Artvin Çoruh Üniversitesinde "Doğaya Uygun Önlemler ve Ortak Yenilikçi İzleme ve Kontrol Teknikleri İle Daha Temiz Bir Karadeniz İçin Çöplerin ve Erozyonun Azaltılması" başlıklı Avrupa Birliği projesinin basın toplantısı gerçekleştirildi.
Üniversitenin Konukevinde düzenlenen toplantıda Proje Yürütücüsü Üniversitemiz Orman Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Mustafa Tüfekçioğlu, proje hakkında bilgiler aktardı.
Bu projenin Doğu Karadeniz Bölümü ve özelde Arhavi yöresinde erozyonun meydana getirdiği çevre ve su kirliliğiyle ilgili bir dizi sistematik çalışmayı ve ölçümleri kapsadığını belirten Doç. Dr. Mustafa Tüfekçioğlu, proje sayesinde erozyonun yörede olumsuz etkilerinin tespit edilebileceğini ve bu etkilerin en düşük seviyeye indirilebilmesi için hangi önlemlerin alınması gerektiği noktasında daha isabetli veriler elde edilebileceğini bildirdi.
Artvin Çoruh Üniversitesinin proje ortağı olarak bu projede yer aldığını hatırlatan Doç. Dr. Mustafa Tüfekçioğlu; "'Deniz için nehirleri koruyalım!' ana hedefine sahip projenin sonunda; çevrenin korunması ve Karadeniz'deki kirliliğin azaltılması planlanmaktadır. Sonuç alabilmek için Karadeniz'e dökülen dereler ve alt-havzalardaki çöp ve diğer kirletici unsurlara odaklanılmaktadır. Bu bağlamda, çevrenin korunması adına ortak bir izleme programı oluşturularak ülkeler-arası koordinasyon sağlanacaktır. Böylelikle en iyi yönetim faaliyetlerinin gerçekleşeceği ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanacağı düşünülmektedir.
Proje, farkındalık oluşturmadan uygulamaya, yönetimden iletişime kadar oldukça farklı faaliyet alanlarına sahiptir. Uygulamaya dönük olarak; Arhavi deresi havzasındaki yüzey erozyonu, kanal ve oyuntu erozyonu ölçülecek, derelerden toplanan su örneklerinin kalitesi laboratuvar ortamında analiz edilerek mevcut arazi kullanımının doğal kaynaklar üzerindeki etkisi belirlenecektir. Yönetimsel olarak ise çöp ve diğer sedimentasyonun biriktiği lokal alanlar insansız hava araçları ile periyodik olarak izlenecek ve bu alanlardaki kirliliğin azaltılması için karar destek sistemleri kurulacaktır. Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu, Doç. Dr. Mehmet Yavuz, Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Duman, Arş. Gör. Can Vatandaşlar ve Orman Yük. Müh. Cengizhan Yıldırım da proje ekibinde yer almaktadırlar" dedi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 09.11.2020 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle