ARTVİN-Artvin Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şube Müdürlüğünde görevli Sosyal Hizmet Uzmanı Ayten Bekar tarafından “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele” kapsamında Aile Sağlığı Elemanlarına eğitim verildi. Aile Sağlığı Elemanlarında farkındalık yaratmak için eğitimde aşağıdaki konulara değinildi;
“Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet, Aile İçi Şiddetle İlgili Yasal Düzenlemeler, Şiddete Maruz Kalan Kadınlara Sunulan Hizmetler.
Kadınlara yönelik aile içi şiddet, temel insan hakları ve özgürlüklerinin ihlali olup, kadınlar ve erkekler arasındaki eşit olmayan güç ilişkilerinin bir sonucu olarak ortaya çıkan önemli bir sorundur. Kadınların sakat kalmalarına ve ölmelerine yol açan nedenlerin başında kadına yönelik aile içi şiddet gelmektedir. Ayrıca bu şiddet kadınların iş gücü kaybına, sağlık hizmetlerine başvuru sıklıklarının artmasına neden olarak ekonomik kayba da yol açmaktadır. Bu özellikleri ile kadına yönelik şiddet, bir halk sağlığı sorunu olarak da kabul edilmektedir.
Kadına Yönelik Şiddet: Kadının fiziksel, cinsel veya psikolojik zarar görmesiyle veya acı çekmesiyle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel olan hareketlerdir. İster kamusal, ister özel alanda olsun kadına yönelik her türlü baskı yöntemi şiddettir.
Fiziksel Şiddet: Tokat atmak, dövmek, vurmak, itmek, ısırmak, kemiklerini kırmak, duvara vurmak, saç çekmek, tekmelemek, bıçak çekmek, yaralamak, yakmak, boğazlamak, silahla yaralamak, öldürmeye kalkışmak vb.
Sözel Şiddet: Aşağılayıcı sözler söylemek, zaafları ile alay etmek, aşırı genellemeler yapmak, suçlamak, küfür etmek, küçük düşürmek, hakaret etmek, kadını tehdit etmek vb.
Ekonomik Şiddet: Evin masraflarını karşılamamak, aile bireylerine gerekli harçlığı vermemek, eşin çalışmasına izin vermemek, çalışan eşin parasını elinden almak vb.
Cinsel Şiddet: Evli olduğu kişi bile olsa kadını istemediği yerde, istemediği zamanda ve istemediği biçimde cinsel ilişkiye zorlamak, cinsel içerikli imalarda bulunmak, fuhuşa zorlamak, cinsel yaşamlarında kadını aşağılayıcı davranışlar yapmak vb.
Psikolojik Şiddet: Eşle doğrudan iletişimi kesmek, onunla konuşmamak, surat asmak, eşin kendisini ifade etmesini, görüş ve düşüncelerini açıklamasını engellemek, zaaflarıyla alay etmek, kadını sürekli eleştirmek vb.
Erkeklerin Şiddet Kullanmasının Altında Yatan Sosyo-Kültürel Faktörler
Erkeğin sözlü ve fiziksel şiddeti kendi ailesinden öğrenmiş olması ve bunu içselleştirerek kendi eşine uygulaması, Erkeğin şiddeti ilişkide kontrolü elinde tutmak ve stres azaltmak için kullanması, Alkol ve madde bağımlılığı ve şiddet kullanma arasındaki yüksek ilişki, Medyada ve eğlence programlarında şiddet gösteren erkeklerin karizmatik olarak lanse edilmesi, Erkeklerin üstlendiği cinsel rollerde saldırganlık ve şiddet özelliklerinin pekiştirilmesi, Kamuoyunda aile içi şiddetin aile içinde kalması ve bunun özel bir mesele olduğuna dair inancın pekiştirilmesi
Kadınların Kendilerine Şiddet Uygulayan Erkeklerle Yaşamayı Sürdürmelerinin Bazı Nedenleri
Çocuklar, Düşül benlik saygısı, İnkar/büyütmeme, önemsizleştirme, Şiddeti uygulayanın gücü, zenginliği, Gidecek yerinin olmaması, Yasal konularda bilgisizlik, Sosyal desteklerinin olmaması, Eşin değişme sözleri, Parasal desteğin olmaması, Dini inanışlar, Aileyi bir arada tutma isteği, Duygusal bağımlılık
Şiddete Maruz Kalındığında Başvurulabilecek Kurum ve Kuruluşlar
Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlükleri, Alo 183 Aile, Kadın, Çocuk ve engelli Sosyal hizmet danışma Hattı, Sağlık kuruluşları, Polis Merkezleri, Jandarma, Cumhuriyet Savcılığı, Belediyelerin Kadın Danışma Merkezleri, Baroların Kadın Danışma Merkezleri, Kadın sivil toplum Kuruluşları
Kadına yönelik aile içi şiddetin önlenmesi için sağlık hizmetleri, kolluk kuvvetleri, adalet hizmetleri ve sosyal hizmetler gibi pek çok alanda ortak çalışmalar yapmak gereklidir” ifadelerine yer verildi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 18.04.2015 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle