Doğa Derneği'nin batı aşağı Kafkasya bölgesinde Kritik Ekosistemler Ortaklık Fonu (Critical Ecosytem Partnership Fund) desteğiyle, Gürcistan Yaban Hayatı Koruma merkezi (Georgian Center for Conservation of Wildlife), Uluslararası Doğayı Koruma Kurumu Uygulamalı Biyolojik Çeşitlilik Bilimleri Merkezi (Conservation International The Center for Applied Biodiversity Science) ve Kafkas Üniversitesi Artvin Orman Fakültesi ortaklığında yürüttüğü "Sınır ötesi İşbirliği ve Önemli Doğa Alanları Koruma Eğitim Programı Oluşturulmasıyla Batı Aşağı Kafkaslar Bölgesi'nde Doğa Korumanın Güçlendirilmesi Projesi" Temmuz 2006 itibariyle başladı.
Proje, büyük bir kısmı Anadolu'nun kuzeydoğusunu içine alarak Doğu Karadeniz, Karçal, Yalnızçam Dağları, Çoruh Vadisi ve Posof Ormanları gibi Önemli Doğa Alanlarını da kapsayan ve Dünya Doğayı Koruma Kurumunca "Aşağı Kafkaslar" diye adlandırılan bölgede uygulanıyor. Proje kapsamında bu bölgede Gürcistan ile coğrafi bütünlük gösteren alanlarda sınır ötesi işbirliklerinin temelleri atılacak.
Hayata geçecek olan bu projeyle uzun vadede Küçük Kafkaslar Bölgesi'nde doğal mirasın korunmasıyla yöre insanının bölgenin benzersiz ve tehdit altındaki biyolojik çeşitlilik değerleri bir arada yaşamasının sağlanması hedefleniyor. Proje'nin 3 ana hedefinden biri, gerek Gürcistan gerek Türkiye'deki Önemli Doğa Alanları'nın korunması için ihtiyaç duyulan insan kaynağının oluşturulmasıdır. Bu hedef kapsamında bölgede uygulanması planlanan iki farklı dönemdeki Doğa Okulu Programı Türkçe ve İngilizce olarak gerçekleştirileceği öğrenildi. İlk Doğa Okulu'ndan Türk katılımcılar istifade ederken, ikinci doğa okulu Türk ve Gürcü katılımcılarla İngilizce olarak yapılacağı açıklandı. . Doğa Okulu mezunlarına yapacakları doğa koruma faaliyetlerinde bir rehber olması amacıyla hazırlanacak Önemli Doğa Alanı Koruma Kılavuzu'nda etrafımızdaki doğal alanlarda oluşabilecek tehditlere karşı uygulanması gereken her türlü hukuki mücadele yöntemi ayrıntılı olarak ele alınacaktır. Doğa Okulu programının sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla Türkiye'de ilk defa "Uygulamalı Doğa Koruma Merkezi" kurularak yörenin biyolojik çeşitliliği ilgili araştırmaların devamlılığı ve alanların uzun soluklu izlenmesi sağlanacaktır.
Bölgedeki Önemli Doğa Alanları'nın korunması için gerekli bilimsel standartların ve temel bilginin güçlendirilmesi bir diğer proje ana hedefi olarak açıklandı. . Bu kapsamda bölgede Önemli Doğa Alanı kriterlerini sağlayan türler ayrıntılı olarak araştırılacağı ve Doğu Karadeniz Dağları ÖDA' sı yönetimi kolay daha küçük ÖDA'lara ayrılacaktır. Bunun dışında ÖDA uzmanları Gürcü uzmanlara aktarmak üzere ortak çalışmalar ile Gürcistan'ın Aşağı Kafkasya bölgesindeki Önemli Doğa Alanları envanteri oluşturulacak ve internet ortamında Önemli Doğa Alanları veri tabanı hayata geçirilecek.
Kısa vadede Türkiye ve Gürcistan arasındaki sınır ötesi işbirliği ile stratejik doğa koruma çıktılarını elde edilmesi için uluslararası bir çalışma grubu oluşturulması ve ortak çalışma yapılacak olan Ardahan Posof bölgesinin sınır ötesi koruma stratejisi oluşturulacaktır.
Proje Ortakları olarak Gürcistan Yaban Hayatı Koruma merkezi, Uluslararası Doğayı Koruma Kurumu Uygulamalı Biyolojik Çeşitlilik Bilimleri Merkezi, Kafkas Üniversitesi Artvin Orman Fakültesi açıklanırken, proje destekçisi olarak da Kritik Ekosistemler Ortaklık Fonu olarak belirtildi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 10.08.2006 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle