Artvinli Gazeteci Ramazan Balcıoğlu, köylerde nüfus olmadığı için kapanmak zorunda kalan köy okullarının binalarının boş durmaması ve değerlendirilmesi için turizme yönelik bir teklifte bulunarak Artvinli yerel yöneticilere ‘Köy Okulları Müze Olsun!’ talebini iletti.
Artvinli Gazeteci Ramazan Balcıoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın duyarlılık göstererek köy okullarını turizme kazandırmak maksadıyla köylerde geçmişten günümüze kadar kullanılan araç gereçlerin sergileneceği bir müzeye dönüştürülmesi teklifinde bulundu. Bir gazeteci olarak sosyal sorumluluk görevini yerine getiren Balcıoğlu, her iki bakanlığın dikkatini çekmek maksadıyla da kendi köşesinden talebini tüm kamuoyu ile paylaştı. Gazeteci Balcıoğlu, talebini yazacağı bir mektupla da Kültür ve Turizm Bakanı ve Milli Eğitim Bakanı’na da ileteceğini ifade etti. Ramazan Balcıoğlu tarafından başlatılan ‘Köy Okulları Müze Olsun’ kampanyasına ilişkin ilgili yazıda; “Değerli okuyucular, ülkemizde yedi yaş üzeri toplam nüfusun % 12, 5’unun okur yazar olmadığını, bunun rakamsal karşılığının 7. 5 milyona tekabül ettiğini, bu sayının
6 milyonunu kadınların oluşturduğunu biliyor musunuz?
Binlerce okulda, on binlerce öğrencinin birleştirilmiş sınıflarda eğitim yaptığına sanırım birçoğunuz tanıksınız. Yine ülkemizde 22 bin okul kapatılmış boş bekletilirken, diğer tarafta 65-70 kişilik sınıflarda öğrencilere eğitim verilmektedir.
Bu konu ülkemizdeki eğitim sorununun bir parçası olarak başlı başına araştırılıp, tartışılarak çözüm aranması gereken sorunlar. Kaldı ki son yıllarda, devletin taşımacılık sistemi adı altında başlatmış olduğu uygulamanın sanıldığı kadar masum olmadığını şimdilik anlatmayacağım. Ancak şu an anlatmak istediğim kapatılarak atıl durumda getirilen köy okullarıdır. Kapanan köy okullarının çürümeye bırakılmasının doğru olmadığını, hiç değilse bu binlerce emek ürünü okulların doğru işlerde kullanılmasının gerekli olduğuna inanmaktayım. Bunun için de köy okullarının muhtarlıklar tarafından yeniden düzenlenip eksiklerinin giderilerek “köy müzesi” haline getirilebileceğini düşünmekteyim. Eskiden beri köyde kullanılan ne kadar araç gereç ne varsa bu müzede toplanarak koruma altına alınabilir. Örneğin; karan, saban, dirgen, tırmık, yaba, harman (tığ) makinesi, eski halı, kilim, cecim, heybe, haral, davarcık, kolopo, yayık, süt makinesi, mutfak eşyası› gibi akla gelebilen bu günü geleceğe taşıyabilecek her türlü eşya. Toplanacak bu araç gerecin sahibinin mutlaka adı yazılmalıdır. Bu bir bakıma o insanlar› onurlandırmadır ve de teşvik etmedir; ayrıca sahiplenme duygusunu da geliştirmiş olur. Burada bizce tek sorun, binanın kullanımı için ilgili makamlardan izin alınabilmesidir. Bu konuda da pek sıkıntı yaşanacağını sanmıyorum. Yeter ki iş ciddiyetle ele alınsın.
Değerli okuyucular, Artvin’de çıkan tarihi eserlerin Rize Müzesinde koruma altına alındığını, sergilendiğini biliyor muydunuz? Bilmeyenlerinizde öğrenmiş oldu. Çünkü Artvin’de bu eserlerin korunabileceği bir müze yok maalesef. Bu, Artvin için nasıl bir eksiklik olduğunu düşünsenize! Ağzını açan tarihten, turizmden söz ediyor… Ama nedense kimse bu tarihi değerlerin neler olduğunu ve nerede olduğunu sormuyor. işte bunun içindir ki muhtarlıklarımız bu eksikliği gideremez ama, kendi yaşamlarıyla ilgili gelecek kuşaklara çok önemli eserler ve kanıtlar bırakarak önemli bir görevi yerine getirmiş olurlar” ifadelerine yer verildi.
Gazeteci Ramazan Balcıoğlu’nun bu teklif ve talebine Milli Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan nasıl bir cevap geleceği ise merak konusu.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 08.02.2016 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle