MAD’ın, Yeşil Artvin Derneği işbirliğiyle Adalet İçin Yurttaş Davaları kitap serisi kapsamında hazırlanan ve Artvin, Cerattepe ’de 25 yılı aşkın bir geçmişe sahip maden karşıtı hareketin öncelikle son dönem olmak üzere kapsamlı bir tarihini sunan Cerattepe’nin yayımlanması üzerine MAD üyelerinin katılımıyla Yeşil Artvin Derneği’nde tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.
Kitap tanıtımı öncesi konuşma yapan Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, Mad üyelerinin Cerattepe Mücadelesi ile ilgili yaklaşık 2 senedir çalışmalar yürüttüğünü ve kendilerinin de bu kitabı heyecanla beklediklerini belirterek, “Belgesel niteliğinde bir sonuç çıktığını düşünüyoruz, sonucu burada hep birlikte göreceğiz. Bizim mücadelemizi önemseyerek böyle bir çalışma yaptıkları için Mekânda Adalet Derneği’ne çok teşekkür ederiz” dedi.
‘Sesinize katkıda bulunmak istedik’
Cerattepe Kitabının proje ekibinde bulunan Yaşar Adnan Adanalı, Cerattepe Mücadelesi ile gönül bağı kurduklarından dolayı böyle bir kitap çalışması yaptıklarını dile getirerek, “Biz ne yapabiliriz, nasıl yapabiliriz diye kendimize soru sorarken Cerattepe bize ayna tuttu ve neler yapabileceğimizi görmemizi sağladı. Geçen yıl buraya geldik ve uzaktan takip ettiğimiz bu mücadelede nelerin nasıl yaşandığını yer yer gezerek gördük ve kaydettik. Bu mücadelenin içinde olanlarla, sizlerle tanışma fırsatı bulduk. Sayenizde birçok görsele ulaştık, birçok arşiv elde ettik. Mücadele içinde olanlarla röportajlar gerçekleştirdik. Erzade nene ile yaptığımız röportajFox TV’ye kadar çıktı. Bu sayede sesinize katkıda bulunduğumuz için biz çok mutluyuz” dedi.
Adanalı sözlerini “Bu kitapta hukukun işlediğini veya işlemediğini hukukçu olmayanların da anlayabilmesi için uğraştık ve bunu herkesin delil olarak kullanması konusunda fayda sağlamaya çalıştık” diyerek bitirdi.
‘Devletin halka karşı inadı’
Y. Adnan Adanalı ’nın ardından kitabın tasarımcısı Duygu Dağ kitabın oluşum sürecinden ve içeriğinden bahsederek, “Geçen yıl geldiğimizde çok fazla şeyi kısa sürede toplamaya çalıştık. Elimde kitap kapağı için birçok görsel bulunuyordu fakat Kafkasör Festivali’nde çekilen bu iki boğanın fotoğrafını koymayı tercih ettim çünkü benim için burada devletin halka karşı gösterdiği inadın simgesi gibi oldu” diyerek Cerattepe kitabının ortaya çıkışından bahsetti ve “Bu davanın bir arşivi olsa bu nasıl olurdu sorusuyla yola çıktık. Belki binlerce sayfa doküman vardı ama biz kritik olan bölümleri seçmeye çalıştık, önemli bulduğumuz görseli öne çıkartıp faydalı olmaya çalıştık” dedi.
Cerattepe kitabını Artvin halkı ile birlikte hazırladıklarını dile getiren Dağ, “Hepiniz bize çok zaman ayırdınız. Buraya hiç gelmemiş ve Artvin’i, hiç görmemiş bir insanın Cerattepe Mücadelesini anlaması zor. Biz buraya gelip mücadelenin yaşandığı yerleri görerek bu akıl almaz durumu anladık. İnsanların bunu anlamasını sağlamak amacıyla yola çıktık. Umuyorum işe yarar bir kaynak çıkmıştır ya da arşiv niteliğinde bir şeyi hep birlikte somut hale getirmişizdir. Ben Cerattepe kitabı üzerinde çalışırken asla iş gözüyle bakmadım buna, her zaman bana da ait olduğunu düşünerek yaptım” diyerek sözlerini bitirdi.
Kitabın editörlüğünü yapan Ceren Yartan, hedeflerinin dışardan bir gözlemci olarak bu mücadeleyi doğru yansıtabilmek olduğunu ifade ederek, “Hikâyenizi en başından sonuna kadar anlatmaya çalıştık fakat mücadele kısmı üzerinde yoğunlaştık çünkü mücadelenizin pratiğe döndüğü dönemdi o süreç” dedi.
Cerattepe kitabının çalışmalarında bulunanların konuşmalarının bitmesi üzerine yine MAD’ın çekmiş olduğu Cerattepe konulu kısa belgesel gösterimi yapıldı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 30.09.2019 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle