Çalışkanlığı İle Bilinen Karadenizli Kadınlar Bu Defa Rotayı Başka Bir İşe Çevirdi. Aile Ekonomisinin Büyük Bir Bölümünü Sırtlanan Karadenizli Kadınlar Yeni Keşfettikleri Ürünü Toplayarak Hem Sağlıklı Bir Yaşam Sürüyorlar, Hem De Bu Ürünü Satarak Para Kazanıyorlar.
Artvin'in Şavşat ilçesinde kadınlar yıllarca sadece diken olarak görülen kuşburnu bitkisini, yeni bir para kazanma kapısı olarak görüp, dağ taş demeden gezip kuşburnu topluyorlar. Toplanması dikenli olduğu için oldukça zor olmasına rağmen kış günlerinin en çok aranan bitkisini toplayan kadınlar topladıklarının bir kısmını satarak aile ekonomilerine katkı sağlıyorlar. Ayrıca 'C' vitamini yönünden oldukça zengin olan kuşburnunu kış aylarında da kendileri ve aile fertleri tüketerek birçok hastalıktan bunun sayesinde korunuyorlar.
Kuşburnunu her türlü zorluğa rağmen toplayan Karadeniz in hamarat kadınları; sağlık açısından çok öneli olan bu bitkinin fazlaca tanınmadığını söylüyorlar. Adeta 'C' vitamini deposu olan kuşburnunu çeşitli şekillerde yaparak satılmaktadır. Kadınlar, kuşburnundan; reçel, marmelât, komposto ve hepisinden önemliside kurularak özellikle kış aylarında yapılan çayının faydalı olduğunu vurguladılar. Dağlarda toplanan kuşburnunun doğal olduğunu söyleyen kadınlar; "Kışın hasta olmak istemeyenlerin mutlaka kuşburnu almaları ve kuşburnundan yapılan besin maddelerini tüketmeleri gerekmektedir. " dediler. Arıcılıkta, sanayide, peyzaj düzenlemelerinde, erozyon önleyici olarak, gül anaçı olarak da kullanılan kuşburnunun bütün faydaları Artvin Şavşatlı kadınlar tarafından bilinmektedir.
Kadınlardan Kuşburnu Dersi
Kuşburnu'nu anlatmakla bitiremeyen kadınlar kuşburnu'nun yararları konusunda adeta ders veriyorlar. Kuşburnu'nun çekirdeğinin bile oldukça önemli olduğunu söyleyen çalışkan kadınlar; Kuşburnu meyvesinin tıbbi ve beslenme konusunda bilgiler vermeyi de ihmal etmediler. Özellikle iltihaplara karşı, kan tükürme, diş eti kanamaları, böbrek, meme ve safra taşlarına karşı, tenyaya, yılancık hastalığına karşı, ayrıca şeker hastalıklarına, yan ağrılarına, ishale karşıda kullanıldığı ve yarlı olduğu da anlatılmaktadır. Çağın hastalığı stres, romatizma ve raşitizme karşı kullanıldığı gibi taşıdığı vitamin ve minarelerden dolayı, vücutta bağ dokusunun sağlam ve sıkı olmasını sağlayarak soğuk algınlığı, grip, nezle ve diğer ateşli hastalıklara karşı direncin artmasını söylediler. Avrupa'da saygın bir tıp dergisinde karaciğer hastalıkları için de iyi geldiğini yazdığını da söyleyen kadınlar, kendilerinin kuşburnunu son birkaç yıldır tükettiklerini söyleyerek, sağlık açısından büyük bir değişime uğradıklarını belirterek, "Önceki yıllarda yaşamış olduğumuz rahatsızlıkları yaşamıyoruz. " dediler. Hele kadınlarımızın bir sürü para ödeyerek almış oldukları birçok güzellik ürünlerine de gerek kalmadan ciltlerinin yenilendiğini söyleyen kadınlar merak edenler fotoğrafa bakıp yaşlarımızı tahmin etsinler. Bizler 45 yaş civarında kadınlarız bu kadar ağır şartlarda çalışmamıza ve nasırlı ellerimize rağmen yaşımızın 45 olduğuna inanmayacaklar. Cildimizin düzgünlüğünü ve dinçliğimizi de Kuşburnu'na borçluyuz, "Kuşburnu tüket ilaca ve birçok kozmetik ürünlerine para verme. " dediler.
Köylü Kadınların Yeni Kaymakamdan Talepleri
Artvin'in Şavşat İlçesine bağlı Arpalı Köyünde yaşayan bu kadınlar, ilçeye yeni atanan Kaymakamdan bu konuda kendilerine destek olmalarını ve şu anda bizim topladığımız kuşburnu nu dağda taşta derede tepede değil, tarlalarımızda toplayıp satmak istiyoruz. Bu konuda bir çalışma yapılmasını talep eden köylü kadınlar artık kimse tarlalarını ekmiyor. Arazilerimiz hep boş duruyor. Ekilen yerlerden de ektiğimiz ürünlerden bir fayda göremiyoruz. Arazilerimiz genelde susuz olduğu için iyi bir verimde alamıyoruz. Ayrıca bölgenin en büyük sorunu da ekilen ürünlerin yabani hayvanlar tarafından zarara uğratılmasıdır. Ürünlerimize zarar veren bu hayvanların bir kısmı Milli Parklar tarafından avlanması da yasak olduğu için köylülerimiz ve bizler de bir çıkmazın içindeyiz. Buğday, mısır arpa, fasulye, patates ve bir çok meyvelerimiz bu hayvanların tahribine uğramaktadır. Bu sebeplerden dolayı kuşburnu yetiştiriciliği yapılırsa bu sıkıntılarda bitmiş olacak şeklinde belirtiler.
Basın mensuplarını köylerine davet ederek Kuşburnu konusunda çeşitli bilgiler sunan köylü kadınlardan Nemciye Durmuş, Hülya Usta, Femiye Subaşı ve Seniha Dede; "Kuşburnu tarımının çok özel bir bakımı, emeği ve masrafı yoktur. Vermiş olduğumuz bilgilerin doğruluğunu her kes araştırsın. Bu bitkinin ne kadar önemli olduğunu göreceklerdir. " diyerek basın mensuplarına da kuşburnundan yapmış oldukları bazı gıdaları parayla satarak, "Bu ürünleri parayla alırsanız daha lezzetli olur. " diyerek espri yapmayı da ihmal etmezlerken nasıl tüketecekleri konusunda da bilgiler verdiler.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 27.10.2006 tarihinde Nurbay Usta tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle