Artvin Valisi Ömer Doğanay, kayın mantarı projesinin orman köylüsü için alternatif geçim kaynağı olacağını belirterek, valilik olarak üreticilere her türlü desteği vereceğini söyledi.
Artvin'de orman köylüsü için alternatif geçim kaynağı olabileceği düşüncesiyle başlatılan kayın mantarı projesi meyvelerini veriyor.
Artvin Valiliği’nin girişimleriyle başlatılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Orman Bölge Müdürlüğünün koordinesinde il genelinde uygulanan kayın mantarı projesi orman köylüsünün geçim kaynağı haline geldi.
Merkez Salkımlı köyü mevkiindeki İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğine ait tesislerde oluşturulan özel kapalı alanda kayın mantarı üretimine başlandı.
Artvin Valisi Ömer Doğanay, kayın mantarı üretimini tesislerde incelemeyerek, yürütülen proje hakkında Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dursun Okur’dan bildi aldı.
Okur, odun dışı orman ürünlerin değerlendirilmesi çalışmaları kapsamında orman köylüsüne alternatif geçim kaynağı olabileceği kapsamında kayın mantarı projesini hayata geçirdiklerini söyledi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Kırsal Kalkınma Projesi’nden faydalanmak üzere proje yapan 8 üreticinin projelerinin bakanlıkça onaylandığını belirten Okur, “Amacımız hem köylümüze ek gelir sağlamak, hem ormanda kalan ağaç kütüklerini değerlendirmek hem de milli ekonomiye katkıda bulunmak açısından kayın mantarı yetiştirme projesi çok önemlidir. Bu gelir getirici kayın mantarı projesini il genelinde uygulamak istiyoruz. ” dedi.
Artvin Muhtarlar Derneği üyesi ve Ballıüzüm köyü muhtarı Ali Fuat Beyaz ise, hedeflerinin Artvin’i kayın (istiridye) mantarında dünya markası yapmak olduğunu söyledi.
Artvin Valiliğinin katkılarıyla kayın mantarı üretimini ülkenin değişik illerinde yerinde gezip incelemek üzere gezi programı düzenlemesinden duyduğu memnuniyetini dile getiren Beyaz, ” Kayın mantarı projelerinin uygulandığı çeşitli illerde inceleme yapmak üzere 15 günlük gezi programlandı. Gezi sonucu mantar üretim serası kurmaya karar verdik. Proje aşamasında değişik güçlüklerle karşılaştık. Bu güçlükleri aşmak için Sayın Valimiz Ömer Doğanay’la görüştük yardım talebinde bulunduk. Sayın valimiz bizlere her türlü destek vereceğini söyledi. Kendisine yardımlarından dolayı çok teşekkür ediyoruz. Bizim amacımız Artvin’i üreten, marka ürünlerle adı anılan il yapmak için kollarımızı sıvadık. Kayın mantarcılığı Artvin’in önemli kazancı olacak. ” dedi.
Programda daha sonra Okur, kayın mantarının üretimini nasıl yapıldığını ise şöyle anlattı: "Kayın ağacı kökünün üst kısmından 3-4 santimetrelik kısmını keserek ayırıyoruz. Kütüğe mantarın tohumunu döküyoruz. Yüzeyi tamamen kapladıktan sonra üzerine çok ince odun talaşı döküyoruz, su ile nemlendirip etrafına pamuk yerleştiriyoruz. Kestiğimiz parçayı üzerine çakıyoruz. Bunu yaparken tohumların sıkışıp çatlamamasına dikkat etmek zorundayız. Daha sonra tavada erittiğimiz mumu kesik bölgenin etrafına sürüyoruz. Kütüğü, nemlendirdiğimiz siyah bir poşetin içine yerleştirerek ağzını sıkı şekilde kapatıyoruz. Bir ay sonra poşet açıldığında kütüğün çevresinde beyaz bir tabakanın oluşur. 15 gün sonra mantarlar boşluklardan çıkar. Hava sıcaklığının 8 ile 24 derece arasındaki yerlerde, bu kütükten 15 günde bir ürün alınabilir. "
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 07.05.2017 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle