Türk Tarih Kurumunca tertiplenen ve Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) tarafından desteklenen “Karadeniz’de Milli Mücadele Konferansları” gerçekleştirildi.
Nihat Gökyiğit Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen konferansın açılış merasimine, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Dursun, Rektör Prof. Dr. Fahrettin Tilki, Türk Tarih Kurumu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Güray Kırpık, il protokolünden davetliler, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Programın başında Türk Tarih Kurumu tarafından hazırlanan, Mustafa Kemal Atatürk’ün 1919’da Samsun’a çıkışını ve Milli Mücadele Dönemini genel hatlarıyla betimleyen film gösterimine yer verildi.
Film gösteriminde aynı zamanda o yıllarda İstanbul ve Anadolu’da faaliyet gösteren Mavri Mira, Pontus Rum Cemiyeti gibi ulusumuzun ve vatanın geleceği için tehdit oluşturan zararlı cemiyetler ile Asala gibi örgüt ve oluşumların vatan toprağında, Anadolu köylerinde gerçekleştirdikleri yıkımlar anlatıldı.
Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Dursun; "Gençlerimiz bu ülkenin geleceğidir"
Programın açılış konuşmasını yapan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Dursun, “Bilindiği üzere mevzuatta yapılan düzenlemeler gereği, Türk Tarih Kurumu, Türk Dil Kurumu, Atatürk Araştırmaları Merkezi ve Atatürk Kültür Dil Tarih Yüksek Kurumu Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde toplanmıştır. Bu bakımdan Bakanlığımız Anadolu’da milli kültürümüzün pekiştirilmesi amacıyla bu kurumlarla ortak çalışmalar yürütmektedir. Karadeniz’de Milli Mücadele Konferansları bu müşterek çalışmalardan birisidir. Böylesi etkinliklerle Anadolu’nun kültür zenginliğini yaşatmak, gençlere Anadolu’nun kültürel varlığını ve derinliğini anlatmak, değerlerimiz hakkında bilgiler aktarmak ve ortak kültür bağımızı güçlendirmek asli bakış açımızı oluşturmaktadır. Geleceğimiz olarak gördüğümüz eğitim çağındaki gençlerimiz bu çalışmaların hedef kitlesi ve temel dayanağıdır.
Dış mihrakların ülkemiz ve bu coğrafya üzerindeki oyunları bilinmekte ve bugüne kadar birçok yerde dile getirilmektedir. Üzerimize düşen görev bizim bu tür oyunlara karşı ne yapacağımız ve nasıl bir duruş sergileyeceğimizdir. Düşman geçmişte vardı, bugün var ve yarın da var olacaktır. Bulunduğumuz bu coğrafyadan dolayı bazı şeyler mukadderdir. Vakti zamanı gelince bizim üzerimize gelecektir. Bu bağlamda bizim için, siz gençler için esas olan “hazır olmaktır”. Biz bu günleri önceden görebiliyor muyuz? Projeksiyonumuz var mı? Stratejik planlarımızı hazırladık mı? Sonuç olarak bu coğrafyada güçlü olmak ve hazırlıklı olmak durumundayız” ifadelerini kullandı.
Rektör Prof. Dr. Fahrettin Tilki; "Üniversite olarak öğrencilerimizi donanımlı, milli ve manevi değerlere saygılı ve iyi ahlaklı bireyler olarak yetiştirmek görevimizdir. "
Rektör Prof. Dr. Fahrettin Tilki ise Türkiye üzerine oynanan oyunları anlayabilmek için tarihi iyi bilmek gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Fahrettin Tilki, “Küresel güçler yüzyıl önce olduğu gibi bugün de kirli emelleri doğrultusunda Anadolu’da ve yakın coğrafyamızda oyunlar oynamaktadırlar. Bunu görebilmek için sınır komşularımız Irak ve Suriye’ye bakmak yeterli olacaktır. “Demokrasi” sloganı altında Irak’ta bir milyona yakın masum insan katledilmiştir. Suriye’de ise yıllardır bir kaos ortamı hüküm sürmektedir. Ülkemizde daha dün bir darbe girişiminde bulunmuşlar ancak milletimizin iradesi ve kararlı duruşu sayesinde ülkemizdeki emellerine ulaşamamışlardır. Bugün farklı ülkelerde benzer girişimlerde bulunmaktadırlar. Bu bakımdan oynanan oyunların farkında olmak ve bilimden sanata, siyasetten ekonomiye, turizmden endüstriye kadar hayatın her alanında emin adımlarla ilerlemek için her birimize görevler düşmektedir. Üniversite olarak öğrencilerimizi tarihi ve kültürüyle barışık, milli ve manevi değerlere bağlı, ülkesini seven, milletine hizmet aşkıyla dolu ahlaklı bireyler olarak yetiştirmek bizim esaslı görevimizdir. Öğrenci kardeşlerimizin de güçlü yarınlar için gayretle çalışarak üzerlerine düşen vazifeyi yerine getirmeleri önem arz etmektedir.
Üniversitemiz aynı zamanda Ar-Ge çalışmaları yapma, bilimsel araştırmalara imza atma ve elde edilen bulguları toplumla paylaşma hedefleri doğrultusunda çaba sarf etmektedir. ” diye konuştu.
Prof. Dr. Güray Kırpık; "Tarihi çarpıtmalara karşı gençlerimizi bilgilendirmeliyiz"
Türk Tarih Kurumu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Güray Kırpık ise konuşmasında, Türk Tarih Kurumunun akademik ve eğitimsel çalışmaları hakkında bilgiler aktardı. Tarihin bir bütün olduğunu ve bir bilim dalı olarak ele alınması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Güray Kırpık, özellikle geçmişten bugüne Türk ulusuna ve Anadolu’ya karşı düşmanlık besleyen yurt dışı merkezli bazı odakların siyasi perspektif ve niyetle tarihi gerçeklikleri çarpıtmaya, art niyetli bilgilerle kamuoyunu yönlendirilmeye çalıştığının altını çizdi. Yunanistan ve Ermenistan’da Anadolu tarihi hakkında bilimsel dayanağı olmayan belgeler üzerinden tarihi gerçekliğin siyasi emeller doğrultusunda çarpıtıldığını belirten Prof. Dr. Kırpık, “Bizler Türk Tarih Kurumu olarak, böylesine art niyetli veri akışı ve propagandalar karşısında özellikle gençlerimizi bilinçlendirmek, tarih konusunda objektif, gerçekçi ve bilimsel dayanağı olan bilgi ve belgeleri toplum ile paylaşmak ve yurt dışı menşeli düşmanca tutumlara karşı hazırlıklı olmak için Milli Mücadele Konferansları serisini başlattık. Aynı zamanda Türk Tarih Kurumu yayınlar yoluyla da gençlerimize doğu bilgiyi ulaştırma ve objektif tarihi anlatma gayretindedir” dedi.
Konuşmaların ardından konferans oturumuna geçildi. Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nuri Yavuz’un oturum başkanı olarak yer aldığı konferansta Karadeniz Teknik Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Hikmet Öksüz, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesinden Prof. Dr. Dursun Ali Akbulut ve Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesinden Doç. Dr. Ahmet Atalay birer konuşma gerçekleştirdiler.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 06.05.2019 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle