " diye konuştu.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 02.02.2007 tarihinde tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle