Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, İran ile batılı devletlerarasında varılan anlaşma ile ambargonun kademeli olarak kalkacak olmasının başta Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerinin ekonomisini hareketlendireceğini belirtti. Palandöken’in açıklamasında başta Artvin olmak üzere Doğu Karadeniz illeri ile Doğu Anadolu illerinin 1980 öncesinde olduğu gibi yine parlak günlerini yaşamaya başlayacağını ileri sürdü.
Artvin Yediden mi İran Yolu oluyor
Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, İran ile batılı devletlerarasında varılan anlaşma ile ambargonun kademeli olarak kalkacak olmasının başta Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerinin ekonomisini hareketlendireceğini belirtti. 1980’li yılların öncesinde İran ile Türkiye arasındaki ticaretin yoğun olarak gerçekleştirilmesi ve İran’a en kolay ulaşım yolu güzergâhında bulunan Artvin’i bu geçiş güzergâhının merkezi haline getirmişti. Geçmişte ekonomisinin önemli bir bölümü ulaşıma bağlı olan ilimizin yeniden önemli bir gelir kaynağına kavuşması bekleniyor. İşte bu yöndeki en önemli açıklama Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken (TESK) geçmişte olduğu gibi bugünde yine hareketli günlerini yaşamaya hazırlanan Artvin ile ilgili önemli bir öngörüde bulundu ve Artvin başta olmak üzere İran Transit yolu üzerinde bulunacak illerin eski parlak günlerine geriye döneceğini ileri sürdü.
İşte o açıklama
İran ile batılı devletlerarasında varılan anlaşma ile ambargonun kademeli olarak kalkacak olmasının başta Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerinin ekonomisini hareketlendireceğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Bu ülkeye yönelik ekonomik ambargonun kaldırılacak olması ile 402 milyar dolarlık İran ekonomisi dışa açılacak. Geçen yıl 3, 8 milyar dolarlık ihracat, 9, 8 milyar dolarlık da ithalat yapılmış. Bu iki ülkenin ticari potansiyelinin çok altında bir rakam. Türk-İran ilişkilerinin gelişeceği yeni dönemde ticaret rakamları ve yatırımları bir anda artıracak, ekonomimiz canlanacaktır. Başta sınır illerimiz olmak üzere ülkemizin perakende sektörünü hareketlendirecektir. Daha sonra inşaat ve turizm sektörü gibi pek çok sektöre de fırsatların doğacağı açıktır” dedi.
İran pazarında iş yapan kamyonların ambargoyla beraber kızağa çekildiğini ve zor duruma düştüğünü söyleyen Palandöken, “Ülkemizdeki motorlu araçların yüzde 4, 1 ini oluşturan kamyon sayısı 792 bin 451 adete ulaştı. Irak ve Suriye’deki karışıklıklar nedeniyle düşen nakliyat nedeniyle binlerce kamyon takoza çekilmiş ya da evin avlusunda yatıyordu. İran pazarının canlanmasıyla yeniden kamyoncu esnafına iş kapısı açılacaktır. Sınır ticareti açısından bu anlaşmanın önemine baktığımızda, güney sınırlarımızda sınır ticaretinin de son dönemde iyice düşmesi bölge ekonomisini çok kötü etkilemekteydi. İran ile önümüzdeki aylarda sınır ticaretimizin canlanmaya başlayacak olması doğu sınırlarımızdaki başta Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan, Van, illeri ile nakliyenin yılacağı güzergah illerinden Erzurum, Bayburt, Gümüşhane, Trabzon, Artvin, Giresun, Ordu, Samsun, Sinop gibi 10’larca illerimizde yöre insanının ve esnafının hayatına olumlu katkı yapacaktır. Alışveriş turizminde de ortalamanın üzerinde harcama yapan ve geçen yıl ülkemize gelen 1 milyon 595 bin İranlı turistin de sayısının artması beklenmektedir. Böylece Irak ve Suriye pazarından doğan kayıplarımız İranlı dostlarımızın gelmesiyle bir nebze telafi edilebilecektir” diye konuştu.
Artvin bu sefer daha avantajlı
Bendevi Palandöken’in öngörüsünde belirttiği gibi İran’a ambargonun kalkması ile birlikte Artvin hareketli günlerine geriye dönecektir. 80’li yıllarda olduğu gibi yine Tahran’a en yakın bölgelerin başında gelen Artvin’in bu sefer daha büyük avantajları var. İşte ilimizin başlıca avantajları:
Artvin’in en başta gelen avantajlarının başında hiç kuşku yok ki geçmişten çok daha güçlü ve modernize olmuş olan Hopa Limanı. Park Denizcilik tarafından işletmeciliği yapılan Hopa Limanı gerek yük kapasitesi gerekse de depo alanlarıyla ve de ekipmanı ile bu yoğunluğu kaldırabilecek düzeydi. Hopa Limanı aynı zamanda Trabzon Limanı’na göre Tahran’a daha yakın olması da bu güzergahın kullanılması için bir başka avantaj durumunda. İlimizin bir başka avantajı ise ulaşım güzergahlarında yaşanan iyileşme ve Hopa Dağı Tüneli’nin tamamlanmak üzere olması. 80’li yıllarda İran taşımacılığının yapıldığı o günlerde ulaşım noktasında Gümüşhane güzergahında bulunan Zigana tüneli nedeniyle avantajla konumda bulunan Trabzon’un avantajı artık Hopa tarafının eline geçmiş durumda. Hopa Dağı Tüneli ve yapımı planlanan Sahara Tüneli’nin tamamlanması ile birlikte artan trafiği de eskiye oranla genişleyen yolları ile daha rahat kaldırabilecek olan Artvin güzergahı tercih edilecek yerlerin başında gelecek. Hopa Limanı ile koordineli olarak yapılacak çalışmalar ve ticaret yönlendirmesi gerek ilimize gerekse de ülkemize çok büyük katkılar sağlayacaktır. İlimizin bir başka avantajı ise alternatif ulaşım yollarına kavuşmuş olması. Artvin-Şavşat-Ardahan güzergahı, Artvin-Ardanuç-Ardahan ve Artvin-Yusufeli-Ardahan güzergahları ile Artvin-Olur-Erzurum ve Artvin-Yusufeli-Erzurum güzergahları gibi farklı alternatiflere sahip ilimizin İran’la ticaretin eski günlerine gelmesi durumunda en büyük artısı olacak.
Artvin’de hareketli günlerin yeniden geriye geleceğine dayalı açıklamalar mutluluk yaratırken, İran’a uygulanan yaptırım ve ambargoların tamamen kalkması ve ticaretin yoğun şekilde gerçekleştirilmesi özlemle bekleniyor.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 24.07.2015 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle