Artvin’de ladin ormanlarına zarar veren "Dendroctonus micans" isimli dev kabuk böceğine karşı mücadele aralıksız devam ediyor.
Ülkemize 1966 yılında giriş yaparak ladin ormanlarına zarar veren Dendroctonus micans zararlısına karşı uzun yıllar boyunca verilen biyolojik mücadele sonrasında 2004 – 2005 yıllarında doğal dengenin sağlanması ile mücadele kontrollü olarak devam ediyor.
Son yıllarda yaşanan iklim değişikliği ve kuraklıklar nedeniyle doğal denge içinde yaşamını sürdüren Dendroctonus micans, 2016 yılından itibaren kısmi olarak artışı gözlenen Artvin, Ardanuç, Borçka ve Şavşat İşletme Müdürlükleri sınırlarındaki ladin ormanlarında biyolojik mücadeleye devam ediliyor.
Artvin Ormanlarına zarar veren, micans ( Dev Kabuk Böceği ) ile biyolojik mücadele kapsamında Artvin Orman Bölge Müdürlüğü biyolojik mücadele laboratuvarlarında üretilen 47 bin 678 adet Rhizophagus grandisi ( yırtıcısı )’nin 5 bin adedi Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü Ardahan İşletme Müdürlüğü’nün Gürcistan sınırına yakın olan Posof Orman İşletme şefliği ladin ormanlarına, kalanı ise Bölge Müdürlüğü ladin ormanlarına verilerek biyolojik mücadele yapıldığı açıklandı. .
Yapılan çalışmalar sonucunda "Dendroctonus micans" zararlısı doğal denge sınırlarına indirilmiş ve dengenin korunması amacıyla Artvin Orman Bölge Müdürlüğü laboratuvarlarında Rhizophagus grandis üretimine devam edildiği açıklandı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 23.09.2022 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle