Danıştay’ın Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesinde 'madencilik yapılabilir' yönündeki yerel mahkeme kararını onamasının ardından vatandaşlar, Cerattepe bölgesinde su kaynaklarının kirlendiğini iddia ettiler.
Cerattepe maden sahasının kuzey ve güney galeri bölgesinden çıkan atıkların, su kaynaklarını kirlettiğini iddia eden bölge sakinleri sudan içen hayvanlarının hastalandığını belirttiler. Öte yandan sudan numune alan Yeşil Artvin Derneği Yönetimi de tepkisini dile getirdi.
Yeşil Artvin Derneği Sudan Numune Aldı
Cerattepe bölgesine çıkan Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan ve yönetimi kirlenen su kaynaklarını inceledi, hayvanları hastalanan çiftçilerle görüştü. Heyet, farklı bölgede su numuneleri alarak tahlile gönderdi. Cerattepe ’de ki kuzey galerinin hemen altında bulunan merada geçimini hayvancılıkla sağlayan Fikret Beyaz, 11 hayvanının hastalandığın belirterek maden şirketinin çalışmaya başlamasının ardından su kaynaklarının kirlendiğini öne sürdü. Beyaz, “Ben burada beş altı yıldır aynı merada hayvan besliyorum. Maden şirketi başlayana kadar her an gibi bir sıkıntımız sorunumuz yoktu. Şirketin çalışmalarının ardından artık suyumu veriyor, tünelin içini mi boşaltıyor bilmiyorum benim yaklaşık. 27 tane malım zehirlendi. Hayvanlardan hiçbir türlü verim alamıyorum” dedi.
Biz Bu Suyu Hiç böyle Görmedik
Beyaz, “Hayvanlar cansız kaldı, ishali durmuyor, ağrıları, sancıları durmuyor. Yatıyor kalkmıyor, geviş getirmediğini ifade etti. Ben bu maden çalışması başlayana kadar böyle bir şeyle karşılaşmadım, görünen bu meranın tamamı tapuludur bizim dedelerimizde gelir şahitlik yapar biz bu suyu böyle görmedik. Bizi normal yolumuz kapalı, bizim o bölgeden geçmemize zaten izin vermiyorlar. Görevliler geldi numune aldılar, burada benim büyük zararım var ben bir maden şirketi yüzünden bu merayı terk edemem. Terk edecekse maden şirketi terk etsin” dedi.
Bu bölgede 100’e yakın büyükbaş hayvan olduğunu ifade eden Beyaz, kurban bayramına şurada ne kalmış ben ne yapacağım şeklinde konuştu.
Çalışmaların güney galeri bölümün alt tarafından bulunan Hatila Köyü sakinlerinden Mevlut Altuntaş, derelerin tamamen beyaz renkte büründüğünü ifade ederek, “Sebze ve meyvelerin sulamak için kullandığımız su kirlendi. Biz yıllarca böyle bir şeye tanık olmadık” dedi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 26.07.2017 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle